SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, June 03, 2015

Vodopadi Oregona

Multnomah Falls
Posjeta Portlandu nije mogla proći bez obilaska prirodnih ljepota kojim njegova okolina obiluje. Ovaj put smo se odlučili za posjetu nekim vodopadima na Historic Columbia River Highwayu. Lako smo se izvukli iz grada i skrenuli na stari autoput koji krivuda kroz prekrasnu prirodu.  Ljepoti putovanja je doprinijela i muzika koju je Sanja izabrala. Bili su to hitovi iz našeg vremena, sve jedan ljepši od drugog. Izgleda da je odrastanje u kući u kojoj je muzika po cijeli dan svirala (i sada svira), imalo uticaja. A i dan je bio prekrasan, sunčan, upravo idealan za šetnju šumskim stazama koje su vodile do ciljeva našeg puta.

Vista House
Prva stanica na obilasku je bila posjeta Vista Houseu, kamenoj građevini izgrađenoj na stijeni  s koje se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Columbia. Nakon toga smo se zaustavljali kod vodopada od kojih su neki uz samu cestu. Parkinzi su bili prepuni posjetilaca i nije bilo jednostavno naći slobodno mjesto. Čak smo obilazak najvećeg vodopada, Multnomah Falls, morali ostaviti kada se budemo vraćali nazad u grad jer na povećem parkingu nije bilo niti jedno prazno mjesto.

Columbia River
Do nekih vodopada smo se morali pentrati uskim stazama za šetnju na kojima smo sretali druge ljubitelje prirode željne uživanja u ljepoti koju samo priroda može stvoriti. Planirali smo obići puno više toga nego smo za nekoliko sati uspjeli. Nadam se da ću u ovaj kraj svratiti barem još jednom a tada ću za obilazak vodopada planirati mnogo više vremena nego ovaj put.


Pokušavao sam da kamerom uhvatim ljepotu koja me okruživala ali mi to nije uspijevalo. Kada sam pripremao slike za ovaj prilog bio sam razočaran onim što sam okom kamere uhvatio. Fotografije ni blizu ne dočaravaju ljepotu okoline, silinu vodopada niti osjećaje koji se javljaju kada se čovjek nađe u njihovoj blizini. To se jednostavno mora lično doživjeti. 

Snimio sam i nekoliko video klipova ali mi obaveze ne dozvoljavaju da ih pripremim pa sam uz prilog zakačio samo jedan na kojem se vidi Multnomah Falls gdje voda pada s visine od više od 160 metara. Čim uhvatim malo vremena obećavam da ću obradić ostale video klipove i rezultat objaviti ovdje na blogu.



















Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home