SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, April 08, 2013

Prvi medjunarodni kongres Roma


Prvi medjunarodni kongres Roma odrzan je u Londonu 8.04.1971. i od tada se taj dan obiljezava kao medjunarodni dan Roma. Istom prilikom, usvojena je deklaracija o pravima Roma kao sto su: jednakost pred zakonom, borba protiv rasizma i diskriminacije, pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju, te dobivanje statusa manjine.

Istovremeno, kongres je rezultirao i formiranjem medjunarodnog saveza Roma, prihvacanjem romske zastave i himne (djelem, djelem).

U EU zivi izmedju 10-12 miliona Roma. Iako cine najvecu manjinsku zajednicu, uglavnom su tretirani kao gradjani drugog reda. Predrasude prema Romima dovode do njihove stalne i sistemske diskriminacije u svim podrucjima zivota, od obrazovanja do socijalne skrbi, zdravstvenog osiguranja, te zaposljavanja. 

Prema informacijama kojima raspolazu romske nevladine organizacije, u BiH zivi izmedju 80 i 100 hiljada Roma, dok medjunarodne organizacije govore o brojci izmedju 40 i 60 hiljada.

Radmila Karlaš


0 Comments:

Post a Comment

<< Home