SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, March 27, 2013

Neka facebooka...



…ali za druge, ne i za mene. Meni su ga djeca bila namjestila, pa sam dnevno primala po dvadesetak zahtjeva za prijateljstvo. Sve mladji muški svijet iz zemalja Saudije, Bahreina , Omana, Egipta. Mora da ih je zavarala slika ili im ime zvuči "ugodno uhu", i ja sam to ukinula i nemam nikakve potrebe da se priključim. A sve je skoro pisano na engleskom jeziku.
Zato sam rekla alahimanet Rabija, za sva vremena.
Ali drago mi je da mnogo ljudi to voli i pronalaze se. Meni kad neko zatreba potražim ime i prezime.

Tako sam pronašla novinara J. Brasea, koji je u Sarajevu snimao reportažu o nama za DW, i javila se. Baš je bio prijatno iznenadjen. Sad je u Keniji. Bio je mlad novinar, sad ima malu porodicu i komuniciramo mailom. Ova vrsta bloga zbog toga meni najviše odgovara.

Sad mi je Co pomogao da napišem i ovaj prilog.
Pošto mi o našoj istoriji jako malo imamo pisanih dokumenata tako ne znamo puno o našim pretcima. Naša generacija ima najčešće podatke o imenima  nana i djedova. Moja snaha Engleskinja ima  pisanih tragova 5 generacija, a i djelove namještaja u kući od neke pra-pra bake Francuskinje koji se s generacije na generaciju prenosi i čuva.

Zahvaljujući Co-u i Kemi saznala sam za Amilu Bajrić.

Prije nekoliko godina sam izvadila iz Gruntovnice u Banjaluci, arhivski pregled o mojoj kući.
To nikad za života mog oca nije bilo izvadjeno niti sam to ikad vidjela.
Prvi put sam saznala da mi se pradjed zvao Ibrahim Bajric, a prabaka Advija djevojacki Kokan.
Imali su 8 kcerki i jednog sina. Kazu kad pise nepoznato mjesto boravka za musku djecu, da je to vjerovatno odveden u tursku vojsku pa ili je poginuo ili ostao u Turskoj pod novim imenima.
Ovde saljem orginal iz gruntovnice zahvaljujuci Ipodu i Emiri. Ako neko od Bajrica zna ime svoje nane a nalazi se na ovom spisku onda smo rod.
Moj se djed Husedjinovic udao za moju nanu, zvala se Hava i bila najmladja kci Ibrahima, a djed Alija.

Imam 8 velikh listova u kojima je navedeno kad je koja kcerka uzimala miraz i prenosile vlasnistvo kuce na majku.
Zadnji upisani vlasnik svog dijela kuce je Asim Husedjinovic zvani Brka sa studenca a zivi u Englaskoj. 

Prva stranica gruntovnicke knjige sa imenom pradjeda i imenom pra-pradjeda Abdulah.
Zanimanje muftija iz Banja Luke (pljackali narod u ime Alaha)
Sadasnja ulica Slavka Rodica Zvala se mahala Dandije

Ovde prilazem kopiju na cirilici. Nemam nista protiv cirilice ali imam na svrakopis nepismene osobe. Razlika je drasticna od austrougarskog, ali je ta osoba sigurno zaposlena po "steli". U RS se bore da ukinu Gruntovnicu i ostave samo katastar. Hoce da nam izbrisu porodicne korijene sa lica zemlje.

Ime prababe i prve cetiri kceri
Imena ostale cetiri kceri i sina

Moji roditelji slikani 1939 god.

Zadnjnji upis za gornji sprat koji je pripadao mom stricu, a sad je vlasnistvo Husedjinovic Asima zvanog Brka koji zivi u Londonu. Ovo je napravljeno u boljem i kulturnijem djelu BIH.

Pozdrav Saima

1 Comments:

Anonymous Amila... said...

Hvala puno za lijepe com. o slici "sacuvano od zaborava"... to je jedan lijepi , bezbrizni i nezaboravni dio naseg zivota... nije sve stalo u camac ,ali je ozivjelo nasa draga sjecanja koja smo sakrili negdje u dubini nase ranjene duse ... da nam ih ne ukradu...
Pozdravljam Saimu odlikasa.. moju skolsku iz Zmaj Jovine skole... imam i sliku... cini mi se da je 7-mi razred bio ... samo mi ,ni curice ni djevojke... kako sam tad bila stidljiva i skromna ... ima puno dragih uspomena iz tog vremena ... i Esrefa je s nama .. Sena, Fiza, Nura, .....Islamovic razrednik ... udala sam se u Bajrice moja Saima... pitala sam muza zna li ista o tim Bajricima...ne,ne zna... on je ratno dijete ,cilj mu je bio da sto prije zavrsi zanat i da podje raditi....o starima se nije puno ni pitalo ...a ni nasi roditelji sama znas nisu po tom pitanju bili bas pricljivi.. Puno dragih pozdrava svima vama iz Danske ... Esrefi moje duboko saucesce ... odlazimo tiho...

Thursday, 28 March, 2013  

Post a Comment

<< Home