SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, May 27, 2013

Picasso

Odgadjam ga vec dulje vrijeme. Hocu ga cistog, samo za sebe,  bez  dlakavog i cupavog uplitanja medija..  Ali zaskoce me makar i posredno. Ivu ja isto volim, ali onakvog  banjoluckog, Sejinog, mladog i zgodnog, neizblaziranog, sa buketom bijelih ruza  na crnoj polituri klavira Doma kulture. Hajde, kazem sebi, procitacu ga, nije Picasso. Kad ono, Ivo seta cucka po Klovicevim dvorima, a sa zidova  ga gleda i vjerovatno se pita zblanuti Picasso,  je li bar ponjeo vrecicu i lopaticu ako se cucku prikaki? Zar i ti sine Pogorelicu ?
Vidim ja da bi se mogla dogoditi jos koje kava zagadjenja, pa pozurih sinoc  dok nije postalo jos otuznije.
Podijelili dovitljivi Francuzi  fundus  na dva dijela pa ga uputili na put po svijetu da ga taj isti sacuva dok oni maticnu galeriju obnavljaju, a usput ce bome nesto i zaraditi. Ne razmecu se nasi mediji previse cinjenicom da je nas zapao onaj dio fundusa predvidjen za sitne ribe.  Ali Picasso je Picasso, nametljiv, izazovan i danas i kad se samo potpise.
Ne znam zasto pratim pricu mlade voditeljice prilagodjenu sirokim narodnim masama… malo plave i ruzicaste faze, malo tehnike, malo stilova i puno ljubavnica…sve to vec odavno znam. Mislim, nesto sam  ipak propustila. I jesam. Svatih to kad nas voditeljica upozori na sjene na zidu koje je odasiljala broncana skulptura trudnice. Lijeva sjena je odslikavala zenski lik, a desna muski. Je li to jedna od onih dosjetki o kojima je govorio onaj dlakavi i cupavi, ne shvacajuci da time samo unizava jadnog Bucana postavljajuci mu tako visok reper? Odlican si ti Bucanu, voljela bih imati tvog lisnatog cucka. Ali nisi genijalan.
I ako je Picassov opus ogroman, ustvrdicu da mi je prilicno poznat, sto iz literature, sto iz brojnih evropskih galerija. Ovog puta sam tragala za zicama i ostalim metalnim otpadcima koje je slikar i skulptor trazio po smetljistima i davao im novi zivot. Nista. Moracu opet na izlozbu, ovu, a mozda i na eventulne druge ako bude prilike. Picassa nikad dosta.

Nada
ZGB 25.05.2013.

PS: Ispricavam se eventualnim citateljima ovog teksta  sto sam ga protkala nekim opaskama poznatim samo poznavateljima ovdasnjeg kulturnog miljea.

28.05.2103. - Sliku-plakat za izlozbu poslala Niskana umjesto komentara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home