SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, February 03, 2009

Ljeto u Melburnu

Ovaj prilog je umjesto komentara na Emirin text. Kao sto vidite, problemi skoro identicni, samo jedan ljetni a drugi zimski.

Nama su nevolju donijele visoke temperature. Prosla nedjelja je bila najtoplija u Melburnu i Victoriji otkad se pamti i otkad se biljezi vrijeme, sto znaci od tamo neke 184...i neke. Pocelo je sa 43, da bi se treceg dana u nekim dijelovima grada, ziva popela na 45.6. Od visoke temperature su se zeljeznicke tracnice iskrivile pa je u ta tri dana preko 230 vozova gradskog prevoza otkazano. Kako veliki procenat Melburncana koristi javni prevoz (ja sam jedna od njih), mozete zamisliti kakva je pometnja nastala. A onda na sve to, zbog naglog opterecenja mreze, preko 100,000 domacinstava u Melbourne-u i obliznjem Geelong-u je ostalo tih dana bez struje. Mi smo imali srecu da nismo bili medju tih sto hiljada a i ja sam mogla raditi od kuce tih dana tako da me ta pometnja u gradskom prevozu nije puno pogodila.

Sad je vec malo lakse, temperature su spale na oko 35, ali februar je tek pred nama i ko zna sta nas jos ocekuje.

Karmen

Labels:

2 Comments:

Blogger co said...

Kada je vec prica o vremenu, kod nas u Pittsburgh-u i nije tako lose. Cijeli januar je pomalo padao snijeg tako da ga je stalno bilo po nekoliko centimetara a temperatura je cijelo vrijeme bila ispod nule. Za ovih 15 godina ne sjecam se da smo tako dug period imali temperature ispod nule ali uz dobro grijanje (svaka kuca ima svoje vlastito grijanje na plin) problema nije bilo. Samo je prosle nedelje bilo nekoliko stepeni iznad nule pa nam se to cinilo kao da je stiglo proljece.

A sto se tice ljeta, temperature samo ponekad predju 30 stepeni pa si ne mogu zamisliti kako to izgleda kada je na vani +45.

Inace, nevezano za vrijeme, danas se u gradu sprema parada u povodu osvajanja superbowl-a pa ako bude srece mozda napravim koji snimak i bacim na blog. Ocekuje se veliki broj ljudi pa mozda necu biti u prilici da se probijem u prve redove. Vidjet cemo!

Co.

Tuesday, 03 February, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Draga Karmen i Emira!
Zaista sam odusevljena! U jednom danu dva kraja svijeta ili sjeverna i juzna polutka zemlje i tome odgovarajuci vremenski uslovi.
Zar nije super istovremeno vidjeti razliku od "samo" 50 stepeni C ? Ovdje u "dezeli" je slicno kao i kod Emire, sa oko pola metra snijega.
Hvala vam obadvijema na zanimljivom i preljepom tekstu. Ovo je jos jedna potvrda Co-u, da ovaj blog ima vrijednosti i smisla.
Puno pozdrava blogerima na cijeloj zemaljskoj kugli
Mirjana

Tuesday, 03 February, 2009  

Post a Comment

<< Home