SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, December 19, 2013

O Kusturici

Danas se u "Oslobodjenju" na zadnjoj stranici pojavio slijedeći tekst:

"Režiser Emir Kusturica, smatra da je Sarajevo etnički očišćeno, da u njemu danas 95% stanovništva čine muslimani, te da je najmanje 150.000 do 200.000 hiljada Srba potisnuto iz tog grada. U interviju za "Rusiju danas", Kusturica je objasnio da bi u Sarajevo otišao bez ikakvih emocija, jer je vćcina onog što je volio nestalo u ratu.

"Grad čine ljudi - kada iziđete u noćni život u Moskvi, idete na mjesta gdje pronalazite ljude, zato što masa nije nešto što vas zanima, a ova masa se promijenila - društveno, vjerski, intelektualno i ona 20 godina gradi sistem vrijednosti u koji se ja ne uklapam." rekao je Kusturica. On navodi da je žrtva fundamentalizma u Bosni i da je "etnički očišćen iz Sarajeva sa 150.000 - 200.000 Srba. Koliko god sam se borio za opstanak Jugoslavije, a živim danas u Republici Srpskoj, smatram da ako djelite mjesto sa nekim ko govori među katolicima i pravoslavcima, da će muslimanska ideologija na kraju pobijediti, budućnost te države nije garantovana”, kazao je Kusturica.

Ovaj tekst me je ražalostio (dala sam sebi zadatak, da me ništa ne "raspucava" i loše djeluje na moje psihičko zdravlje).

Nikad ne osporavam Kusturičin umjetnički talenat, niti ću. Za mnoge umjetnike svijeta se znalo iz istorije da su mnogi bili čudaci. Ne osporavam mu ni izbor mjesta gdje će živjeti i kako će živjeti. 
Svaki čovjek po mom, kao jedinka, ima pravo da sam odabire "kako će sijati i kako žnjeti.”
Osjetila sam potrebu da odmah napišem svoje razmišljanje o ovom tekstu iz "Oslobodjenja".

Ja ne mogu pisati o 1941-1942, 43-ćoj..., jer nisam bila ni rođena tada, niti sam u bilo čemu učestvovala.
Ali o 1992-goj, 93-ćoj... ne može mi niko pričati ko se nije ovde našao u to vrijeme.
Kusturica je bio otsutan iz Sarajevo u početku ovog haosa i nikad za ovih 21 godinu nije bio u Sarajevu.
On kaže da je potisnut iz Sarajeva zajedno sa 150.000- 200.000 Srba iz Sarajeva.

Srbi koji su odlazili nisu bili potisnuti iz Sarajeva nego su svojom voljom i organizovanim avio prevozom od strane bivše JNA otišli za Beograd. To je bio najveći broj. Drugi su odlazili na obljižnje vikendice u okolini Sarajeva jer su bili organizovano "otjerani" jer su imali informaciju da će biti rata i da se sklone na teritorije koje su već uveliko imale natpise "SAO....?." Onda su iz Sarajeva konvojima autobusa odlazili Jevreji, Makedonci a u konvojima autobusa djeca i žene "obaviještenih muslimana i Hrvata" prema Hrvatskoj. Sve je to postignuto na osnovu LAŽI tadašnjeg srpskog političkog rukovodstva . Onog koji je danas 95% osuđeno ili mu se sudi u Hagu. Ta laž je bila da će se svi vratiti svojim kućama i stanovima najdalje za 10-tak dana. 

U Hagu jer svijet ima snimke i dokumente, da će Sarajevo biti uništeno za toliko dana, imajući u vidu svo oružje usmjereno sa brda prema Sarajevu. Svakodnevno se ta istina saznaje u svijetu I čak i u Srbiji. Samo u republici Srpskoj nikada. Možda i zato što i oni spadaju u "glupe Bosance" kako nas vjekovima zovu bez obzira na vjeru i naciju.

Kad Kusturica kaže da u Sarajevu nema Srba on ne zna da 100.000 Srba živi u Sarajevu samo je izmjenjen naziv. Ne zove se Sarajevo nego Istočno Sarajevo. Počinje na putu preme Trebeviću i Dejtonska granica ide kroz mnoge kuće - polovinom . Pola kuće je u Federaciji pola u RS. Oni tamo nemaju nikakvih sadržaja ali imaju trolejbus do Dobrinje i stotinjak metara udaljenosti od Istočnog Sarajeva. Prije rata i Pale i Jahorina i Trnovo su pripadali Sarajevu. Kako Kusturica "potisnu" 100.000 Srba iz "Sarajeva". Oni dolaze u Sarajevo, mi idemo na Jahorinu, Lukavicu, Srpsku Ilidžu jer to je za nas jedan grad. Oni ne postoje fizički ni za Dodika ni za Kusturicu. Problem su oni Srbi u čijim je glavama srpstvo i srbovanje na prvom mjestu i oni ostaju u torovima, jer im je to vaćnije od sopstvenog prosperiteta i napretka. Izreci ovo sve na Ruskoj televiziji i ostati ćiv. Ako sam vjeruje u to, onda je budala, ako to radi samo za vlastitu korist, nije jedini.

