SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, December 11, 2009

Zlatin vrt

Ne poslati informaciju o prekrasnom vrtu Zlate Lolic ne bih sebi oprostila.

Fotografije najbolje govore o njenom umijecu i ljubavi prema cvijecu i svom vrtu.
Ali nije to sve, Zlata i slika, a i majstor je u kuhanju.

Zamjerio bi mi Drago da ne spomenem da jednakom ljubavlju i on ucestvuje u odrzavanju vrta.

Nadam se da se vas dvoje ne ljutite sto ove slike poslah "u svijet"?

Bilo je lijepo druziti se s njima, vidjeti ih zadovoljnima i radosnima.

Natasa

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Gledam Zlatin vrt i Milanov novi komsiluk i uzivam .Blago vama u takvom okruzenju.Sve sto je stvoreno svojim ili kolektivnim rukama, se njeguje i cuva.Uzivaju vlasnici, uzivaju prolaznici, turisti.
Ja sam vec 29 god. na istom mjestu a komsiluk se promjenio nekoliko puta.
Sad je to zgrada na dobroj lokaciji u gradu i dobrim stanovima. Starog komsiluka je malo.Sami otisli na nekoliko dana i to potraja 3,5 god.Vecinom su u bliskom okruzenju, siromasni i gradjani drugog reda.
Prodadose se stanovi mnogima koji samo imaju novac a kultura, ponasanje i kucnih odgoj ih u velikom krugu zaobisao.
Stubiste sredjeno, popravljeno, nakon ratnih stradanja, ali sad izgleda pet puta gore. Nevaspitana djeca, sve sto odise urednoscu i redom istresu svoju agresiju na to.
Cesto razmisljam o zemljama u koje ste vi otisli, bivsi gradjani Banja luke ( ne pravim vise gresku i govorim o rodjenim banjalicanima.To sam uradila u pocetku i nakon jednog Natasinog komentara , bilo me je stid zbog toga.)To ovde rodjene Saralije toliko forsiraju da cisto postaje otuzno.
Elem vi ste vecinom u svim zemljama u koje ste otisli donjeli
svoj kucni odgoj i postajali odgovorni i kulturni gradjani.Oni koji su dosli ovde namecu svoj nered, stil ponasanja a i mnogi u vlasti nisu puno bolji, samo mnogo mudriji pa se pomalo prikriju.
Zato uzivajte u svoj toj ljepoti,
Pozdrav Saima

Tuesday, 15 December, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Da malo dodam na Saimin komentar oko nepristojnosti, nereda i slicno tome, kako to radi u drugim zemljama, npr. Njemacke, Kanade, SAD...

Ako netko pravi nered vidi se na kamerama (u vecini zgrada imaju kamere na ulazima i spratovima) i lijepo dodje pisamce na vrata 'gazde' u stanu. Ako nece da poprave ponasanje---moraju da isele u datom roku.

Ako je previsse muzike u 3 ujutro, zna se sta slijedi: prvo opomena, pa onda seli...

Ispricao mi je prijatelj da je dosao kuci pijan i da je ostao u kolima spavati, na parkingu pred zgradom (u Njemackoj). Tako je bilo bolje i bez nereda.

Mogla bih jos pisati oko raznih kaznjavanja kojih nema u bivsoj zemlji, ali necu sada.

Sto se tice ljepote svi mi, koji volimo nessto, nalazimo nekako spontano svoju ljepotu.

Ako necu sama sebi naci nessto da me 'auto hipnotisse' kao npr. moj kaktus sto cvjeta 'poslije cigarete-djubriva' i zaboravim sve stresove (gledajuci kaktus u cvijetu ne mogu ni da se sjetim, sve i da hocu nekog stresa) nece mi ni prijatelj, ni komsija, ni rodjak u tome pomoci.

Kad je vec kaktus tema razgovora, da vam nessto kazzem oko moje mame:
Mama je bila podugo bolesna i iscekivala je cvjetanje kaktusa, nakon 17 godina. Ujutro je znala da svojom ukocenom rukom drzi kutiju sibica, a drugom je kresala sibicu, uzimala cigaretu, pusila gledajuci svoj kaktus, izvlaceci ocima pupoljke. Znala je reci da i ne govorim za vrijeme te jutarnje kafice i cigarete. 'Ne govori nista!' Mislim da je jedino tada izdavala naredbu koju nije znala u svom zivotu izdati.
1986. g. kaktus se osuo pupoljcima, cekali smo. Bio je maj i otisla je u bolnicu da se ne vrati.
A kaktus se obasuo cvijecem...bas na dan njene smrti.
17 godina je cekala i nije dozivjela da vidi to prekrasno cvijece, neku vrstu zvoncica.

Ja mome kaktusu stavim cigaretu u zemlju i on procvjeta; pa vi sad zakljucite treba li 'pussiti' ili ne?

BB-66 (Ciganluk)

Tuesday, 15 December, 2009  

Post a Comment

<< Home