SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, March 08, 2009

Sretan vam 8. mart

Samo sto objavih moj kratki prilog u povodu 8. marta, stize email od Emire. Istim povodom. Da ne bih brisao ono sto je vec otislo u 'eter', evo danas dva priloga. A mozda bude i treci...

Jedna lijepa tradicija koja me je nekad jako nervirala jer je bila postala sema. Na poslu, karanfil, cestitka tek toliko da se ispuni forma. Kod kuce frka sta kupiti tetama u vrticu, uciteljicama. Kod kuce, pokloni, mimoze…. Uostalom, vjerovatno svako od citalaca bloga ima svoja sjecanja na taj dan, dobra ili losa.

U izbjeglistvu, prvo u Njemackoj pa onda ovdje u USA sam shvatila da i ne slave taj nas praznik. U USA cak niko nema pojma ni sta je to. Mozda samo nekolicina onih sto su posvatili zivot studiranju drustvenih nauka. Ovdje imaju Dan Majki. Dugo sam mislila da je to isto, ali sam ovih zadnjih par godina shvatila da nije ni blizu. I od tada sam pocela da cjenim ovaj ‘zenski’ praznik. Drugaciji je, jer se njim zeli podsjetiti da su i zene ljudska bica, da i one imaju ista prava kao i druga polovina ljudskog roda. A danas, izgleda da se svijet u tom pogledu vraca unatrag. Uzasno je procitati da u nekim, vecinom muslimanskim, ortodoksnim, drzavama djevojcice nemaju pravo ni da idu u skolu. Uzasno je vidjeti da u drugim krajevima, posebno u zemljama istocnog bloka, same dobrovoljno ili na prevaru odlaze za ‘boljim zivotom’ da postanu bijelo roblje. Uzasno je procitati da danas, ovdje u USA, se malo malo vodi rasprava o abortusu, uzasno je procitati da u nekim katolickim zemljama, crkva radije gleda kako se SIDA siri brzinom epidemije, nego da dozvoli upotrebu kondoma. Uzasno je vidjeti pretuceno lice jedne ovdasnje poznate mlade pjevacice jer se nesto posvadjala sa svojim dragim.

Posebno me smeta sto u nasim krajevima, na skoro svim prostorima bivse nam drzave, zene ni blizu nemaju vise ona ista prava kao nekad. To nam je izgleda demokratija donijela. Zene manje placene nego ostali, jedva da ih ima u javnom zivotu, a ako su ne daj boze jos prtiv te vlasti onda dobijaju epitete koje ne bih htjela ovdje ni da spominjem.

I zato sad zaista cjenim ovaj nas praznik, za koji se moze reci da je bivsi. A posto ne zelim da bude bivsi, zelim da svim zenama koje citaju ovaj blog cestitam taj nas praznik.


SRETAN VAM 8. MART

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Draga Emira,
lijep praznik i lijepa prilika da se ode malo u proslost i uporedi sa danasnjim vremenom.
Kod nas u Banjaluci se obicno u to vrijeme topio snijeg,napolju "bljuzgavica"
cvjecare pune karanfila i naravno mimoza. U stanju sam da ovog momenta "zamislim" miris mimoza, dah proljeca.
U Cajavecu se planirala meza, tako da je muska ekipa diskretno pitala zensku ekipu koliko planiraju potrositi para na mezu, da bi i oni znali planirati koliko para za poklone.
na kraju bi bila meza s pocetkom oko 12 h. bilo je i pica koje se krijumcarilo kroz "strogu" kapiju. vec oko 2 popodne muska ekipa bi bila u stimungu, a zene su bile sretne da mogu ranije izaci s posla, posjetiti familiju i razdijeliti poklone. I zena bi navece bila mnogo umornija nego obicnim danom. Naravno govorim o prosjecnoj, "zaposlenoj" zeni, kao sto sam bila ja.
Bez obzira na sve mogu reci da smo imale privilegiju da idemi ou skolu i da odaberemo profesiju koju hocemo. Cula sam od zena nase generacije ovdje u Kanadi, da su mogle birati izmedju dva zanimanja, uciteljica ili medicinska sestra. Sva ostala vrata su bila zatvorena.
pozdrav od dubravke
P. S. mimoze su za mene nesto specijalno

Tuesday, 10 March, 2009  

Post a Comment

<< Home