On moze biti uvrijeđen, jer mu je stan u Sarajevu bespravno zauzeo N. Ibrišimović. On je to isto uradio u Višegradu. Sagradio Andrić grad na tuđem zemljištvu. Zato bi mu bilo pametnije da bar šuti.

Meni je sad mnogo lakše poslije ovog teksta, jer kad na blogu pročita samo Co, meni je dovoljno. Ne bih mogla ovako da si olakšam govoreći, jer me samo ono što u pola sata iziđe iz mene pomaže.
Danas mi je nas drug Bude iz Beograda poslao ovaj divni tekst iz Beograda. Ide divno kao nastavak mog prethodnog teksta.
(Ako ne ide na ćirilici, ti ga Co prepisi.)

Д.РАДОВИЋ:"КАД СЕ ЛАНСИРА  лаж,то је као да сте просули јастук перја,а кад пласирате деманти,то је КАО ДА СКУПЉАТЕ ПЕРО ПО ПЕРО"!

Danas je na TV SA gostovao Brano Likić koji je došao u Sarajevo. REKAO JE NESTO DIVNO. "Da je valiki broj Bosanaca I Hercegovaca otišao u svijet bez išta. Veliki procenat njih je u raznim djelovima svijeta postigao fantastične uspjehe. To je znak da Bosna ima velike potencijale i u ljudima a pogotovo u resursima. Novinarka mu je rekla "Vi ste rođeni u Bijeljini " na što je on rekao " ne ja sam rođen u Sarajevu. U Ulici Vase Miskina, Sada Ferhadiji, i u svom je stanu. Na društvenim mrežama je pronašao tu informaciju o mjestu rođenja. Kako neka budala ima pustu želju da i na ovaj način laže i “otiskuje" nase divne sugrađane. Jako je uspješan A "Novom primitizmu” i mnogim najznačajnijim orkestrima on je idejni pomagač.
Saima

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Nema vrline vece od istine i zlocina veceg od lazi"(Upanisade)
"Ko u znanju napreduje a u moralu nazaduje-on totalno nazaduje"(Ciceron)
Kusturica neka pise i govori sto god hoce i koliko god hoce,ali nemoze izbrsitai veliku historijsku istinu da je postao RENEGAT BiH-a,tj,onaj koji je promijenio svoje uvjerenje -presavsi u neprijateljski tabor:postao je otpadnik,izdajica,lizisahan,odrod,izrod kao i Fikret Abdic.Mene uopce ne interesira umjetnost ovog Dodikovog trabanta-kao i onih umjetnika i naucnika koji su su po moralu slicni njemu-,ali zato volim i cijenim moralne i casne velicine kao sto su Ivan Supek,Milos Djuric,Ivan Djuric,Djordano Bruno,Alojz Curic,Federiko Garsija Lorka,Miguel Unamuno i sl.,i stalno ce me interesirati njihova umjetnicka ili naucna djela.Prezime koje nosi ovaj bas odgovara njegovom karakteru:Kusturica je deminutiv od KUSTURA sto --prema leksikografu i filologu dru B.Klaicu-od rumun.cotitura znaci:1.vrsta sklopivog dzepnog noza...,kakav ponajvise upotebljavaju nasi seljaci...;2.SVAKI LOS NOZ(Kurziv je Heretikov)".
"KARAKTER JE COVJEKOVA SUDBINA"(Heraklit Skoteinos)


Thursday, 19 December, 2013  
Anonymous Nada said...

Tko smo mi da sudimo sto je netko promijenio vjeru, nevjeru, naciju, ideologiju, uvjerenja...? Naj vise sam sebe voljela kad sam imala 18 godina, ali od tada se mnogo toga promjenilo sto je itekako utjecalo na mene. Nema tog uvjerenja koje necu promjeniti ako mi se predoce cvrsti argumenti " protiv ". Ono sto mene smeta kod tipa sa slike je sto se predstavlja kao borac za Jugoslaviju, a stao je uz Milosevica ? Za koju Jugoslaviju ? Onu koju su htjeli samo Srbi ? Onu koju nije htjela ni jedna druga republika ? Nitko me ne moze uvjeriti da su protiv takve Jugoslavije bili samo nacionalisti.
Ono sto mene trenutno intrigira vezano uz tog tipa je Andric grad. ali objektivnu informaciju je nemoguce dobiti jer svi se svrstavaju za ili protiv, ovisno o simpatiji ili antipatiji koju tip izaziva.
Nada Stefanac

Friday, 20 December, 2013  
Blogger co said...

Ovaj Kusturičin intervju sam pročitai prije par dana i uopće me ne iznenađuje. Od (ne)čovjeka kakav je pomenuti ništa se bolje ne može očekivati. Već prilično dugo se ovaj bivši sarajevski mangup redovito javlja i pljuje na svoje porijeklo, otađbinu, i sve što je bosansko i širi laži kao i većina onih u čijem se društvu kreće. Njegovo djelovanje je tipično za sredinu koja sve zasniva na lažnim mitovima tako da je za očekivati da će ovakvih istupa biti još a laži će biti svaka veća u odnosu na onu prethodnu. Toga smo svjedoci ovih dvadesetak i nešto godina i to nas ne treba iznenaditi.

