SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 29, 2013

Igrale se delije...

Ljeto je, vrijeme u u Pittsburgh/u i okolini je lijepo, dani nisu pretopli pa puno vremena provodim u povrtnjaku i vrtu. Penzionerski dani teku mirno, bez velike frke. U bašći i dvorištu uvijek ima nešto da se uradi ali sada malo toga je pod moranje. Od izlaska sunca pa dok ne padne mrak nađe se vremena za sve: i za rad u bašći, listanje lokalnih novina, piskaranja, praćenja novosti na facebook-u, čitanje vijesti iz starog kraja.

Ovih dana dio vremena provodim u kompostu. Nisam ga dirao od prošle godine pa ga sada treba prebaciti, odvojiti gotov kompost, napraviti mjesta za novi. Taj rad sa zemljom mi posebno pričinjava zadovoljstvo jer me nekako smiruje a istovremeno mi mozak radi brže i misli lete na sve strane. Obično razmišljam o onome što sam upravo pročitao i vezujem događaje koji na prvi način imaju malo veze.

Najčešće razmišljam o rodnom gradu, ljudima i događajima, jer ta tema je za mene neisrpna. Za jednog tehničara je to možda neuobičajeno i nelogično ali eto, tako je. I danas, dvadeset godina nakon što sam morao napustiti rodni grad, događaji u njemu me dotiču iako danas s njima imam vrlo malo zajedničkog. Grad se izgradio, promijenio izgled i malo je toga ostalo što bi me podjećalo na ona davna vremena. A i većina njegovih stanovnika je nova i nepoznajem ih. Ali opet, pratim šta se tamo dešava iako to na moju budućnost više nema nikakvog uticaja.

Sezona je godišnjih odmora i mnogo nekadašnjih banjalučana se ovih dana slilo u grad. Vidim to na slikama na facebook-u. Sjedi se pred Palasom, u Alibabi i drugim restoranim i kafićima. Prepoznajem dosta lica, osjećam njihovo zadovoljstvo zbog susreta sa starim prijateljima, zapažam nekakvu mirnoću na njihovim licima. Sve više ih je u penziji ili su blizu i sada uživaju plodove svoga poštenog rada. Mnogima je rodni grad samo usputna stanica za dalja putovanja. Ide se na Jadran, Tursku, druga turistička odredišta. Ima dosta i onih koji uživaju u vrelom ljetu rashlađujući se u Vrbasu kao što su to radili  nekada u neka druga vremena. Njihovo dobro raspoloženje ne može pokvariti ni vlast koja ih plaši branom u Bočcu.

Na drugom kraju grada, policija u punoj „ratnoj“ opremi. „Brane“ se od familije koja im zadnjih godinu-dvije prkosi, ne pristajući na samovolju novih vlastodržaca i njihove rodbine i prijatelja. Bratija na vrhu grabi sve što se zgrabiti može i ne preza ni od čega. Ruše sve one koji im se nađu na putu. Ne pitaju da li je neko njihov ili nije. A većina je njihovih je onih drugih gotovo ni nema. Ni učešće u „odbrambeno-otadžbinskom“ ratu ne pije vode. Sada su vremena kada se još može grabiti bez pitanja jer većina ovaca ćuti. Znaju to oni i koriste priliku. Nadaju se da za to neće snositi konsekvence jer onih koji bi se suprostavili bezvlašću i nasilju nema puno. Šaćica. Najbolje to pokazuju slike sa protestnog okupljanja u vezi ovih zadnjih događaja. Ima ih manje njego policajaca koji su došli da „ubijede“ Vuliće da prihvate odluke vlasti.

