SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 01, 2016

Posjeta Larco muzeju

Ruže u prilazu muzeju
Za posjetu Larco muzeju u Limi smo se odlučili tek po dolasku u Peru. Kada putujemo, više volimo lutati ulicama gradova koje posjećujemo nego provesti nekoliko sati u zatvorenom razgledavajući postavku muzeja iako su to mjesta gdje se može jako puno naučiti o historiji i kulturi nekog grada, provincije ili države. Vrijeme je uvijek dragocjeno pa obilazak grada gotovo po pravilu preovlađuje.

Interesantni kaktusi u blizini ulaza
Ovaj put smo se ipak odlučili za posjetu muzeju jer je Lima ogroman grad a dio u kojem se nalazio naš hotel je veoma sličan većini američkih gradova: novogradnje, visoke zgrade, restorani, moderne trgovine… Grad lijepo izgleda ali nije to ono što bi željeli vidjeti. Do dijelova grada koji bi nas zanimali bismo morali uzeti taksi a nismo bili sigurni koliko bi nam to oduzelo vremena jer smo imali samo dio popodneva. U kasno poslije podne smo imali sastanak grupe na kojem smo trebali dobiti informacije šta nas čeka slijedećih dana. Zbog toga smo se priključili grupi koja je organizirano išla u muzej. I nismo se pokajali.

Muzej je u privatnom vlasništvu a smješten je u vili iz osamnaestog stoljeća, s lijepo održavanim vrtom. Tokom posjete smo imali vodiča, istu osobu koja je s nama bila u jutarnjoj šetnji Limom, a koja je svojim poznavanjem historije Perua i postavki muzeja odškrinula prozor u jedan novi svijet o kojem sam znao samo malo. U muzeju su izložene postavke drevnih civilizacija starih nekoliko hiljada godina (sve do dolaska Kolumba), koje se mogu porediti s mnogo poznatijim drevnim civilizacijama Mezopotamije.

Jedan fotos za uspomenu
Bio sam impresioniran odlično očuvanom grnčarijom, a jednako zanimljive su bile i postavke predmeta izrađenih od zlata i srebra, te proizvodi od tekstila.

Posjeta muzeju me je veoma zainteresirala tako da ovih dana „prelistavam“ Internet i pokušavam da saznam više o tim drevnim civilizacijama o kojima gotovo da nisam imao pojma. Ako se neko od posjetilaca bloga jednog dana nađe u Limi, toplo preporučujem posjetu ovom muzeju jer se zaista ima šta vidjeti i naučiti.


Uz tekst sam zakačio i nekoliko fotografija koje sam na brzaka napravio jer mi je pažnju odvlačila interesantna priča stručnog vodiča bez kojeg bi posjeta muzeju bila manje vrijedna.  















2 Comments:

Anonymous Natasa said...

Zanima me iz kojeg stoljeca datiraju zlatni ukrasi na velikodostojanstvenicima i zasto se stavlja zlatna plocica preko usta poglavara?

Sa zanimanjem pratim putopise iz Banjaluke, Floride i Perua i jednako tako ocekujem nove.

Pozdrav, Natasa

Sunday, 02 October, 2016  
Blogger co said...

Ya vrijeme posjete muyeju smo primili toliko informacija da mi je bilo nemoguce zapamtite vecinu detalja.

Na slijedecoj stranice se noze naci dosta informacija o izloscima pa vjerujem da ce Natasa pronaci ono sto je zanima. I sam sam se poceo zanimati za mnogo toga pa svaki dan ponesto novo pronadjem na Internetu.

https://www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/museo-larco

Sunday, 02 October, 2016  

Post a Comment

<< Home