SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, December 07, 2015

Bijelo dugme

Davor i Lieke na koncertu
Drugi dio godisnjeg odmora nas Davor provodi u Zagrebu. Njegova djevojka Lieke je na stazu, praksi  u Holandskoj ambasadini pa Davor ima priliku da malo bolje upozna podneblje gdje je rodjen. Po dolasku u Zagreb, prvi vikend su bili u Banjaluci. Steta, bilo je ruzno vrijeme, kisa i snijeg,  pa tako nisu bili u mogcnosti  vise vremena provesti  vani.

Bili su gosti (i prespavali) kod nasih prijatelja Talica (na Cairama) Azre I Caje.  Lieke nam salje poruku  da  im je bilo predivno, da su se kod Talica osjecali kao u toplom gnijezdu.

Goran Bregovic
Za prosli vikend u Zagrebu (28.11), Lieke je pripremila iznenadjenje za Davora….nabavila je karte za koncert Bijelog Dugmeta  a u goste su im dosla jos dva para, prijatelja iz Amsterdama, tako da ih je na koncertu bilo 6 iz Holandije. Interesantno, utoliko sto svi imaju veoma pozitivno misljenje o svemu: mjestu i organizaciji koncerta, svi kazu da su se veoma lijepo proveli i da to nisu ocekivali.  Davoru je vjerovatno bilo najljepse posto dobro razumije jezik pa je time bio u prednosti.

Kod Talica
Ne mogu a da ne ‘’zaronim’’ u potragu za informacijama o koncertu, o tome tko je bio prisutan od starih clanova, te vidim, da su vec imali par koncerata prije Zagreba.  Ono sto mi je veoma interesantno,  to su  komentari nase raje. Naravno ima svega, pozitivnih komentara kao i kritike na Bregovica… u smislu da “raju” iskoristava na nostalgicnoj osnovi, da je prevarant, da… je sto se tice muzike… stosta ‘’pokrao’’ od drugih i slicno.

Dali je sve to… bas tako ??

Davor i gitara
Ja moram ponovo da se malo vratim u nasu mladost.  Sto se tice mene, volio sam njihove stvari, gdje god su bili, koncerti su bili posjeceni maximalno. Kako u to vrijeme, tako i danas, Bregovic je ostao profesionalac, covjek sa osjecajem….sta je publici potrebno. Kako u ona vremena… tako i danas,  ono sto je dosad uradio i sta radi, ima svoju  publiku.  Mislim da je nostalgija za nas starije sasvim normalna, kako god volimo cuti Bitlse ili T.Turner iz tog vremena tako i Bijelo Dugme (ili mog naj omiljenijeg A.Dedica).

Iako ne zivimo vise na prostorima bivse Yuge, ocekujem komentare dobrih i boljih poznavalaca muzike nase mladosti. LIJEPO SE SIJECATI LIJEPOG.

Mnogo pozdrava svima!


Sega

Labels:

1 Comments:

Anonymous Made sa juga SWE said...

Ja se ne mogu nazvati poznavaocem muzike, ali sam bio konsument muzike iz tog doba. U ovo doba je jos vise konzumiram slusajuci izmedju ostalog www.radiogbg.se pa onda izaberem Laganini stanicu.
Povod za javljanje je spominjanje Gorana Bregovica i njegovoog rada ili njegove muzike. Preporucujem emisiju NU2 kada je bio gost na HRT. Mene je stvarno toliko pozitivno iznenadio, svojim stavovima i o zivotu i o radu, valjda zato sto smo isto mladi.
Pozdrav Banja Luci ma gdje bila.
Made

Tuesday, 08 December, 2015  

Post a Comment

<< Home