Pratim ja tako šta se u mom rodnom gradu dešava ljeta trinaestog dvije hiljadite godine i vidim da se nije mnogo toga promijenilo od ljeta devedeset treće. Jedino su uloge promijenjene. Vlast sada teroriše svoje a dvadeset godina ranije je terorisala one druge. A većina je i onda ćutala, a ćuti i danas. Banjaluka je nijema i zatvara oći pred nasiljem kao što je to činila i dvadeset godina ranije. I čeka nešto ili nekoga da donese promjene na bolje. Ali ih neće dočekati kao što se to nije desilo ni dvadeset godina ranije. Tada se nijema većina barem nadala da će im biti bolje kada se riješe onih drugih. Danas te nade nema jer sve što se moglo otjerati je otjerano pa je sada red došao na njih same. Iako ih je većina svjesna situacije, malo ih se oglašava. Svi se nadaju da oni neće biti slijedeći. Ali, varaju se, jer oni koji su se dočepali vlasti neće tako lako odustati. Znaju oni psihologiju masa i jasno im je da se nemaju čega bojati.

A gdje su tu stari banjalučani, zašto se oni ne javljaju? Na Vrbasu su, ispred Palasa, u Alibabi... Odmaraju i uživaju. Njih se to ne tiče i ne treba da ih se tiče jer ničim nisu doprinijeli takvom razvoju događaja. Oni su sve to već jednom preživjeli i nije na njima da se sada petljaju u ono što se ovih dana u našem gradu događa. Na onima je koji su se za ovu „lijepu“ sadašnjost borili da sada „uživaju“ u plodovima svoje borbe. Nadam se da se bar ponekad i oni prisjete one koja mi često padne na pamet: „ovo nam je naša borba dala“. Možda će jednom shvatiti svoje zablude i pokušati da učine nešto da se za sva učinjena zla iskupe.


Za početak bi bilo dobro kada bi svoje učešće u sramnom ratu zadržali za sebe. Možda bi njihova stradanja tada dotakla i one koji su zbog tog učešća izgubili mnogo više ali su i pored svega sačuvali čist obraz.

P.S. Objavljene slike su "pokradene" sa raznih Internet stranica uz nadu da mi vlasnici neće zamjeriti.

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kako je Dodik prevario Djuru:

--Procitaj:

www.klix.ba/vijesti/bih/banjalucki-strajkac-odbio-dodikovih-10-000-km-hoce-kucu-i-posao/130806093

heretik

Wednesday, 07 August, 2013  
Anonymous Anonymous said...

DANICA DRASKOVIC:PORAZENI SVUDA
PROCITAJ na:

www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=11763

Da li supruga kameleona Vuka Draskovica misli iskreno sto kaze???

heretik

Thursday, 22 August, 2013  
Anonymous Anonymous said...

UMRLA JOVANKA BROZ,jugosloven.LEDI MAGBET:

--www.klix.ba/forum/umrla-jovanka-broz

PS:
--www.24sata.hr/news/jovanka-broz-je-pretrpjela-srcani-udar-329082

--www.rtvtk.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1270:u-96-godini-umrla-druga-titova-zena-herta-has-majka-mise-broz

heretik

Sunday, 25 August, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Demantovana vijest o Jovankinoj smrti:

--pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/43572/U+Urgentnom+demantovali+vest+o+smrti+Jovanke+Broz.html

--pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/43566/Uzbuna+zbog+Jovanke.html


heretik

Monday, 26 August, 2013  
Anonymous Anonymous said...

VELIKE LAZI sudije Miroslava Todorovica:
--On je u najnovijoj knjizi "Hohstapler"(2)napisao da je Josip Broz umro 1914 god.(SIC!),ali je napisao jos mnoge VELIKE LAZI o Josipu Brozu.
--PPROCITAJTE:
arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2000/07/03/srpski/R000070202.shtm
Ne bi nas cudilo da sudija Todorovic za svoje VELIKE LAZI uskoro od traktoriste dobije "Orden Casti".
PS:Otac srpske nacije i spiritus agens SANU-a Dobrica Cosic GEDZA obozava LAZ:
"Mi Srbi lazemo da bismo obmanuli sebe,da utesimo drugog;lazemo iz samilosti,da nas nije strah,da ohrabrimo,da sakrijemo svoju i tudju bedu,LAZEMO ZBOG POSTENJA.LAZEMO ZBOG SLOBODE.LAZ JE VID NASEG PATRIOTIZMA I POTVRDA NASE URODJENE INTELIGENCIJE.LAZEMO STVARALACKI,MASTOVITO,INVENTIVNO".(Kurziv je Heretikov)(VIDI:www.klix.ba/forum/nobelovac-dobrica-cosic-gedzo-t91604.html)
Heretik

Monday, 26 August, 2013  
Anonymous Anonymous said...

