SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, November 05, 2011

Hocemo li mi ikada...

Obzirom da sam u proslom komentaru iznjela svoj stav da sta god se ovde kaze kontra druge strane, odrazi se u stilu “Sto je vise kleveta i lazi “nasi” su nam miliji i drazi.” (Jedan grmalj, a drugi prefinjeni gospodin sa vjecnim “kezom” pa mu se danas sudi.) Danas sam odlucila da ne idem protiv sebe nego da nastavim sa svojom ludom glavom prenositi neka desavanja ovde. Uskoro cemo dobiti, nakon trinaest i vise mjeseci Vjece ministara (u svim normalnim zemljama to se zove vlada). Sad cu vam prenijeti iz novina, kako ce to biti, pa ako vi razumijete ista onda svaka cast. Ja sam samo razumjela Bosnjak, Srbin, Hrvat, srpski, hrvatski, bosnjacki, a sve ono nacionalni blok, borba za svoje pozicije isto “ne razumijem”.

Tekst iz “Slobodne Bosne”

“Novu drzavnu vladu formirat ce SESTOCLANA KOALICIJA po principu 2+2+2 a rijesen je i nacionalni spor oko nacionalne rotacije kod izbora predsjednika Vjeca ministara BIH. Novi premijer drzavne vlade, po principu NACIONALNE ROTACIJE, bit ce iz reda Hrvata, buduci da je aktuelni premijer iz reda Srba, a da je njegov prethodnik bio iz REDA Bosnjaka. Pri tom ce hrvatskog premijera kandidirati stranka sa najvecim brojem osvojenih hrvatskih glasova, dakle HDZ BIH. Prema izjavama nekolicine (op. aut. tj. mene. vrlo je bitna nekolicina, ko j… vecinu), stranackih prvaka iz najuzeg vrha SDA, kod raspodjele izbornog plijena najbolje je prosao srpski nacionalni blok (SNSD+SDS) kome su pripala tri kljucna ministarstva – finansije, vanjska trgovina i civilni poslovi. Pogotovo ako se ima u vidu cinjenica da je u istom paketu srpskom bloku prepustena i najvaznija finansijska institucija u drzavi – Uprava za indirektno oporezivanje koje izravno kontrolira 90 % budzetskih prihoda drzave. Prema istom izvoru najlosije je prosla bosnjacka strana koja je preskupo platila kandidaturu Zlatka Lagumdzije za novog ministra vanjskih poslova BIH. Pored MIP-a Bosnjacima su pripala jos dva ministarstva od kojih jedno (Ministarstvo prometa I komunikacija ), nema nikakvu tezinu jer su svi poslovi iz ove oblasti prepusteni entitetima, te Ministarstvo sigurnosti koje se takodje svrstava u “drugu ligu”.

Kako smo rekli hrvatski nacionalni blok kandidirat ce premijera, a preuzet ce jos dva Ministarstva, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i Ministarstvo pravde. Ostalo je samo jos Ministarstvo odbrane, no taj ce spor rijesiti u konsultacijama sa medjunarodnom zajednicom, koja s posebnom paznjom nadzire razvoj vojnih struktura BIH.

Ima jos ali ja kako napisem ovo Blok tako mi pred oci izidje samo asocijacija na BETONSKI BLOK i konstatacija da lud narod mora imati i ludu vlast.”

E, sad…juce mi stize slika od unuka i tekst da su dobili mjesto za “skolu” u blizini njihove kuce kad Thomas bude imao 4 godine. Sin pise, mozda to vama izgleda cudno ali ovde unaprijed planiraju i odredjuju broj skola i mjesta u svakom kvartu. Kad je snaha bila u trecem mjesecu trudnoce, tako su isto poslali i za jaslice. U nas je odmah komentar bio, praznovjerna misao sta ce sad rezervisati, moze se sta “ne daj boze” desiti.

