SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, October 12, 2014

Izbori, Mile i "Nezavisne"

Ne znam kako vi ali ja zadnjih mjesec dana pratim ludnicu u manjem blentitetu pod nazivom „Izbori“. Na cirkus sam već navikao ovdje kod mene ali ono što se radi u starom kraju je prevazišlo sve što sam mogao zamisliti. Čini se da je Milu i njegovu svitu uhvatila panika pa svaki dan u „nezavisnim“ Nezavisnim novinama svaki dan osvane  barem pet-šest  vijesti o otvaranju novih objekata, cesta, bolnica i šta svega ne, uz obaveznu Miletovu sliku. Nešto razmišljam, mogli su otvoriti i kakav javni klozet pa da predstava bude potpuna.



Ako je suditi po vijestima u „nezavisnim“, u starom kraju cvjetaju ruže. Čak su i penzije za vladavine mesara iz Laminaca (ili kako se već zove njegovo rodno selo) povećane za duplo što me pravo obradovalo. Upravo se spremam da se izborim za ono što mi pripada (nešto sam bio lijen pa kasnim već više od godinu dana) pa će mi ovo povećanje odlično doći da si obezbijedim mirnu starost. Ako ne uspijem izganjati tih 200-300 KM ne znam šta ću. Uzdam se u poštenje vlasti i njenih službenika jer tamo gdje je Mile na vlasti sve štima i sve je po zakonu. Ko prati ove „nezavisne“ novine u to ne sumnja pa se i ja nadam i molim boga da Mile i njegova svita ostanu na vlasti. U suprotnom, ko zna šta će se dogoditi. Jer samo se Mile bori za svoj narod a svi drugi su strani plaćenici i nastoje da uništene tako uspješnu sredinu. Njihovom pobjedom na izborima bi se uspješna ekonomija, koja je lakše prebrodila svjetsku krizu od mnogim drugih država zahvaljujući upravo Miletu (i naravno, Željki), dovela u opasnost i došlo bi do krize. A kad je kriza, onda ni penzije nisu sigurne. A to znači da od moje mirne starosti ne bi bilo ništa.


A da svoju priču o izborima, Mili i „nezavisnim“ Nezavisnim novinama ne baziram na rekla-kazala i da su one zaista u službi istine i da se trude da objektivno upoznaju javnost s najnovijim događajima evo i jednog (tipičnog) dokaza. Po završetku utakmice Bosna-Vels odem na portal Nezavisnih da pročitam njihov izještaj. Kad tamo, o utakmici ni riječi. Glavna vijest je dolazak srpskog patrijarha Irineja u Banjaluku da da podršku Miletu pred izbore i usput uveliča otkrivanju spomenika još jednom od „velikana“ iz Banjaluke i okoline, despotu Stefanu Nemanji. Ima tu i „veoma važna“ vijest o sukobu navijača Hrvatske i Bugarske (utakmica se igrala u isto vrijeme), nešto o Milinoj Igokei (i Putin je našao svoje mjesto sa svojom podrškom Miletu) ali o reprezentaciji države u kojoj se novine publiciraju ni riječi.

Zbog svega gore rečenog (i mnogo toga što nisam spomenuo) evo danas, dok mi toplo oktobarsko sunce grije staračke tabane, svečano se zaklinjem da više neću trošiti penzionerske dane na posjećivanje navedenog portala jer za to nema potrebe. Prije nego što kliknem na link, znam šta ću tamo naći.

A Miletu (i njegovim protivnicima) želim da i dalje budu uspješni kao što su to bili do sada. To mi je najveća satisfakcija za sve ono što me je u životu snašlo.

6 Comments:

Blogger co said...

Izbori su završeni, Mile je ponovo pobijedio, ja sam odmahnuo. Penzija je na dohvatu ruke samo nisam siguran koliko će još porasti dok je ne izganjam.

Monday, 13 October, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Pogledajte ovaj snimak o srpskim"junacima"u Ukrajini:

youtu.be/CZwsmt1rP88

Babo iz Amerike

Wednesday, 22 October, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Sinoc jedan pametan mladi analitičar iz RS rece : "ova drzava lici na psihijatrijsku kliniku. A njeni gradjani su luđaci." Opet izbori isti. Ko je izlazio izišao opet ko nije nije opet. Definitivno nas ocekuju jos gora vremena. Nema ni pozicije ni opozicije. Bit ce samo trgovine i trgovine. Dok luđaci skroz ne presavrnu pa se opet medjusobno ne poubijaju.

Thursday, 23 October, 2014  
Blogger co said...

Nakon što su objavljeni rezultati izbora (istina, nisu konačni ali popbjedici se znaju), pojavila se masa komentara raje iz „dijaspore“ koja je razočarana ishodom. Ima i dosta kritika na račun upravo te „dijaspore“ koja je, kao kriva za ono što se u Bosni (i manjem blentitetu) desilo. A ima i inicijativa u smislu organiziranja protjeranih i iseljenih kako bi se Bosna (i posebo manji blentitet) vratila na „pravi“ put.

Šta reći na sve ovo.

Nekada davno sam naivno vjerovao da mi protjerani možemo nešto učiiti da se situacija u našem gradu popravi na bolje, da je potrebno samo da se udružimo (mislim na one koji ne prihvataju politiku podjela) ali sam se vrlo brzo uvjerio da je to nemoguća misija. Svako od nas, ma koliko mislili da smo bezgrešni, vučemo na svoju stranu i nema te sile koja nas može ujediniti. Imali smo prilike da se u to uvjerimo i na ovom blogu i tu ne bih dodavao ništa više.
Tvrdnja da je „dijaspora“ kriva za rezultate izbora onakvi kakvi su također ne stoji. Volio bih nekoga ko to tvrdi da mi objasni za koga je „dijaspora“ trebala glasati pa da stvari krenu na bolje. Za Ogdjena Tadića? Da možda on nije taj koji će donijeti promjene koje protjerani očekuju? Ako jeste, onda ja živim u nekom drugom svijetu ili mi zbog starosti moždane vijuge više ne rade kako treba.

Narod u Bosni je izabrao onako kako je izabrao. Očigledno je da većina želi da živi u svom toru i da je time zadovoljna. Valjda oni bolje znaju šta im odgovara od nas koji godinama nismo tamo. Ne razumijem kako neko može vjerovati da smo mi ti koji znamo bolje od onih koji žive u Bosni šta oni zapravo trebaju. Zaista bih volio da mi neko to objasni ali bez ljutje i vrijeđanja.

Dakle, da zaključim. Izbori su prošli, ništa se (na bolje) promijenilo nije. I neće zadugo. Ako ikada. Za mog života sigurno neće.

Thursday, 23 October, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Na :
www.cafekajak.com/
Radmila Karlas je iznijela VRLO MUDAR PRIJEDLOG.
Babo iz Amerike

Thursday, 23 October, 2014  
Anonymous Posmatrac said...

Narod je sludjen od svega i bira za svoje najvise iz straha od 'onih drugih'. Pokvareni politicari ga plase onih drugih pa narod bira kako on misli 'manje zlo'. Narod je izgubio vjeru u zajednistvo nakon svih ratnih zala, a upravo to zajednostvo ga jedino moze spasiti.

To sadasnje nakaradno stanje trajace dok se sve skupa ne urusi, zaista ne znam kako ce to u BiH izgledati. Od jedne lijepe zemlje sa dusom i perspektivom za lijepi zivot napravili su pravu katastrofu.

Friday, 24 October, 2014  

Post a Comment

<< Home