RATNI HUSKACI,VAJNI INTELEKTUALCI
O ovome procitajte na:

www.e-novine.com/region/region-bosna/91223-ratni-huskaci-vajni-intelektualci.html
heretik

Thursday, 26 September, 2013  
Anonymous Anonymous said...

CETNICKI NOVINARI BARJAKTARI LAZI I MRZNJE
Procitajte na:

www.e-novine.com/region/region-bosna/91535-cetnicki-novinari-seju-strah.html

PS:"NEMA VECE VRLINIE OD ISTINE,A ZLOCINA VECEG OD LAZI"(U p a n i s a d e)

heretik

Tuesday, 01 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Ispricavam se jer sam u nazivu stranica i u 1-oj i u 2-oj informaciji napravio po 1 grjesku:
--u prvoj informaciji u naslovu stranice mj.-ratni -huskaci trebalo bi da pise :-Ratni -huskaci-
--u drugoj informaciji u naslovu stranice mj.-cetnicki-novinari trebalo bi da pise:-Cetnicki-novinari-
heretik

Tuesday, 01 October, 2013  
Anonymous Nada said...

Mozda je jednostavnije reci: citajte e - novine.
Od kada ove novine objavljuju inserte iz knjige ponovo raste interes za nju. Imam obecanje za jos par knjiga, pa oni koji su zainteresirani, a imaju moju mail adresu, neka se jave. Dobice primjerak besplatno.
Enisa ne brini, tvoja knjiga ceka nas susret. Sinoc sam bila tamo, ali zbog hladnog vremena nisam mala volju za kavicu.
Nada

Wednesday, 02 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Vratila sam se upravo iz Banja Luke. Postoji obrazac koji popisei Banjalucane koji zive izvan Banja Like, a imaju imovinu u BL. Obzirom da u BL nemam telefon a time ni internet, korisntim WI - FI u kaficu ispred fakulteta.
Prisustvovala sam razgovoru neke djevojke koja se zalila da joj popisivac nije dao mogucnost da se izjasni kao Bosanka i da ga je prijavila inspektoru.
Rakla je da neda da je j... e jedan popisivac.
Tu je bio jedan stariji gospodin i ukljucio se u razgovor sa njom i njenom prijateljicom.
Nisam ni po cemu mogla zakljuciti ko su. Gospodin je rekao " ne J tebe popisivac, vec te 20 god. J Srbi, Hrvati i Bosnjaci. Ja sam puno stariji od vas ali nasi roditelji su se izjasnjavali kao Bosanci katolici, pravoslavci, muslimani i neopredjeljeni. Da se danas svi tako izjasnjavaju ne bi nacionalne stranke imale sanse ni u peti. Ali posto smo mi svi zajedno glupi Bosanci nek nam je tako kako je".
Mislim da sam upamtila 80% tako kako je rekao.
Kad smo dosli u Sarajevo upravo nas je trazila djevojka- popisivacica na vratima. mlada ,lijepa,4 obrazovana, kulturna, naravno bez stalnog posla. Isto kao i popsivac u Bl.
Naravno spadam u osobe koje svakog ko mi dodje u kucu" , tretiranm kao osobu.
Obzirom da smo brzo popunili formulare , nastavili smo malo i neobavezno pricati. I ovde i u BL.
Nevjerovatno je da su oboje isto bili ocajni i nesretni. Bila je dovoljna jedna recenica.
" da samo znate sta sve ima. Kakve bjede i jada trebalo bi ove politicare i poslanike poslati da popisuju."
Onda je meni ovako ludoj kakva jesam, palo na pamet da nas popisuju kao ovce.
Mozda ce nam uskoro kaciti i one oznake na usi kao ovcama. Da nas lakse prepoznaju kao svoje vlasnistvo.
Onda Hrvati crvene, Srbi plave, Bosnjaci zelene a nama Bosancima nek zakace po jednu zutu evropsku zvjezdicu, da znaju ko su najveci neprijatelji ove drzave.
Sutra cu odvojiti vrijeme za jedan clanak Nure Haver u " slobodnoj Bosni" koji me je " pogodio u sridu" . Samo tako talentovana knjizevnica moze pogoditi osjecaje i razmisljanja velikog broja ljudi.
To je nasa tuga i nas problem a ne suplje medijsko naprdjivanje u sluzbi vladajucih.
Pozdrav Saima

Sunday, 06 October, 2013  
Anonymous heretik said...

