SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, December 03, 2008

Treci rodjendan

Dugo sam razmisljao sta objaviti danas: neki ‘normalan’ prilog ili napisati nesto samo za ovu priliku. Razlo: tri pune godine od prvog priloga objavljenog decembra 2005. Odlucio sam se da napisem par rijeci jer ipak se radi o malom jubileju. Tri godine nije malo, posebno ako se tome doda podatak da je do sada objavljeno oko 950 priloga a broj objavljenih slika ne mogu ni priblizno pogoditi.

Kada sam se upustio u ovu avanturu mislio sam da pripremiti jedan prilog dnevno nece biti tesko, posebno ako se u projekt ukljuci vise ljudi. U oba slucaja sam bio u krivu: jedan prilog dnevno je ogroman posao a broj onih koji su se ukljucivali je bio znatno manji nego sto sam ocekivao. Ako se tome doda cinjenica da su prilozi postajali sve duzi i duzi, a broj albuma i slika u njima sve veci, posao pripremanja bloga je postao gotovo cjelodnevni posao. Mnoge druge stvari su ostale zanemare jer je jako puno vremena provedeno tipkajuci priloge i pripremajuci fotografije umjesto da se radi nesto drugo sto bi bilo korisnije a i sto ne bi izazivalo kontraverze kao sto se desavalo s nekim od priloga. Bilo kako bilo, evo izdrzao sam tri godine i smatrao sam da je to vrijedi zabiljeziti.

Mnogo puta sam razmisljao o odustajanju, posebno kada bih se razocarao malim odzivom posjetilaca i aktivnih suradnika jer sve ovo sto radim ne bi imalo smisla ako ne bi bilo onih koji bi navratili da vide sta ima novog ili koji bi se ukljucili svojim prilozima i komenatrima. Tako je bilo i nedavno, nakon povratka iz starog kraja. Iako sam prije puta bio donio odluku da se polako povucem u mirovinu, na putu sam napravio veliki broj slika za koje mi je bilo zao da ih i drugi ne vide. Posebno sto sam bio odusevljen ljepotom onoga sto sam vidio u nekim od mjesta na mom putu. A sreo sam i neke prijatelje koje nisam vidio godinama i koji se nisu pojavljivali na ovim stranicama. Mislio sam da ce biti ‘materijala’ za jedno mjesec dana a evo jos uvijek imam desetak priloga koji cekaju za objavu.

Cesto me je u mojim dilemama nastaviti ili ne omeo neciji email, javljanje osoba koje su me ohrabrivale da ustrajem, ili pak pisma iz kojih je bilo vidljivo da nekima ovo sto radim znaci mnogo vise nego sto sam to predpostavljao. Sve to bi mi dalo snage da nastavim iako mi je jasno da je ovakav tempo gotovo nemoguce odrzavati. Tako sam evo ipak izdrzao pune tri godine, uz naravno podrsku nekolicine suradnika kojima se posebno zahvaljuje. Danas ne bih htio nikoga posebno imenovati da ne bi bilo ljutnje ako bih koga ispustio a oni najvrijedniji koji su shvatili sta sam htio ovim blogom postici to znaju i sami.

A da ne bi ispalo da stalno kukam, evo i dokaza (slika) da se nadje vremena i za odmor. A ja, to je vecini poznato, sve ono sto objavim dokumentiram slikom ili slikama koje potrvdjuju da je ono o cemu se na ovom blogu prica istinito.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Co,
S obzirom da sam prije mjesec dana otkrio tvoj blog, a arhivu prosparto i uzduz i poprijeko, ne trebam ti nista vise reci osim Sretan rodjendan i osnivacu i blogu.
A ponajvise svim tvojim blogerima. Stalno ih kritikujes, a bez njih tvoj blog bi nalikovao na sve one na koje sam naletio i zaobisao. One ciji blogeri hrabro dobace poneku iz zadnje klupe. A tvoj, da ne duljim a i ne pretjeram, jer sa trogodisnjacima treba oprezno. Sretno!

vjeko

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Cika Coe,

Citav Globe se vrti zahvaljujuci entuzijastima, ona dva "sarafa" podmazuju entuzijasti. Cika Coe, ti si medju njima i nemoj vise umanjivati svoj doprinos kojeg svi dobro znamo.

Cestitke, dobro zdravlje i svako dobro familiji, tebi i tvojim Blogerima,
Cadjo.

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Milane da znam sama "surfati" po internetu kao mladi, traila bi tortu sa tri svjecice i od srca ti poslala.Ovako samo iskrene cestitke za tvoj veliki utroseni trud i jos vise vrijeme.
Cestitam i Neri jer da ona nije saglasna s tim "vidio bi ti svog boga",
Kop,o bi ti k,opo dobro po basti.Malo sale nije na odmet.

Ko ga god otkrije proseta po komplet arhivi.To je tvoj doprinos Banja Luci.Svi koji su pisali pokazali su dosta toga.Lijepo je bilo gledati i druzenja i male unuke i unucice bosanske Amerikancice.Topli su bili i pomeni umrlima,koji su ostavili traga u nasem gradu a kosti daleko od njega. Sve su to sudbine, emocije, radosti, zalosti, uspjesi, neuspjesi iiiiii.
Od mene VELIKO HVALA.
Pozdrav svima koji citaju a ima ih sigurno puuuno vise nego onih sto pisu i svim blogerima koji su se javljali u ove tri godine .
Saima

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mashala, mashala, 3 godine, cestitam i Tati(Co) i porodici(blogeri)koja te cesto posjecuje. Mali bas narast'o vec i zubi ocvrsli, grize ponekad, ali uglavnom se smjeska, pjeva, smije se i uziva u okruzenju. Porodica ili ti familija, ko familija, neko samo gleda kako rastes, neko ti nesto dobaci, neko ubaci, neko se isprazni, vecina kaze pokoju pametnu i vrijeme prolazi u ugodnom caskanju, ostrim raspravama i obilju slika poznatih i dragih lica tamo iz daleka.
Well done, Co, well done ili sto se nekad kod nas govorilo, Aferim Care, Aferim.
Ovde kod mene bas zapadao snijeg, kao da ce zima ove godine doci ;)
Pozdrav, Made

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdravo Co,
Kako dodjoh sa posla a ono treci
rodjendan. Brzo prodje za nas, ali za tebe i tvoju familiju mnogo truda i odricanja. U kontaktima po Skandinaviji a i u Bivsoj nam blog
se mnogo posjecuje, mnogo vise nego sto predpostavljas. Mene si nazvao reporterom, ja sam samo za
"u zivo" dogadjaje.
Cestitke i tebi i blogerima!
Pozdrav svima Sejo V.

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pridruzujuci se cestitkama,
u Madinom stilu,
citiracu stihove "Nepoznatog autora":

"Nakon sto je mali zube dobio,
a i na mamu se lijepo smije,
i prve korake sam probio,
na tutu ga treba uciti sto prije.
Pustiti ga treba na igru bez brige,
jer 'skoro ce skola a s njom ce i knjige..."

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Cestitam i zahvaljujem se domacinu i njegovoj boljoj polovini (uz svakog uspjesnog muskarca stoji dobra/prava zena) i nadam se da ce ovo nase druzenje potrajati jos dugo godina.
Pozdrav svima,
Djulijana

Wednesday, 03 December, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Cestitam Co, na upornosti i trogodisnjem trudu. Cestitam i blogerima koji su svojim prilozima pomogli da ne pokleknes.
Iako se vec poduze ne javljam, i dalje sam redoviti posjetitelj bloga.

Pozdrav, Natasa

Thursday, 04 December, 2008  

Post a Comment

<< Home