SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, November 17, 2009

I ovo je Amerika ili gazda Lazo i ja

O Lazi Delicu ili gazda Lazi kako su ga mnogi zvali, vec smo ‘culi’ na ovim stranicama. Za one mladje, gazda Lazo je bio legenda kao sto je to i Ale, a mozda bih u to drustvo mogao ubrojati i ludo Jozu i Direktora. Svi su oni ostavili pecat u nasem gradu, svako na svoj nacin.

A otkud meni (danas) pade na pamet gazda Lazo? (Novembra 7-og, ljeta gospodnjeg 2009.)
Dan prekrasan, suncan, kako to znaju biti dani u jesen ovdje u zapadnoj Pensilvaniji. Cijeli dan sam u dvoristu, skupljam lisce, cistim povrtnjak, podkracujem zbunje. Treba se pripremiti za zimu. S vremena na vrijeme svratim u kucu da nesto na brzinu pregrizem ili da provjerim ima li novih komentara koje treba objaviti: zao mi da ‘publika’ ceka.

Izlazim tako iz kuce a moje ‘radne’ patike obasjalo sunce. Taj pogled na njih me vrati u djetinjstvo i dane na Predgradju: sjetih se gazda Laze. Sjecam ga se u dugackim gacama koje je nosio umjesto hlaca, ogrnut u nekakav kaput povezan spagom, u onim dubokim gumenim cizmana, cak i u dane kada je temperatura vise bila za japanke. Hodao je gazda Lazo u cizmama, ponekad gurao tacke, i prkosio onima koji su mu oteli sve jer je pripadao gospodskoj klasi a takvi se u ona poslijeratna vremena nisu uklapali u novonastalo drustvo. Imao je gazda Lazo para (bar su tako govorili) da se ljepse obuce, ali nije htio. Kaznjavao je sebe misleci da tako kaznjava tadasnju vlast.

Gledam ja svoje patike, u posljednjim fazama raspadanja, povezane zicom umjesto pertli i tako se sjetih Laze i njegovih cizama i spage umjesto kaisa. Podsjetise me one i na ratne dane u nasem gradu kada smo se iznenada vratili godinama unazad. Sjetih se bicikla cije sam gume vezao zicom (bile su u istoj fazi raspadanja kao moje americke patike) kako bih ga mogao korisiti za svakodnevni prevoz na relaciji Starcevica - Predgradje. Dok su oni privilegovani jos uvijek vozali auta, mi, ostali smo se snalazili svako na svoj nacin.
Imam ja i drugih patika ali mi ove nekako drage, prve koje sam kupio u Americi. Stigle su one i u stari kraj, obisle novi komsiluk nebrojeno puta, a zadnjih godina imaju posebnu ulogu: koristim ih ekskluzivno za radove u dvoristu. Od silne upotrebe se poderale a ja nikako da ih se rijesim. Nera me napada sto ih jos cuvam, spominje prijatelja iz starog kraja koji je uvijek bio upicanjen (i dan danas je takav), ma sta da je radio, a ja hodam okolo k’o Lazo.

I moj komsija Geri zna pricu o gazda Lazi jer sam mu objasnjavao zasto nosim patike koje ni oni najsiromasniji ovdje u Americi ne bi htjeli pogledati (ovdje se moze biti bez mnogo toga ali patike moraju biti ‘prave’). Znam da je komsiji cudno sto ih i dalje nosim oko kuce, sada kada bih svaki dan mogao nositi drugi par, ali meni se nekako ne odvaja od njih. Dodju mi kao nekakva veza sa starim krajem, sa danima kojih odavno nema.

Sada kada sam ih ovako ‘ovjekovjecio’ odlucio sam da ih ipak posaljem u historiju. Zasluzile su. Srijeda je dan kada nam odvoze smece pa ce patike konacno otici tamo gdje im je mjesto. A i red je da se pomogne ekonomiji jer treba Ameriku izvuci iz krize. Vrijeme je.

2 Comments:

Anonymous Abu said...

Ima tu neke simbolike!

Lazo Delic, predratni becki student i apsolvent na dva fakulteta, vlasnik nekoliko zgrada u Gospodskoj ulici i kandidat za predsjednika opstine ondasnje Banjaluke, po dolasku nove vlasti i poretka, a nakon gubitka imovine i statusa, ali ne i dostojanstva, odlucuje da bojkotuje novi poredak i vlast povlaceci se u svijet u kome materialna dobra nisu vazna a socijalni zivot bespredmetan…

Milan Co , predratni banjalucki student i elektroinzinjer, vlasnik kuce i stana u Banjaluci, koji je po dolasku nove vlasti i poretka izgubio imovinu i status ali ne i dostojanstvo, ponovo se uzdigao u obecanoj zemlji i potpuno je svjestan da ostajuci u Banjaluci i Cajevcu bi vjerovatno nosio ovakve patike a u dusi osjecao slicno kao gazda Lazo u svoje vrijeme.

Tuesday, 17 November, 2009  
Anonymous Enisa said...

Dragi Co, jesam li ja to u nemilosti kad moje ništa ne objavljuješ od priloga?
Slićne patike imala sam i ja,samo što su moje bile čitave.Bile su ADIDAS-ke stare preko tridesetak godina i koristila sam ih samo za izlete.Kada smo 1995.godine kretali iz B.L.obukla sam ih za putovanje i poslije u smeće..Bilo mi se teško rastati od njih.Jedno vrijeme držala me ideja da ih pošaljem u tvornicu kao muzejski primjerak u zamjenu za nove.Onda kad sam mjenjala podstanarski stan bile su mi višak, pa sam ih bacila.Kad sam se mogla rastati od mnogo vrijednijih stvari mogla sam i bez tih starih patika(moja mala poderala tene u potoku čekajući mene).
Gazda Lazu znala sam godinama.O njemu ispredale su se svakakve mistične priče.Pričalo se da je odličan matematičar,pa su mnogi išli njemu na instrukcije.Imao je slijepu sestru Maru koja je živjela u Gospodskoj ulici kod svojih rođaka.Bila je stara,sa potpuno bjelom kosom,svaki dan se mogla sresti u šetnji po Gospodskoj kao njen sastavni dio.Kada je jedno vrijeme nije bilo,rekli su da je umrla.Poslije nje umro je i Lazo, ali nisu umrla sjećanja na te "čudesne junake naše mladosti.(Anto Čosić)
Ps. sutra šaljem novi prilog "Moj porodićni album" i nadam se da nećeš imati srca da ga ne objaviš.Listajući blog primjetila sam kako je ranije u jednom mjesecu izlazilo po desetak priloga."NEZAMJERI" što bi reko RAJO.Pozdrav Enisa

Tuesday, 17 November, 2009  

Post a Comment

<< Home