SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 28, 2008

Safikada

Malo je banjalucana da ne znaju legendu o Safikadi. Ali malo je danas banjalucana da su culi o velikom djelu koje je na pomolu , naime rijec je o operi Safikada, moguce i prvoj bosanskohercegovackoj operi.

Idejni zacetnik i kompozitor opere je prof. Muharem Insanic, najstariji sin dobro poznatog i sad vec legendarnog pekara Insanica. Autor teksta za operu (libreto) je banjalucanin Slavko Pogorelac. Aranzman cijelog dijela je povjeren Svetozaru – Sasi Kovacevicu , profesoru muzike iz Novog Sada.

Mnogi banjalucani su imali priliku vidjeti i cuti dijelove ove opere koji su bili izvodjeni prilikom raznih manifestacija, ali opera jos uvijek nije zavrsena, pa tako nikada nije ni izvedena u cjelosti.

Svetozar Sasa Kovacevic , nije slucajno izabran, naime kao kompozitor crkvene muzike poznat je i izvodjen u cijelom svijetu. Veliki je poznavalac, same konstrukcije i muziciranja na crkvenim orguljama. Divan covjek, u startu mu se dopala ideja a i legenda o Safikadi ga nije ostavila ravnodusnim. Godinama je na novosadskoj tvrdjavi imao mali muzicki atelje, gdje su ga mogli posjetiti prijatelji, i cuti par nota izravno od autora… na neki nacin je bio atrakcija i prepoznatljiv simbol Novog Sada.

Ne znam sta bi se moglo vise reci osim, da rad na samoj operi iziskuje jako mnogo truda, i da je sada potrebna velika podrska autorima na svim nivoima.

Ovo je samo jedan moj mali prilog u tom pravcu, a Vasi komentari i podrska su naravno dobrodosli.

Orsim


Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger co said...

Nisam htio odmah da se javljam, a nisam htio ni da kvarim prilog svojim ‘dobacivanjima’, nadajuci se da ce se od ovog naroda koji posjecuje ovaj blog naci neko ko ce reci nesto vise o profesoru Insanicu, ili kultnoj pekari kod kina Kozare, ili pak o Safikadi. Ali, ne javlja se niko. Mora da nas je uhvatila ljetnja fjaka ili smo i dalje samo nijemi posmatraci bez imalo zelje da se aktiviramo (znate onu, ‘a sto sam mu lijepo odcutao’).

O Safikadi necu, jer znam da ima onih koji o njoj vise i bolje znaju od mene. Insanica pekaru i one tople ‘struce’poslije kina sam spominjao jos davno, pa necu ni o njima. A ni o profesoru Insanicu ne znam puno, ali ima dosta onih koji su imali priliku da se s njim druze, suradjuju, uce od njega… Ono sto zelim da kazem je da mi je izuzetno drago da ce legenda o Safikadi biti pretocena u operu, da nastavi svoj zivot i u ovim surovim vremenima kada se gotovo sve iskonsko u i oko Banjaluke zatire od strane onih ‘sljeglih’ sa okolnih brda a i sire. Da nije ljudi kao sto je profesor Insanic, Banjaluke, one prave, bi bilo sve manje i manje. Jer vecina se prema svome gradu odnosi kao da je on, grad, uopce ne zanima, kao da najljepse godine svojih zivota nismo proveli tamo. Zbog toga zelim da bar na ovaj nacin dam moju punu podrsku ovome sto profesor Insanic radi, jer on to zasluzuje. Kamo srece da je vise takvih…

Tuesday, 29 July, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ko me moze povezati s Muharemom Insanicem "Ucom". Bili smo drugovi u vojsci u Beogradu 1970/71.
Hvala
Petar Pismestrovic

Monday, 05 October, 2009  

Post a Comment

<< Home