SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, December 18, 2017

Amersfort

Iz Nizozemske sam se vratio prije skro dva mjeseca ali sjećanja na nju su još svježa. Razloga ima više a jedan je svakako ljepota njenih gradova koja me svaki put oduševljava. Možda će neko reći da pretjerujem, da u svakoj državi svijeta čovjek ima šta vidjeti (što je tačno), ali za mene su gradovi Nizozemske veliko otkriće. Taj njihov odnos prema starinama mi se posebno sviđa, a njih ima ama u baš svakom gradu kojeg sam do sada posjetio.

Amersfort je grad od oko 150 hiljada stanovnika a do njega smo iz Haarlema, gdje smo se smjestili, stigli vozom za 40-tak minuta. Vožnja ugodna, bez gužve, protekla u laganom razgovoru s kumovima koji su planove šta pogledati u Nizozemskoj prepustili meni. Snaha mi je predložila Amersfort a ja sam njen prijedlog prihvatio bez razmišljanja. I nisam se prevario.
Do starog centra grada smo od željezničke stanice stigli laganom šetnjom za 15-tak minuta. Za put nismo trebali nikoga pitati jer su nas od stanice pa sve do centra vodile metalne strelice s ugraviranom riječi Center, ugrađene u trotoar. Sitnica je to, ali veoma korisna, koja ujedno govori koliko ljudi iz gradske uprave razmišljaju o svome gradu. 

Obilazak starog centra grada nam je zaista ostao u lijepom sjećanju. Netaknuta arhitektura, mali restorani i kafići s baštama, nekoliko Gospodskih, nekakva mirnoća na ulicama, sve je to uticalo da smo uživali obilazeći grad, razgledajući starine kojih je bilo na svakom koraku. Vrijeme je bilo lijepo za ovo doba godine pa je i to doprinijelo sveukupnoj atmosferi. Ja sam, po običaju, slikao gdje god bih ugledao nešto interesantno ali sam za ovu prigodu izabrao samo dvadesetak slika koje bi trebale dočarati ambijent ovog 750 godina starog grada.

Nazad u Haarlem smo krenuli u kasno popodne a u hotel smo stigli kada je na njegove ulice padao prvi mrak. Još jedan dan naše posjete Evropi je završio a za sutra nam je ostao obilazak Haarlema




















Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home