Kako je ta Holandija sredjena drzava, a kod nas su jos uvijek skoro sve skole iz Titina vakta, samo se renoviraju a mozda je neka i nova napravljena. Ja ne znam gdje, ali znam da u Srednjoj Bosni normalno zvuci da su dvije skole pod jednim krovom. Do podne Bosnjaci a popodne Hrvati jedne nedelje, a druge “Koran_Pale i obratno brale”. Obzirom da mi je na ovom blogu bilo uvijek najdraze gledati nase potomstvo u bijelom svijetu, pa cu vam i ja poslati mog unuka kojem je juce bilo 7 mjeseci da malo uljepsam ovaj tekst. Kako stvari ovde stoje ako bude Bosne u Evropskoj uniji mozda ce oni docekati bolje dane i pamet.

Pozdrav Saima

Dok sam kontrolisala tekst, dodje Vice sa “Oslobodjenjem “ i u njemu jucerasnja Dodikova izjava.
“Beograd je lud za Sarajevom “

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je Beograd poludio za Sarajevom i da ignorise realnost da multietnicko Sarajevo od prije 20 godina vise ne postoji. Takodjer je naveo da se RS u nekim medijima u Srbiji pojavljuje samo u negativnom kontekstu  i ocjenio da je to jos gore nego sto RS tretiraju u Sarajevu. U pojedinim medijima postoji neka vrsta negativnog odnosa prema RS-u, vjerovatno zbog atmosfere koju namecu neke NVO.”

Ocjenio je Dodik,  prenosi Srna.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sejtanski vakat(=Vrijeme Djavola).
Laguumdzija je igrac Zapada na bosanskoj politickoj vjetrometini.On je veliki makijavelist i arivist.Socijajdemokrati i socijalisti su odigrali negativnu ulogu u suvremenoj evropskoj povijesti.Musolini je bio socijalista pa je postao fasista,Pilsudski je bio socijalista pa je je ==kao i Lagumdzija-zavrsio kao satelit Zapada.Takodjer,i
Mitterand je bio najprije fasista ,pa je presao u socijaliste,ali se do kraja ponasao kao fasista,kao sto je vecina socijademokrata i socijalista u suvremenoj europskoj povijesti--i on je uvijek ostao reakcionar.Lagumdzija ima pravo prezime:ono znaci MINER.On stalno dolijeva ulje na vatru na bosanskoj politickoj sceni.On je prodao dusu djavolu-Zapadu.
spectator

Saturday, 05 November, 2011  
Anonymous Nada Š. D. said...

Lijepi mali cvijetic ! Vidi se da je nas ( blogerski ). Salim se, ali, mada ispadam veci katolik od rimskog pape, ipak ne mogu pisati o politici dok me gledaju ove lijepe okice.
Sjetih se Saima Tvojih nekadasnjih mastanja o susretu nasih bivsih i sadasnjih blogera, pa mi pade na pamet luda ideja. Sta mislis, sretnu se jednoga dana Melani i Stefani, Mauricio i Maja, Andrej, Toni i prposne Emirine curice, Thomas, Filip i Dominik... i sa zadovoljstvom konstatiraju : Mi smo mala blogerska raja.
Svijet je zbilja mali, nista nije nemoguce.
Sutra idem svome Dominiku na rodjendan. Uz nesto obleke koju kupih po zelji mame mu , tu je i obavezni dino ( dinosaur ). Bez toga ne ide u zadnjih godinu i pol dana. Dino na majici, dino na ruksaku, dino na torti, dino plisani, dino gumeni...svih mogucih varijacija nikad dosta.
Jedva cekam da se sutra zagrlimo.
I da znas Thomas i ja imamo na vlas iste pidzame.
Ljubim ga u lijepe okice.
Nada

