SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, November 17, 2008

Godisnji muzicki recital u Louisville-u

Jucer sam dobio ovaj email od Emire:

Danas je u Louisville-u u organizaciji profesora Brace Skopljaka i njegovog saradnika takodje profesora Mirsada Besica bio odrzan prvi Godisnji Muzicki Recital mladih amerikanaca bosanskog porijekla. Koncert je odrzan povodom Dana Zahvalnosti (Thanksgiving Day).

Jos prije nekoliko sedmica , Braco nas je pozvao da nam najavi koncert svojih ucenika, a neki dan dobismo pozivnicu. Zeljeli smo otici i cuti Bracine ucenike iz vise razloga, da uzivamo u muzici, da se vidimo s Bracom , da povecamo broj slusalaca jer smo mislili da ce u publici uglavnom biti roditelji ucenika i na kraju da malo promijenimo sivu novembarsku svakodnevnicu.

Kad smo dosli, mala dvorana je vec bila puna. Roditelji i djeca, a bogami, mnogi tek gosti kao i mi . Sve skupa se pretvorilo u jedan divan dozivljaj sa dobro odsviranim muzickim numerama koje su svirali ucenici, a poslije u izvanrednom kratkom koncertu koji su nam priredili Braco, Mirsad i njegovi pratioci . Mirsad je fenomenalan gitarista. Mislim da je danas stekao mnoge nove obozavaoce. Poslije koncerta smo culi da je zavrsio studij na Berkliju , da je ovamo stigao iz Subotice i da mu je mama iz BL.

Braco nam je najavio ucenike tako sto je rekao da su svi zaista talentovani i da vecina svira tek nekoliko mjeseci. Vidjelo se da su imali izvanrednog ucitelja jer su svi bili dobri. Neki su svirali po dva instrumenta, drugi su pored solo tacke, svirali zajedno sa svojim uciteljem. Necu vam reci ko je bio bolji..ha..ha

Slusajuci ucenike prije koncerta kako pricaju i zadirkuju jedni druge, shvatila sam puno znacenje onog ‘mladih amerikanaca bosanskog porijekla’iz najave koncerta. Pricali su na engeskom jedni s drugima, medjutim sa roditeljima i nama starijim su pricali na nasem.

Poslije koncerta je bila zakuska sa specijalitetima koje su roditelji ucenika a i mnogi gosti donijeli da bi i dobrom hranom dopunili sam dogadjaj posvecen Thanksgivng Day-u, prazniku kad se ovdje spremaju i jedu tradicionalni specijaliteti. U nasem slucaju - Bosanski. To naravno nije smetalo nekolicni amerikanaca da se pridruze i uzivaju.

Slikama sam pokusala docarati atmosfer. Nadam se das am uspjela.

Emira

Prije koncerta

Duo

Svi pratimo

Budno oko nastavnika

Ucenici pred nastup

Jedini

Trio

Svira "samo" dva instrumenta

Poslije koncerta


Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Draga Emira, ovo je lijepa reportaza, i mogu samo zamisliti kako je lijepo gledati nastupe mladih.Nekad izgleda nevjerovatno sta sve djeca mogu da urade.
Ucitelj Braco Skopljak je izvanredan primjer kako ljubav za muziku moze pobijediti sve nevolje i prijetnje odvajanja od svijeta muzike.
Citajuci sve ovo, ucinilo mi se kao da sam bila tamo, razgovarala s ponosnim roditeljima i prijateljima i poslije uzivala u ukusnoj hrani.
pozdrav svima od dubravke kusmic

Tuesday, 18 November, 2008  

Post a Comment

<< Home