SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, December 23, 2014

Said i njegov hobi

Nedavno mi se javio jedan redovni posjetilac bloga, naš Banjalučanin Said Švraka, koji od 95. živi u Finskoj. Na facebook-u pratim njegove izvanredne fotografije a danas sam u prilici da nekolicinu podijelim sa blogerima. Ostatak ću objaljivatii drugim prilikama jer je šteta da ih ne vidite. Uz fotografije je stigao i email koji sam iskoristio za prilog. 

Milane,

kako sam i obećao šaljem ti nekoliko mojih fotografija a ti, po svom izboru, objavi one koje misliš da vrijede objavljivanja.

E sad par riječi o ovom mom hobiju. Sve je počelo prije 7 – 8 godina. Želio sam da pravim fotografije, da slikam. Bio sam aspsolutni početnik, o fotografiji, tehnici i ostalim stvarima vezano za ovo, nisam imao pojma. Srećom na internetu možeš naći sve što te interesuje za fotografiju pa sam polako počeo da učim. Dosta sam slikao i na taj način učio. Srećom, digitalna tehnika je “zakon”, što ne valja odmah obriši, nema troškova izrade fotografija.

U početku sam bio ograničen s aparaturom, jedan skroman Nikon i dva objektiva, ali za početnika dosta. Kako je moje znanje polako raslo, vidio sam da sam prerastao postojeći aparat i bilo je vrijeme za kupovinu novog. Prvo sam morao dobiti dozvolu od kućnog “šefa računovodstva”. Enisa je vidjela da sam se dobro zagrijao za ovo i tako sam nabavio novi Nikon i nekoliko zaista dobrih objektiva. Za sada moja aparatura je dobra i zadovoljava moje potrebe.

Prilikom obrade slika vrlo malo koristim Photo shop program, jer po mom mišljenju pririodno je prirodno, a dobar poznavalac PS programa moze čuda učiniti sa slikom, a to nije to.  Svoje slike sam objavljivao na nekoliko portala koji za temu imaju fotografiju, kako u Bosni tako i ovdje u Finskoj. Bilo je i pohvale a Boga mi i kritike.

Nisam imao priliku licno Te upoznati u Banja Luci, ali imam osjećaj da se poznajemo 100 godina i da znam skoro sve o tebi. Redovno čitam tvoj blog i svaka nova priča me čini sretnim. Inače, u Finskoj sam od 1995. godine, supruga i ja. Noora se rodila u Finskoj 2001. Prilično smo se snašli u novoj sredini, obadvoje imamo lijepa radna mjesta i velik broj prijatelja. Na žalost, u Finskoj je jako malo naših ljudi, tako da se skoro isključivo družimo sa Fincima.

Za ovo javljanje toliko, želim Ti sretan Božić i Novu godinu!!!!

Pozdrav Said

P.S. Ovaj ciklus sam nazvao "Priroda". Nadam se da će vam se svidjeti.

















Nastavak na Saimin komentar


Labels:

3 Comments:

Anonymous Nada said...

Bravo Saco i dobro dosao !

Tuesday, 23 December, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Velika hvala Nado!!!

Tuesday, 23 December, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Kad bi procitala svaki tvoj prilog, odmah mi se kroz glavu provlačilo mnogo misli koje bi mogle biti komentar za svaki.
Obzirom da je tu unuk, sestrini odlasci u bolnicu uz moju pratnju, potreba da sve uradim u toku dana, a usporenost je i jedna od novih osobina, koja neminovno dolazi sa godinama i dodatno dva dana čekam novi modem od provajdera.
Sad je internet ponovno u kuci, mladji sin sa porodicom 17 dana ce biti u Holandiji kod starijeg, sestrini nalazi dobri.
Uživajući u ovim predivnim fotografijama, polako, nevjerovatno opuštajuće, odlučih da odmah napisem komentar dok me tako drže pozitivne emocije.
Kakvog mi divnog svijeta imamo u mnogim dalekim zemljama.sretna sam sto se preko vas zna o Banja Luci. Po nekadašnjoj ljepoti i dobroti njenih gradjana svih konfesija i oni koji su samo uvijek i zauvijek samo Banjalucani.
Iskrene cestitke i Sretnu Novu Godini autori i kompletnoj familiji.
Pozdrav odSaime Rak rodj. Husedjinovic.
PS .
Malo prepisano iz "slobodne Bosne o takvim Sarajlija.
Nastavak......

Tuesday, 23 December, 2014  

Post a Comment

<< Home