Saturday, 05 November, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Naravno da hoćemo,kad uđemo u EVROPU.Thomas ima sada 2 male domovine,a onda će imat jednu veliku.Tada SERONJE sa Balkana neće moći raditi šta hoće.Tako se bar nadam.
Vama bakama jako zavidim na unucima.Imate sada u ćemu uPuno pozdrava Enisaživati,"brez ikakve hiće"

Sunday, 06 November, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Drage moje

u Nadinoj pametnoj glavici rodi se tako lijepa pretpostavka a nije nevjerovatna obzirom da je svijet postao globalno selo.Mozda se jednog dana sretnu nekad nagdje i nasa djeca.Poslije pedesitih se tako zanimanje za svoje korjene pojaca skoro kod svakoga.Nasi potomci ce imati srecu da saznaju mnogo iz privatnih kucnih arhiva za razliku od nasih generacija.
Na srbijanskoj TV se prikazuje kultno "Pozoriste u kuci" sa novim glumcima i malo aktuelnijim sadrzajem.Punica Nikolajevicka uredjuje zetav stan i po zidu slaze slike svojih predaka (starih beogradskih familija).Zet pita a gdje su njegove slike.Punica ogovara."E, moj zete u tvom selu su prvi put vidjeli sliku kad si ti donjeo indeks."Slatko sam se nasmijala a to jeprica 80% Balkana nasih i starijih generacija od nas.
Draga Enisa 2-10. mom Vici je bilo 70 god, mom sinu za 2 mjeseca 41-na a meni za 4 mj3s3ca 65, a unuku 7 mjeseci.Nikad nije kasno i iznenadjenja su sastavni dio zivota.
Puno pozdrava svima Saima

Sunday, 06 November, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Bajke...samo bajke...
Neki ovdje pricaju bajke da ce SERATORI balkanski biti civilizirani u zajednickom gnijezdu EUROPE.Ne zaboravljaju da je europsku civilizaciju najbolje definisao moj najomiljeniji lirik -indijski poet Rabindranat Tagore:"europska civilizavija je LJUDOZDERSKA civilizacija...ona je je kao masina drobilica...".Jedan od najvaznijih dijelova temelja ove civilizacije je RIMSKA DIPLOMACIJA:d i vi d e et im p e r a(zavadi pa vladaj).Europa od2007.god. tolerise rasisticke izjave Vozda iz manjeg blentiteteta i nista nece da poduzme.ZASTO?Razmislite malo pa cete naci odgovor.Ta ista civilizacija tolerisaka je Muslolinijeve i Hitlerove rasisticke izjave i zlocine sve do pocetka II svjet.rata.ZASTO? Britanski sef diplomacije lord Halifax je izjavio 1938.god.:"Bolje Hitler nego stStaljin".Za vrijeme susreta u Munchenu sa britan.i franc.prvim ministrom Hitler je sapnuo Musoliniju:"Vidis Cuce,mi se s njima igramo kao macka sa misevima".Danas Gospodja Europa misli:"Bolje Dodik nego Bosnjci!"
2007.god.Bushova administracija dala je podrsku smjeni Dodika zbog njegovih izjava i postupaka,ali ga Schwarz Shilling nije smijenio .ZASTO?Velike grske su bosni ucinili i prije Petrich i Bilth,a zatim M.Lajchek(LAJAVAC)-za cije izjave je Dodik rekao:"Moze ih objesti Macku za rep".I za najnovije fanaticne i rasisticke istupe dodika Europa cuti.ZASTO?Da se tako ponasao neki Bosnjak,on bi davno bio smijenjen.itd.itd...Dodik stalno izjavljuje da mu je vaznija RS nego Europa.Iza njega su dvije njegove majke:velika-Rusija i mala-Srbija.
spectator

Sunday, 06 November, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Vandalski napad Vozdovih GESTAPOVACA na vlasnika knjizare LITTERA u Bluci.
O tome obaviest Radmile Karlas na:
www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=10313
spectator

Tuesday, 08 November, 2011  

Post a Comment

<< Home