SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, June 10, 2010

Moje figurice (minijaturice)

Inspiraciju za ovaj prilog dala mi je prijateljica sa facebooka Emka Smajlagić Horozović, banjalučanka koja živi u Švedskoj. Skoro svaki dan objavi po nekoliko minijaturica koje skuplja. Sjetih se da i ja imam nešto tih figurica koje sam pocela skupljati kada sam se u Zagrebu pocela ponovo kućiti.

Prvo mi je kuma Sunčica poklonila nekoliko stilskih figurca njene mame, koje pamtim još iz djetinjstva sa vitrine u njihovoj kući. Nekoliko konjića ostalo je iz stana mojih roditelja. Neke sam kupila na poznatom "buvljaku" Hrelić, na kome su se kućile mnoge "gospođe". Drvena balerina stigla je sa Kube, a metalna gimnasticarka iz Kine.

Vjerujem da i vi tamo rasuti po svijetu imate takvih figurica, pa bi bilo interesantno da ih pokažete.

Uz pozdave Niskana!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Figurice, figurice, uspomene...

Pronadjoh u jednom malom zavezljaju neke figurice a i one Kinder-jaje figurice.
Zasto sam ih ponijela sa sobom davne 1995?
Serpa mi je vise trebala, a nju nisam ponijela?! Serpe i lonce mogu uvijek kupiti, zar nije tako?

Zasto ih cuvam i danas?

A i nove figurice su kupljene i pitam se zasto?

Kazem djeci da se moje oci odmaraju na grupisanim figuricama; gledajuci moje figurice jednostavno se iskljucim i odmaram mozak.

(Sjetih se da mi je komsinica ispricala da je moj tata po povratku u B.Luku pokupio citav kofer figurica iz svog stana. Sve figurice je podijelio nekim dragim ljudima u gradicu gdje se naselio pod stare dane. Eto, i opet, netko uziva ljepotu figurica!)
Hvala Niskana za ovo podsjecanje!

Kristina

Friday, 11 June, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Sorry Niskana, figurice su Ti slatke, ali pocinje Svjetsko nogometno prvenstvo. Mora se nesto reci i na ovom, u zadnje vrijeme, zenskom blogu.
Moje drzave nema, sto je za zalit, ali imali smo mi svoje dane ponosa i slave davne 1998. Mozda se jednog dana opet pojavi neki novi Ciro, neki novi Suker ( jos mi je glavi ona Cirina: ma jebo te Batistuta...), neki novi Zuti...
E za koga navijati ? Ja sam se odlucila, posto nazalost nema ni BIH, za najblize mi susjede Slovence. Mnogi ih ismijavaju, ali oni su tamo, pa kom pravo, kom krivo. Sinoc, u sportskoj emisiji HRT_a, koja ce pratiti SNP, a u njenom saljivom dijelu, Zeljko Pervan rece za Slovence: Dobri su u blokadama, a i u pregovorima.
Dakle Co, kad budu igrali Slovenci i SAD, Ti i ja cemo biti na suprotnim stranama.
Idemo Slovenci !
Nada Štefanac

Friday, 11 June, 2010  

Post a Comment

<< Home