SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, June 09, 2012

Pocelo je, pocelo?

'Posudjeno' sa portala 'BUKA'
Vec desetak dana po Banjaluci setaju nezadovoljni gradjani (pretezno omladina) Banjaluke protestvujuci protiv izgradnje stambeno-poslovnog objekta u blizini zgrade Medicinske elektronike. Novost je to velika za Banjaluku jer se ovih dana prvi put nakon 20 godina dize glas nezadovoljnika a jos je veca novost da se taj glas dize protiv 'svojih'. Od 'demokratskih promjena' po pravilu je to bio glas protiv onih drugih, ako izuzmem setnje protiv rata u kojem smo bili izmijesani kao sto smo zivjeli od dana od kad znam za sebe.

Da li sam iznenadjen najnoviji dogadjajima? Ne znam. Nisam siguran sta bih mislio. Predugo lopovluk traje, predugo je nacionalizam glavna odrednica zivota ljudi u bivsem gradu pa me ova mala pobuna ostavlja u nedoumici. Jos nisam cuo da je Mile spomenuo mrskog neprijatelja manjeg blentiteta, vehabije, islamske teroriste i one druge koji rade protiv njega (blentiteta) pa ne znam kako ce protestanti reagirati kada im on to saopsti, onako lijepo, kulturno, kao sto mu je urodjeno. Nisam siguran da se vecina nece pokolebati jer sta je malo trave i nekoliko drveca prema neprijatelju koji vreba svaki trenutak da unisti ono sto je u "otadzbinskom i odbrambenom" ratu krvavo izvojevano. Za sada su istupi vlasti relativno blagi, izjavljuju da je sve uradjeno po zakonu (a oni se zakona drze k'o pijan plota, ), da je vozdov kum (a slucajno vlasnik kompanije koja gradi novi objekt) sve radio po zakonu (e Djole, Djole, sjetih se tvoje drace), isto onako kao sto je kupio i tu istu Medicinsku elektroniku, da opozicija koristi naivni narod da usicari pred izbore.

Ne poznajem najbolje situaciju u rodnom gradu jer tamo ne zivim od 93. kada su meni i mojima pomogli da se 'docepamo' Amerike pa ne mogu donositi zakljucke da li su protesti  nesto sto bi zaista moglo donijeti promjene na onim nasim prostorima ili se radi o necem drugom. Proteste nisam ocekivao bar jos jedno desetak godina, bar do onog trenutka kada sadasnja omladina bez buducnosti (bez posla i pristojih primanja), ne shvati da se ne moze zivjeti niti od vazduha a jos manje nacionalizma koji je cijelo ovo vrijeme od pocetka rata pazljivo uzgajan odabranim specijalitetima (lazima) iz kuhinja vladajuce klike. Mozda su moje predpostavke bile pogresne, mozda je svijest mladih evoluirala brze nego sto sam to ocekivao ali bojim se da nije tako. Predpostavljam da ce se uskoro oglasiti druga strana, ona sastavljena od zadrtih nacionalista, kojima nista nije vaznije u zivotu od njihovog blentiteta (nastalom na krvi i nesreci mnogih) makar jeli korijenje kako im je njihov veliki vozd, prije ovog novog, obecao.

Ostaje mi da pratim sta ce se narednih dana dogadjati, kakve ce poteze povuci Mile a kakve protestanti, kako ce se sve zavrsiti. Medjutim, bez obzira sta se u Banjaluci dogodilo to na moj zivot vise nema nikakvog uticaja a ni znacenja. Bojim se da je tako i za vecinu prognanih jer najveci broj ih je davno napustilo nadu da ce jednog dana Banjaluka opet postati ono sto je nekad bila: grad otvorenih ruku za sve koji su u nju pristizali, prihvatajuci ih kao najrodjenije, ne nadajuci se da ce joj jednog dana zabiti noz u ledja.

7 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

ja nisam impresioniran. Smeta im izgradnja na livadi, ne smeta im sto je protjerano pola Banja Luke.

Kada se budu okupljali radi protesta zbog protherivanja nesrba, tada cu vjerovati da je krenulo.

