SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, October 09, 2012

In memoriam - Mersad Berber

 
U nedelju 7. oktobra nas je zauvijek napustio jos jedan nas sugradjanin, akademski slikar i graficar, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, Mersad Berber. Mersad je preminuo iznenada, u svom domu u Zagrebu, u 73. godini.

Rodjen je u Bosanskom Petrovcu 1. januara 1940. godine a veliki dio svog zivota i rada je proveo u Banjaluci. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani a jedno vrijeme je radio kao profesor na Katedri za crtez i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan je od najpoznatijih graficara u svijetu i njegovi radovi su izlozeni u najpoznatijim svjetskim galerijama.

Od 1992. godine zivi i radi u Zagrebu.

Familiji i prijateljima upucujem svoje iskreno saucesce.

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...


Jako me je razalostila vijest o smrti slikara cije su mi se slike,osobno svidjale.
Poznavala sam i slikara i porodicu i bila korisnik usluga frizeraja njegovog oca u Gospodskoj ulici.
Kad se nesto desi iz tog perioda onda se meni sjecanja tako slikovito vrate . Pojave se hiljade slika. U izlogu frizeraja je bio natpis ". Sve je prolazno, samo je
ondulacija trajna."
Zaista sve je prolazno. Prvu vijest o. Mersadovoj smrti sam cula na. Hrt 1 u vjestima u 12. Receno je da je umru u svom domu u Zagrebu u 19
Iako u soku Berberov mladji sin Azer je dao izjavu za sarajevske novine.Rekao je da su oca rano ujutru odveli na zagrebacko Rebro zbog pretraga koje je trebao obaviti, ali su nastale komplikacije. Bio je odlicnog zdravlja i ne mogu vam tacno u detalje reci sta se desilo, ali Mersad je ostao u bolnici,gdje su mu predvecer trebali obaviti neki zahvat na srcu.Tokom operacije pao je u komu i vise sa nije probudio.
Genijalni umjetnik Safet Zec je rekao za Mersada da je bio covjek kojem se moglo samo zavidjeti. Iskreno.
Komemoracija je odrzana u galeriji Roman Petrovic u
koju stane jedva pedesetak ljudi.
Nasa balkanska zavist je jaca od svih ljudskih genijalnosti i nikad joj nece biti kraja.
Tvoj prilog Co je vrijedan uspomene na velikog umjetnika kojeg je Bosna imala i koji je cijenjen u svijetu.
Hvala sto je ostalo zabiljezeno na blogu koji pripada svim Banjalucanima.
PS: jos jedan razlog da ne vjerujem medijima i ne gubim vrijeme na Internetu, znajuci da tu svak moze napisati sta mu padne na pamet bez mogucnosti provjere.
Pozdrav Saima

Sunday, 14 October, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Umjesto komentara upućujem vas na DOVLA.NET sarajevski blog,koji prenosi članak iz Sl.Bosne"UZ ODLAZAK BOSANSKOG SAMURAJA" autora Tonija Skrbinca.
Na Face Bocku sam napravila izložbu Berberovih slika,koje su mi skinuli sa Googla F.B.prijatelji.
Moj muž je bio na sahrani i kaže da je bilo puno svijeta iz raznih krajeva,pa i iz B.Luke.Od Berbera su se oprostili mnogi uglednici kao što suDimitrije Popović,Asim Kurjak,Hari Varešanović,Milan Bandić..

Monday, 15 October, 2012  

Post a Comment

<< Home