SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 12, 2014

The Boyce Park

Sva oprema je tu, moze se krenuti
Zima je, a u Americi prava. Ziva se spusta kod nas i do -30C. Glavni urednik se zavukao u kucu, samo kad mora izadje da unese novine, kupi kruh ili izbaci smece.  Parkovi se ne posjecuju a publika navikla izvjestaje. Da ne bi ostali uskraceni, saradnici su tu da nastave pricu o Americkim parkovima. Ovoga puta o Boyce parku. A kako to izgleda tamo zimi a ne kako ste navikli ljeti.  Kada sam Co-u prosle nedelje rekao da idem na skijanje u Boyse park on me zamoli da napravim koju sliku. Pa evo i par rijeci.

Ako je nekom hladno
Udaljen 20-ak km od Pittsburgha, od moje kuce svega  10-ak minuta voznje. Park nema ljepotu kao ovi o kojima je Co pricao ali je zimi zanimljiv iskljucivo zbog skijalista. Kada ima snijega, kao sto je to prosle nedelje bilo, a uz to prekrasan dan za skijanje onda je zaista steta tamo ne otici. Nasa ljubav prema skijanju datira jos iz BL kada smo skijali po Vlasicu, Jahorini, Bjelasnici, a islo se i na Vogl u Sloveniju par puta.  Bila su to lijepa vremena kada smo u grupama sa prijateljima isli na planine i uzivali u njihovim zimskim ljepotama. Najveci ‘krivac’ tome je nas drug Koba (Muharem Kobaslija) koji je, rekao bih, mobilizirao nas raju u R. Cajavecu da zavolimo taj sport. O tome kako je to bilo u BL drugi put.

Ledeni lavirint
Boyce Park ima mnostvo drugih sadrzaja koji se mogu koristiti ljeti: biciklizam, golf, setnja i jogging , a postoji i mnostvo mjesta za piknik sa montiranim rostiljima (pa zar bi moglo bez toga?).

Samo skijaliste je vise rekreativnog tipa. Staza nije zahtjevna tako da ima mnogo pocetnika, sto nekada moze biti i opasno ako se nadjes na njihovom putu. Postoji baby lift, jedna sedeznica i tubing (sport koji mi nismo imali). Tubing je najpopularniji jer sjednes u slauf (poput onih kojima smo se vozali po Vrbasu) a ogradnjena staza ti ne dozvoljava da se negdje stumbas. Ako nema dovoljno pravog snijega tu su topovi za umjetni pa su pogodnosti za skijanje uvijek tu ako je dovoljno hladno.

Pripreme za Sochi
Taj dan isprad zgrade, kao zimska atrakcija, je montiran lavirint od leda. Lavirint, pravljen rukom lokalnih umjetnika, bio je postavljen u gradu i imali smo ga prilike vidjeti u novogodisnjoj noci. Presenjen je u park da bi se duze odrzao. U zgradi se nalazi mali restoran, prostor gdje se moze unajmiti oprema i ostaviit garderoba a ako je nekome hladno vanjski kamin ce vas zagrijati. Mi bi rekli zgodno mjesto gdje se mozes opustiti i razonoditi ako imas vremena.

Suzana i Irfan sa unukom
Pred polazak kuci za jednim stolom primjetimo familiju koja govori nas jezik.  Pridjemo im i u razgovoru saznajemo da su banjalucani koji zive na Floridi, dosli ovdje u posjetu rodbini. Irfan i Suzana Mulaahmetovic. Da iznenadjenje bude jos vece Suzana je radila u RC u istom OOUR-u gdje i ja kancelarija do kancelarije.

Kako je svijet mali.

Pozdrav svima i sretna vam Nova 2014.


Izet

Ledeni lavirint - mjesto za slikanje

Made by Ice Creations

Rekreativci u redu za sedeznicu

Sedeznica

The Boyce Park

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home