Meni se cini da su se oni sasvim navikli na produkt njihove politike sto je veoma opasno jer salje ruznu poruku mnogima. Poruku da su sva sredstva u zivotu dozvoljena

Thursday, 14 June, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Niti je sto novo pocelo,a ne vjerujem da ce ikada poceti neki preokret,jer je tzv.RS ETNOCENTRICKI I HAJDUCKI BLENTITET gdje je u planu nastavljanje kulturocida i jacanje velikosrpskog rezima.Ovih dana(vidi na www.cafekajak.com)opcinski velikosrpski urbanisticki stratezi planiraju da sruse i poznatu Hadziselimovica kucu,staru bosnjacku i bosansku kucu.Na mnogim zidovima su nacrtani svjezi portreti njihovog heroja--djenerala Ratka.Na mnogim zidovima natpisi:Gazimo Bosnu a volimo Srbiju.Barbarizam jaca jer je vandalizam uhvatio duboke korijene...
spectator

Wednesday, 20 June, 2012  
Anonymous Posmatrac said...

za spectatora

kazes da je u BL vandalizam uhvatio duboke korijene. Ono sto me zanima, BL je oduvijek bila poznati univerzitetski grad. Zar je moguce da ta obrazovana omladina ne razlikuje dobro od zla. Da li je ono sto nauce u krugu familije jace od vlastitog razumijevanja dobra i zla. Ako je tako, cemu uopce obrazovanje.

Kako to protumaciti, a evo i Co je clan akademske zajednice pa mozda i on ima misljenje.

Posmatrac

Thursday, 21 June, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Za Posmatraca:
--Sto je nekada BLuka bila to proslost i to ce samo spominjati kao nesto kao bajka.Ali sto se desilo u BLuci od 1992,god.do danas,i sto se desavai i sto ce se desavati to je negiranje svega onoga sto je nekada bila BLuka ...Da li Posmatrac zna da su vandali otkinuli glavu Eminine biste i pokraj glave su ostavili natpis:"Ovako ce zavrsiti svaki balija
kada se vrata".(Fotos toga vandalizma imam i
danas,a objavila ga je"Bosanska posta"(Skandinavija))Na mjestu Emine danas je crkva...Preko puta samo sto se nije srusio historijski muzej u Kastelu?!...Da li se sjeca Posmatrac kako je nova omladina BLuke sprijecila polaganje kamena temeljca za izgradnju Ferhadije?ITd Itd....Koliko je bosanskih starih kuca i spomenika kulture sruseno od 1992.god....Da li je Posmatrac citao prilog K.Malesevica o novom rezimu u BLuci na stranicama ovoga bloga?Itd. ITd..Treba pogledati samo zidove kuca u Bluci,divlju gradnju svaki dan..Itd.Itd..Nema civilizacijskog reda...Izjave Vozda tzv.RS i njegovog jarana Gebelsa-Rajka...ITd Itd...Ponasanje "Ravnogorskog pokreta"...ITD...
spectator...

Friday, 22 June, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Il' me nitko ne voli, il' se ovaj blog ne cita. he, he, stagod da je, nista ja tu promijeniti ne mogu. Izrekoh to samo kao konstataciju jer ne uspjeh isprovocirati ni cestutku za rodjendan.
Nego, na ovoj temi vec nekoliko dana treniram svoje hocu - necu. U stvari zabole me ( tako bi se to reklo dolje ) hoce li BL biti zabetonirana. Jesam se malo nasmijala citajuci tu i tamo cini mi se pretjeranu reakciju medija na ta dogadjanja. Svi ocekuju pocetak neceg velikog, rekla bih uzalud. Nasmijalo me kad procitah da je gospodin prepoznat pod kodnim imenom Mister Procent avanzirao od stanoljupca do zgradoljupca.
I sezona turizma pocela u BL. Domacini jedne nacionalnosti, a gosti druge dvije. Bratstvo i jedinstvo da ti srce zaigra.
Ovih dana mene vise zanima hoce li Omblu koristiti za navodnjavanje golf terena, odnosno hoce li se aktivisti malo izmjestiti izvan Zagreba.
Da se malo uozbiljim pa da kazem da je meni to zanimljiva tema, od Amazone pa do Omble. Na zalost sve sto valja pretvara se u beton.
Nada

Wednesday, 27 June, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Posao Kusta u kamenje,( kao ja onomad u jagode ), al' mu se Trebinjci ( nisam sigurna da se tako kaze )isprijecise.
Paralelna manifestacija kojom se , cini mi se, zeli pokazati da se u RS dogadjaju civilizacijski pomaci. I da jeste tako, ne moze se zanemariti cinjenica da su temelji truli, a bez dobrih temelja nema ni dobre gradjevine.
Nada

Wednesday, 27 June, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Gospodjo Nado,
Kad je japija trula ,kuca nije stabilna.Tu japiju su naslijedili od predaka.
spectator

Friday, 29 June, 2012  

Post a Comment

<< Home