SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, March 17, 2015

Leeuwarden

Leeuwarden je  glavni grad holandske provincije Friesland, smješten u sjevernom dijelu Holandije. Gradić je to od oko 100 hiljada stanovnika od kojih su oko 16 hiljada studenti. Prošlog jula smo prošetali Leeuwarden-om na povrtaku s Davorovog vjenčanja. 

Historijski dio grada, kao i u većini gradova koje smo posjetili u Holandiji, je pun objekata iz prošlosti koje Holanđani ne ruše kao što to radimo mi, kako bi zatrli tragove onih koji su na našim prostorima živjeli prije nas. Prošetali smo jednim njegovim dijelom, napravili nekoliko snimaka, popili kavu za put i uputili se u Leiden, naše slijedeće odrediše. 





















Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Iz mojih sedam posjeta na duze vrijeme i sina i snahe koji su nas vodili od Pariza do belgijskih i holandskih gradova, nagledala sam se ove ljepote. Slike koje ti praviš za mene su nesto sto meni nikad ne uspjeva tako dobro.
Zatekli smo se jednom u vrijeme "Noci muzeja" i cijelu noc smo ih obilazili dok nismo pali s nogu.
U sjećanju mi je najvise ostao muzej u Seveningenu. To je bilo malo siromašno mjesto u kojem se živjelo samo od ulova ribe a i cijela Holandija je bila siromašna.
Kolonijalizam i vještina u brodogradnji je stvorila sve sto danas imaju. Usput i pored tog bogatstva to je vrijedan i štedljiv narod.
Uporedjujuci Bosnu koju su vjekovima samo napadali i pljačkali razno razni agresori, dobro smo ikako opstali.
Uzivajte u slikama i vremenu koje ste tamo proveli i opet ce te sigurno.
Svi lijepo i sretno izgledate.
Pozdrav Saima

Wednesday, 18 March, 2015  

Post a Comment

<< Home