SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, October 07, 2009

Bilo je igre i pjesme...

...a bilo je i ljubavi, u CKUD-u Veselin Maslesa

Korak, po korak, pjesma za pjesmom, proba, koncert, putovanja. Kilometri i kilometri predjenog puta. Ovaj ansambl je uljepsavao mnoge pozornice i mnoge svetkovine. Nizali su se prekrasni predjeli od malih do velikih gradova. Dozivljavale su se ljepote Pariza, Rima, prekrasne noci Praga, Beča, mnogo brojne obale mora i jezera. Ne moze covjek da se odluci dali je bilo ljepse na moru ili planinama Jahorine, Visokih Tatri, jezera Plive ili jezera Komo u Francuskoj, bačenih novčića u fontani Treveri, ostvarenih i neostvarenih zelja. A koje su tad mogle da budu zelje mladosti vec LJUBAV.

Festival, mnogo zemalja učesnica, raznolikost naroda, nošnje i običaja. Skup ljepote prekrasne djevojke i mladici u svojim nošnjama, popraćeno zvucima različitih instumenata, melodija i sve to uklopljeno u jedno bitisanje. U jednu čaroliju prekrasnih noci.

I u toj svoj ljepoti pronadju se neke srodne duše, sretnu se neke oci, pa zaigra srce jace.

Sječače se mnogi, skrivenih pogleda, stiska ruke i po kojeg ukradenog poljubca Mladosti i radosti. I zaklinjanja u vječnu ljubav, razmjena adresa . Kad god otvore svoj album uspomena, sjeticese odmah lika, cuce sum valova, osjetiti ponovo miris mora, pokislih perona, vozova koji dolaze i odlaze, a na licu ce mu se pojaviti tihi smjeh na sjecanje koliko se trudio da na stranom jeziku kaze da voli iskreno djecije. E bas je bio tezak taj francuski, talijanski ceski, ruski.

Kad god se sretnemo i počne prica o nekoj od turneja uvijek nekom zaigra blagi osmjeh na licu, osmjeh njegove tajne. A kad zatvoriš svoj album uspomena , pojavice ti se jedna tužna sjena od sjećanja na prošla vremena i uspomene.

Neke ljubavi su ostale tihe tajne u našim srcima, dok su neke završile i brakom. Od nekih starih clanova igraju djeca a od nekih i unuci.

Da bi sacuvali uspomene na te prekrasne dane, dane djecastva, radosti, odrastanja ponovo su se sakupili stari clanovi i osnovali Veterane Maslese i neki poslije 4o godina a poneki sa prekidom od lo godina zaigrase i zapjevase kao nekad u mladosti. Svi u jednom kolu mlada srca i razigranih nogu. Redali su se koncerti, festivali ostalih Veterana, gostovanja dva puta u Londonu, ove godine pozvani na festival u Prag. Prilozicu par slicica sa ljetosnjeg festivala u Ohridu samo iz zelje da clanovi Maslese ma gdje bili u svijetu se podsjete na svoje ucesce u ovako prelijepom ansambulu i zelji da im damo do znanja da su uvijek u nasim srcima ma gdje bili. JER JEDNOM MASLESOVAC UVIJEK MASLESOVAC i kad god cuju zvizduk Sote znace da ih zove neko drag.

Nena

Labels:

1 Comments:

Anonymous Emira said...

Nasa kcerka Maja je bila osamdesetih clan Maslese. Od svoje trinaeste pa sve do pred sam rat kad je Maslesa bio postao dio ondasnje politike(drago mi je ako vise nije). Sjecam se da se uvijek radovala probama,nastupima a posebno odlasku na turneje.
Ne sjecam se da je isla u inostranstvo, ali su svake godine isli u Istru preko ljeta. Uvijek se vracala sa puno prica. Znam da je imala puno prijatelja i prijateljica, s mnogima i do danasnjih dana. Pokusala sam je nagovoriti i sama nesto doda, ali bez uspjeha.
Znam i jedan par koji je zajedno u sretnom braku vec dvadeset i kusur godina,upoznali se cini mi se bas u Maslesi. Kako Nena rece,...samo LJUBAV...

Friday, 09 October, 2009  

Post a Comment

<< Home