SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, August 04, 2014

Kod Davora u Roosendaalu

Restorani glavnog trga
Put u Evropu je počeo problemima. Let iz Pittsburgha za Washington DC je otkazan zbog lošeg vremena pa smo na naše odredište, mali gradić Roosendaal na jugu Holandije stigli sa dan i pol zakašnjenja. Voz kojim smo s amsterdamskog aerodroma putovali stigao je na stanicu u Roosendaalu desetak minuta prije početka utakmice Holandije na svjetskom prvenstvu. Chantel i Davor su nas dočekali i poslije dobrodošlice požurili smo prečicama do njihovog stana koji se nalazi neposredno do glavnog trga grada. Ušli smo u stan a utakmica je već počela. S glavnog trga, koji se nalazi pedesetak metara od stana, dopiralo je glasno navijanje raje koja je utakmicu pratili na ogromnog ekranu montiranom specijalno za ovu priliku. Večerali smo na brzinu i uz razgovor i pivo pratili utakmicu koja se odužila do kasno iza ponoći.

Sladoled ispod kipa maskote grada
Sutradan smo ustali iza dvanaest i nakon doručka požurili na stanicu jer nas je čekao planirani put u Gent, lijepi grad u susjednoj Belgiji. Od Roosendaala smo vidjeli samo glavni trg, na kojem smo uspjeli pojesti sladoled, i ulice kojima smo išli do stanice.

Tek po povratku iz Belgije smo prošetali gradićem koji je već skoro godinu dana mjesto u kojem se Davor skrasio. Iako je mnogo manji od Banjaluke (Nera i ja smo ga zadirkivali, govoreći da se ne smijemo zamisliti jer bi mogli završiti u livadama izvan grada), gradić ima sva obilježja lijepog urbanog mjesta u kojem se može lijepo živjeti. Dobro razgranatom željezničkom mrežom je povezan sa svim gradovima Holandije, te susjednih zemalja, tako da se brzo može stići do Amsterdama, Pariza, Londona... Mi smo za ove posjete obišli nekoliko gradova u Belgiji i Holandiji uz nadu da ćemo slijedećih godina obići još neke, naravno ako u međuvremenu ne iskrsnu neki novi planovi.

I oni imaju Gospodsku
Centar svih glavnih zbivanja u gradu je glavni trg na kojem se nalaze mnogobrojni restorani sa stolovima na trotoaru. Na trgu je posebno živo uveče kada su svi restorani gotovo puni. U neposrednoj blizini glavnog trga se nalazi još veći trg na kojem okolni farmeri par puta nedeljno prodaju svoje proizvode. Roosendaal, kao i svi gradovi koje smo obišli, ima svoju Gospodsku ulicu s trgovinama i restoranima. Između velikog trga i „Gospodske ulice“ nalazi se veoma interesantan trgovački prolaz (Pasagge) s trgovinama i restoranima. Prošetali smo se i dijelom grada u kojem se nalaze bogatije kuće s lijepo uređenim dvorištima a okom kamere sam zabilježio i najveću crkvu u mjestu.

Zbog prenatrpanog „programa“ Roosendaal nismo uspjeli bolje upoznati ali sam ipak uspio napraviti nekoliko slika za blog. 

Šetnja gradom

Glavni trg

Restorani na sve strane

Pogled iz Davorovog stana

Chantel i Davor

Tamo u čošku se pije kavica

Pogled na kuhinju

Trgovački prolaz

Restoran u prolazu

Ulaz u trgovački prolaz

Cvijeća po svačijem ukusu


Najveća crkva u gradu




Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home