O popisu stanovnistva u BiH-u:

1. Ovaj popis je suprotan i tzv.Dejtonu (po Dejtonu trebalo bi izvrsiti popis tek kada se svi protjerani stanovnici vrate svojim kucama). Evropa je ozakonila ovaj popis da bi oprala krvave ruke jer je kriva sto nije sprijecila rat i genocid u BiH-u.

2. Ovaj popis ce biti nova i velika prevara evropske civilizacije (ljudozderske civilizacije) u BiH-u. Moguce je da poslije ovoga popisa najmnogobrojniji narod Bosnjaci budu na 2.-om mjestu jer je Vozd planirao da iz Sbije dovede 750.000 Srba da se upisu kao stanovnici BiH-a, a u tzv. RS (a narocito u BLuci!) moguce su velike prevare na stetu narocito Bosnjaka.

3. Bosnjacki kongres iz SAD-a i Kanade poslao je zalbu Ustavnom sudu BiH-a u aprilu protiv Zakona o popisu (zato sto je suprotan Dejtonu), ali Sud nije uopce razmatrao jos ovaj prijedlog, te ce do nezakonitog popisa doci.

heretik

Sunday, 06 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

Mislim da ovaj popis nece nista bitno promijeniti.
Mi cemo se uvijek razlikovati po imenima a razlikovat cemo se i po sposobnostima, moralu, nacinu zivota bez obzira na to zovemo li se Mujo, Hrvoje ili Srboljub. Kad bi se ovi sposobni stavljali na sve vazne funkcije a ne podobni ova bi zemlja procvjetala. Jos kad bi vr acali ovu nasu izuzetnu omladinu i starije kakvih ima na ovom blogu gdje bi nam bio kraj.
Ne govore dzaba stranci da sve trebamo rjesiti sami i nasi politicari. Ipak nije do politicara vec do naroda. Ja nikad necu odustati od tog svog misljenja.
Kad se ovde Bosanski Srbin izjasni da govori srpski jezik, ja se tome uvijek smijem . Volim slusati Srbijance kad pricaju mekim ekavskim jezikom.
A Bosanski nhtrvati i ne znaju koji je hrvatski jezik, jer oni u Hrvatskoj govore na svakom djelu zemlje drukcijim " hrvatskim jezikom" a Hercegovci se poznaju na kilometre sa svojim pravim tecnim jezikom.
Bosnjaci uvode puno arapskih i turskih rijemci ali im potesko ide u svakodnevnom zivotu
Pozdrav Saima

Monday, 07 October, 2013  
Anonymous Anonymous said...

NOVI VOZDOV MONSTRUOZNI POTEZ PROTIV BOLJE BUDUCNOSTI ZA OMLADINU BiH-a:

Vozdov ministar prosvjete i (NE)kulture -uz podrsku Vozda-sprijecili da omladina BiH-a dobije od 14,7 milijardi EU.
CITAJTE:

www.bih-index.com/skandalozno-studenti-iz-bih-ostaju-bez-stipendija-eu

PS:Za ovakve postupke sovinista iz manjeg blentiteta kriv je Dejton i kasapi koji su ga skrojili i potpisali,ali sada je kriva i EU i branitelji Dejtona i danas.
Ministar (NE)kulture Goran Mutabdzija trebalo bi da zamijeni tur.prezime sa odgovarajucim prezimenom kojeodgovara njegovom karakteru i ponasanju.
heretik

Sunday, 15 December, 2013  

Post a Comment

<< Home