Šta meni lično smeta kod Kusturice je njegova uloga devedesetih, kada se on i nekolicina srpskih intelektualaca ( te Dodik, kojeg moram izdvojiti jer takvog grmalja majka rijetko rađa), planski pridružila Reformistima Ante Markovića kako bi ih sabotirali.

Ja nikada nisam imao problema sa onima koji su se držali svojih principa ma kakvi oni bili ali me strahovito nervira dvoličnost osoba koje sve rade samo za ličnu korist. Kusturica je tipičan primjerak jedne takve osobe koja sve radi radi lične koristi, pri tom vukući za nos i one koji misle da im želi dobro. Takav je i Dodik pa nije nikakva slučajnost što se njih dvojica tako dobro slažu.

Iako mi tu svojim pisanjem ništa ne možemo promijeniti, nije zgorega javno reći šta o ovakvim tipovima mislimo jer Internet je đavolja stvar i sve ostaje zapisano za sva vremena.

Friday, 20 December, 2013  
Anonymous Anonymous said...

U SAD-u je Ustavom zagarantovana sloboda govora i izrazavanja licnog misljenja,ali to nije dozvoljeno u totalitarnim i autoritativnim sistemima,kao sto je bilo u doba Marsala, Hazjajina,Firera,Kaudilja i Ducea i Augustusa,gdje su uvijek vrebali dezurni Cenzori.
Heretik

Friday, 20 December, 2013  
Anonymous Nataša said...

Što ljude navodi na zločin, jer zločin je i podržavanje i promicanje zločinačke nacionalističke politike?

Kreatori nacionalističke politike vrlo dobro znaju kako indoktrinirati i mobilizirati mase. Narod se na njihove priče lako uhvati, to vjerovanje svojima ide do potpunog sljepila. Prihvaćaju sve rečeno kao neupitnu istinu za koju su spremni na najveće žrtve ali i zločine, vjerujući da čine dobro za svoj narod. Često ih ni poraz ne zaustavlja u njihovom uvjerenju. Osvješčivanje dolazi nakon podužeg protoka vremena, veoma usporeno, jer se treba suočiti s istinom, vlastitom savjesti i kaznom.

S druge strane stoje kreatori i nositelji takve politike, koji to rade iz čistog koristoljubja, za vlast, moć, novac. Ulazeći sve dublje u zlo koje su posijali, ne žele se suočiti sa stvarnošću, neminovnim porazom takve politike prije ili kasnije, i sa svojom duboko zakopanom savjesti, od koje ipak ne mogu pobjeći, što vodi gubitku stečenog i gubitku slobode.
U tu grupu spada i Kusturica, ali ima i jedan problem više, prebjeg je, koliko god bježao od toga, vrlo dobro zna da takve mrze, mnogo više, što se više popnu. Kad padne, pljuvat će ga svi, živog ili mrtvog, bez imalo milosti, što će se kad-tad dogoditi. Bori se za opstanak u vlastitoj zemlji, i mogući su novi njegovi ispadi, sve dok ima onih koji ga slušaju, vjeruju mu i podržavaju ga.
Hoće «braća» Rusi.
O jadan, glupi balkanski narode!

Friday, 20 December, 2013  
Anonymous Posmatrac said...

Čovjek može promijeniti vjeru, ali da stane uz agresore i opravdava agresiju to je potpuni moralni pad. Nakon toga njegov filmski opus postaje ništavan.

najgore je što en shvaća da ga nitko ne cijeni, oni od kojih je otišao jasno je zašto, a oni kojima je prišao jer znaju da je konvertit i nije njihov, samo će ga iskoristiti.

Ništa se nije promijenilo u 20 godina. Nitko nije bolji, moralniji, nitko ne priznaje krivnju. Najgori rat u zadnjih 1oo godina, jer situacija nakon rata još je gora. Nema katarze, nema pomirenja. Samo velika praznina koja će kad tad morati da implodira

Friday, 20 December, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Šta reći o Kusturici?Njegoš bo rekao:DOBAR JUNAK DA JE ČOJEK TAKI"Pozdrav svima uz česttke za Božić i Novu godinu!Niskana

Tuesday, 24 December, 2013  
Anonymous Anonymous said...

z.savi,čini se meni da se film nastavlja,ovim političarima odgovara postojeće stanje.Sve tri strane su dvolične,ne vjerujem nitko nikome ?
Ove godine su izbori,iskoristite pravo biranja da u RS-oj postignete većinu i onda ste dobili adute u ruke,ako se ne organizirate , prijavite prebivališta u RS-ku , i na legalan način preuzmete vlast i primijenite demokraciju i povratite povjerenje među tri nacije.Iz Dijaspore nećete ništa postići , bolje zaboravite tu priču ?Mora se naći model uređenja koji će funkcionirati da se može ući u Europu ! selam zs











Sunday, 12 January, 2014  

Post a Comment

<< Home