SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 02, 2012

Druga "Humanitarna kafica"



U nedelju 1. jula grupa zena iz Pittsburgh-a se ponovo druzila uz “Humanitarnu kaficu” kako je one nazivaju. Druzenja se organiziraju kao pomoc humanitarnom projektu “Nasa realnost” koji u Bosni pomaze onima kojima je pomoc najpotrebnija. Svima nam je poznata teska situacija mnogih porodica i pojedinaca u Bosni koja se nakon ovog zadnjeg rata, koji je unistio zivote vecine njenih stanovnika, suocava sa nezapamcenom ekonomskom krizom i nezaposlenoscu, uzrokovanom korupcijom nevidjenom na onim nasim prostorima. Nakon rata na povrsinu su isplivali tajkuni ili da ih nazovem njihovim pravim imenom, lazni biznismeni, koji su u sprezi sa vlastima, narod, koji je vec zbog rata bio na rubu egzistencije, doveli u jos tezi polozaj pa se u svakom kutku nase domovine mogu sresti osobe koje jedva sastavljaju kraj s krajem.

Predpostavljam da je vecina prognanih vec cula za projekt “Nasa realnost” o kojem mozete saznati vise na njegovoj  web stranici. Vjerujem da ce mnogima tek poslije posjete stranici postati jasno kakva je realnost u toj nasoj napacenoj, opljackanoj i prevarenoj domovini.
Organizator drugog druzenja je bila Mediha, prognanica iz Prijedora, koja je zene ugostila u trgovini-restoranu Fredo’s Market u dijelu Pittsburgh-a poznatom kao Dormont, ciji je vlasnik, zajedno sa  muzem. Na druzenje se odazvao manji broj zena nego prosli put ali ih to nije sprijecilo da provedu par sati u prijatnom caskanju i druzenja i usput odvoje nesto novca za one u Bosni kojima je pomoc najpotrebnija (cujem da je sakupljeno nesto oko $400 sto u svakom slucaju zasluzuje paznju).

Nera je kao i prosli put bila zaduzena da kamerom ovjekovjeci ovo druzenje pa sam iz ono snimaka koji nisu bili ‘zdrmani ‘ uspio izdvojiti desetak za posjetioce bloga.
Domacica druzenja
Nera i Jasna ispred Fredo's Market-a


Aida iz Sarajeva i Jasna





Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home