SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, September 20, 2012

Razin rodjendan

Aida, Mina, slavljenica Raza, Nera i Jasna
Poznata je stvar da se Banjalucani i Sarajlije ne vole. Danas je to izrazeno vise nego ikada zahvaljujuci zadnjem ratu a kada tome dodamo izjave pojedinih politicara, od kojih se posebno istice veliki vozd iz Banjaluke, za ljubav imedju ova dva grada nema sanse. I u ona stara vremena je postojao nekakav animozitet izmedju raje iz ova dva grada. Sarajlije su se volile praviti vazne (oni koji su ucestvovali na Elektrijadama znaju o cemu pricam) a mi Banjalucani smo mislili da smo napredniji od njih jer smo vukli prema zapadu vise nego ostali u Bosni pa nam je to davalo nekakav osjecaj superiornosti.

Ovdje, u prognanstvu, situacija je drugacije. Bar je to tako kod nas u Pittsburgh-u gdje se nasa raja relativno dobro slaze bez obzira iz kojeg dijela Bosne dolazi.

Nasi dobri prijatelji Aida i Haris, Sarajlije, prije desetak dana pozvase nas da zajedno proslavima rodjendan Aidine mame Raze. Mjesto slavlja, Racoonn State park. Dogovor je bio da se svaljenici nista ne govori vec da se nadjemo na pola puta prema parku, ispred trgovine poznate farme u koju mnogi svracaju da se snabdiju odlicnim povrcem i vocem.

Tako i bi. Tufekcici (koji su usput pokupili Minu u downtown-u) i mi smo stigli malo prije nego nasi prijatelji pa se, onako k’o slucajno, sa slavljenicom sretosmo u trgovini. Iznenadi se ona toj slucajnosti da se nadjemo na istom mjestu u isto vrijeme pa nas pozva da produzimo s njima u park posto su oni planirali da taj dan malo rostiljaju. Mi poziv prihvatismo (kao, nedelja je, ionako nismo nista planirali) pa se nakon obavljene kupovine odvezosmo do parka.

Iznenadjenje bi bilo potpuno da se dida Dane ne izleti po dolasku na odrediste. Tako nam plan djelomicno propade (slavljenici smo htjeli sve priznati kada se izvadi dobro sakrivena rodjendanska torta) ali i ovako je sve ispalo simpaticno.

Dok se Haris zabavio oko rostilja, prosetali smo uz jezero koje je dio parka koji zauzima prilicno veliku povrsinu pokrivenu zdravom, gustom sumom. U parku se nalazi vise staza za setnju pa smo i mi nakon rostiljanja i torte malo prosetali. Setnja dobro dodje da stomak proradi, da se potrose kalorije nakupljene rostiljanjem.

Negdje predvece smo se spakovali pa pravac kucama. Bio je to jos jedan prijatan dan proveden u druzenje s rajom s kojom dijelimo ovaj americki zrak. Blizi se jesen, dani postaju kraci, temperature polako padaju pa ce se i posjeta parkovima prorijediti. Kada stigne zima vise vremena ce se provoditi u kucama. Do slijedeceg proljeca.


Jasna sva sretna onim sto je pazarila
A evo i Izeta sa paprikama
Ispred starog kamioncica za prevoz povrca
Mina, Raza, Nera i Jasna
 
I dida Dane je tu
 
Zet Haris je zaduzen za rostilj
 
S Jasnom ispred jezera
 
Nera i Tufekcici
 
Aida, Raza, Mina i Jasna
 
Izet i jezero
 
Nera i Co
 
Tufekcici
 
Sunce je malo zaslo
 
Izet u setnji pored jezera
 
Slavljenica cita cestitke
 
a zet Haris pomaze
 
Rodjendanska torta

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kako ste lijepeeeeeeeee!!!!

Bas vas je lijepo vidjeti i osjecati se ponosno sto ste usred Amerike takve.Bosanke.
Zacas spremne za dobru organizaciju i ideju a nasi Bosanci za cas to realizuju.Ovde je predizborna atmosfera.Ludilo.Kandidata i stranaka mali milion.Nasih komsija kandidata za opcinske poslanike brdo.Vuku za rukav i govore svoj broj na listama svoje stranke.Pojma nemaju, sta je to, kakva je to odgovornost za buducnost novih narastaja.Znaju samo da je to ovde "kruh, hljeb i lebac bez motike".Tj. dobra plata i privilegije 4 godine.Zaista narod ima vlast ,kakvu zasluzuje.Lud narod, luda vlast definitivno.
Dragoj nani sretan rodjendan.Nek uziva u sredini u kojoj se priredjuje ovakav rodjendan.Da samo znate koliko nasih nana nema sanse da od svojih potomaka dobije ni lijek.Ne rade, nemaju buducnosti, nemaju sanse a sve se placa.
Vi ste imali sansu i posteno je iskoristili.
Uzivajte i ne zalite ni za cim ovde.
Kod onih koji su vas protjerali ima jos gori slucajeva.Nisu znali da ona "ko drugome jamu kopa....."
uvijek na kraju dodje do njih samih.
Iskoristili ih i odbacili.

Milane ,ispravka krivog navada.Prije rata izmedju Sarajeva i Banja luke je bila pozitivna konkurencija i borba za "ko ce biti bolji, ko ce biti ljepsi".
Danas i u jednom i u drugom gradu postoji kod mnogih samo nametnuta mrznja, od ispiraca mozgova.Ako to ostane trajno to je njihova nesreca.Sarajevo je postalo i internacionalno i nacionalno od raznih gradjana bivse Juge i svijeta.
S njima sam u komunikaciji i lijepo mi je.Pozdrav Saima

Friday, 21 September, 2012  

Post a Comment

<< Home