SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, December 04, 2008

Posjeta Atlanti

E ovo je pravo iznenadjenje. Nakon duzeg vremena evo jednog priloga od moje komsinice i nekada i sada. A i komsija je sjeo za kompjuter da pripremi slike tako da i njega moram spomenuti. Da cujemo o cemu se radi.

Co,

Ja cu malo da prekinem tvoje zanimljive priloge “Back to YU” sa ovim o gradu Atlanti. Naime imala sam priliku nedavno sa svojim kcerkama Aidom, Sunitom i njenim muzem Adnanom da posjetim Atlantu najveci grad drzave Georgia.

U njoj ima dosta zanimljivosti pa bih to htjela pokazati nasim blogerima.

Atlantu u Americi zovu New York-om juga i vjerovatno sa pravom nosi taj epitet. Nasim ljudima ona je mozda najvise poznata po zadnjim ljetnim olimpijskim igrama odrzanim u USA jos davne 1996.g.

Atlanta je imala veome burnu istoriju/povijest.
U vrijeme naseljavanja bijelaca mjesto gdje je sadasnji grad je bilo indijansko selo plemena Cherokee (sjecamo ih se po mnogim filmovima i romanima). Znamo i sami sta se sa njima desilo pa sada o njima ovdje nema nikakvog traga.

Gradjanski rat je ovdje imao svoje teske posljedice. Danas ovdje postoji i muzej sa tom temom. Ja mislim da niko od nas nije, bar jednom, gledao film “Prohujalo sa vihorom” koji kroz ljubavnu tematiku govori o strahotama ovog rata. Nama su te strahote poznate iz nama bliske Bosanske proslosti. Spisateljica tog romana Margaret Mitchell je rodjena u Atlanti. Imali smo prilike vidjeti i uslikati njen apartman u kojem je zivjela dok je radila na romanu. Po rijecima vodica bila je veoma liberalna za vrijeme u kojem je zivjela, te uzivala u picu I partijima. Izgubila je zivot dosta mlada I to tako sto ju je udario taksi u gradu.

Atlanta je danas vrlo moderan grad. Brzo se razvija pa je meta mnogih naseljenika.
Crnci, koji su godinama bili u vecini, sada vec to nisu jer su se doselili mnogi Azijci, Latino-ameri a i mnogi bijelci.

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hvala Jasni za divan prilog o Atlanti.Obozavam putovanja i upoznavanje novih mijesta pa mi se cini uz ovaj prilog kao da sam bila tamo.Toliko je slikovit i zanimljiv.Ima puno blogera koji bi mogli svasta opisati ili napisati, ali ne znam zasto to ne rade.
Ako imaju strah da nece biti dobro, bespotreban je, jer ovde se nista ne ocjenjuje.Ako misle da nemaju vremena, mislim da se varaju, toliko se uvijek moze naci.
Glavni razlog sto ovo pisem, je saznanje o Muzeju Cocca Cole i njenom izumitelju.Nisam nista o tome znala.Obzirom da je pijem kao luda i na litre svi me stalno odgovaraju i govore da je stetna.Saznanje da je recept pronasao farmaceut, koji je trazio lijek protiv glavobolje a nasao ,za mene "carobno pice",ipak tu ima nesto od zdravih sastojaka,jer jos ne pijem nikakve lijekove i ne nosim naocale.
Pozdrav Saima

Monday, 08 December, 2008  

Post a Comment

<< Home