SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, April 22, 2013

Za one koji nisu zaboravili


Probudih se jutros malo kasnije, pogledah kroz prozor da provjerim da li je dan lijep kao što su metereolozi prognozirali i prije nego uključih laptop, Nera mi iz svog „ureda“ (danas radi od kuće) odmah čestita dan oslobođenja Banjaluke. Moram priznati da sam ga gotovo zaboravio jer kako uskočih u penziju pratim samo dane, a datume, slabije.

Popih lijek, pa na facebook. Kad tamo, samo jedna čestitka gradu za rođendan. Radmilina. I jako malo komentara.



Čini mi se da polako zaboravljamo . Znam da mnoge kao i mene brinu druge brige i da nam sjećanja polako blijede jer prošle su godine od kada smo rođendan grada proslavljali zajedno. Nema ništa ni u „Nezavisnim novinama“ u kojima se povodom ovog praznika obavezno javljao Mile pretvrtaner. Ne znam da li je i on zaboravio ili se zbunio pa više ne može da prati šta se kada slavi: krsna slava, oslobođenje grada ili nešto treće. Već jako dugo uskače sam sebi u usta pa me ne bi začudilo da se ne može sjetiti šta se danas slavi.

A Radmili hvala na čestitci uz želju da se jednog dana ostvare njene nade. Meleza ima ali su se i oni nešto učutali. Valjda će jednom doći dan kada će se ne samo oni probuditi, a do tada treba izdržati.



***

Umjesto komentara:


Ljubice za Radmilu


Co, kad vec ' krades ' sa FB-a, u zadnje vrijeme, primjecujem, ucestalo, posalji nasoj Radi ove ljubice.


Jest' da su k'o silikonske, ali vjeruj da mirisu.


Ljubica...ups
Jabuka

1 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

Do 1992 prosao sam mnoge gradove ali nigdje ne vidjeh ljude kao u Banja Luci. Tople i jednostavne, koji se raduju zivotu i druzenju, kojima je osmijeh sto te vide iskren i vole podijeliti radost. Zivot je to kakav bi trebao biti.

Tada nisam tome obracao previse paznje jer uzimao sam zdravo za gotovo. Ali kasnije sam uvidio da je to jako rijetko za naci, ustvari nisam takve ljude nasao nigdje drugdje.

I sada ta Banja Luka polako tone i nestaje naocigled svih, a oni koji su je cinili onakvom gledaju sa strane i polako se mire sa sudbinom. To je vrlo tesko gledati. Pobjeda losih jer dobri ne cine nista oni svima zele dobro.

Da li je sudbina ovako zamislila zivot.

Tuesday, 23 April, 2013  

Post a Comment

<< Home