SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, February 07, 2007

Dzin i suhe sljive - recept za dobro zdravlje

Dragi blogeri

Nadam se da ste svi zdravi i da vam ljekovi ne trebaju osim, naravno, onih neophodnih. Ideju da vam "otkrijem" ovaj recept dala mi je Jasna sa svojim komentarom na temu rakije i suhih sljiva. Ovaj narodni recept je ujedno i lijek i preventiva protiv artritisa, reume, kostobolje i slicno. Ja ga trosim vec par godina, vjerujte dobar je.

U manju teglicu stavite 15-20 suhih sljiva, sa kosticama ili bez, i nalijte dzin toliko da potpuno prekrije sljive (dzin kupite koji volite, ja koristim ovaj na slici). Prekrijte i ostavite da stoji 7 dana. Nakon toga pojedite 2-3 sljive svako jutro na prazan stomak. Kad ih sve potrosite, ono malo soka sto je ostalo mozete popiti (nema boljeg likera) ili dodati u to nove sljive, naliti dzin i ponoviti proces. Najbolje je imati dvije teglice pa ih naizmjenicno puniti i prazniti.

Odlicno je. Uzdravlje!!

Karmen

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Odavno se nisam bolje "obaljezgo"( nacugò).Da nisam negdje fulo sa receptom?

Wednesday, 07 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Sejo, ako je tako kako kazes, zdravlje ti 'ne gine' do kraja zivota.
Je li ostalo ista u teglici za drugi put?
Boli li glava?

Wednesday, 07 February, 2007  
Blogger co said...

Kad ugledah ovaj prilog od Karmen, obradovah se. Naime, problema sa artritisom imam vec poodavno, a lijeka nigdje. Evo, odmah cu poslati Neru da mi nabavi suhe sljive (ona i dida Dane znaju gdje ih u Pittsburgh-u mogu nabaviti) a za dzin cu se sam pobrinuti.

Ko bi rekao da ce mi informacija o lijeku stici ovim putem? Rezultate cu javiti, ako budem bio u stanju da koristim tastaturu!

Wednesday, 07 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ja bih zamolio doticnu gospodu da ne mijesa suhe sljive sa orasima...

Wednesday, 07 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ja nemam bas problema sa artrisom i opcenito sa zdravljem, al moram se nadovezat i rec da ja radim kefir - od svjezeg mlijeka sa gljivicama, a to bi u ovom slucaju uvelike pomoglo za dan poslije.

Thursday, 08 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravo mama,

Gledam u sliku i vidim da je ova flasa prazna. Samo da znas, prije neki dan Davor i ja smo ti kupili novu flasu gin-a. Je li to mozda ta?

Ivana Skakic

Thursday, 08 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pošto sam ja čovjek od tradicije, prenijeću jedan, nepravedno zaboravljen, metod liječenja reumatizma i sličnih bolesti od uvaženog Sadika Sadikovića:
''Potrebno je u sobu unijeti određenu količinu sijena i usred njega napraviti rupu. Treba golo tijelo umotati u peškir i smjestiti se u 'kazan' od sijena tako da samo glava viri. Dovoljno je provesti pola do tri frtalja sata u sijenu da bi se tijelo strašno oznojilo. Posušiti tijelo i na suncu dočekati prestanak znojenja. Ovu banju treba ponavljati.''
Volio bih da neko potvrdi uspješnost tretmana pa da zajednički ubijedimo Ljilju u njegovu efikasnost.
Do tada Ljilja će se prihvatiti džina i suhih šljiva...
Napominjem da ni vino, ni Alga nisu dobili prolaznu ocjenu na reuma testu.
Pozdrav blogerima!

Thursday, 08 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ljiljo, samo se prihvati ovog recepta. Promjene nece doci preko noci ali budi uporna. Nakraju, nista ne skodi. I jos nesto: svi oni sa artritisom, reumom i slicno trebaju izbjegavati paradajz.

Thursday, 08 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Evo jos jednog savjeta u liječenju artritisa.
Učitelj yoge (prakticira ju 33g) preporučuje po Ayuervedi, klasičnoj indijskoj medicini, osim redovitih dnevnih vjezbi šaka, stopala i kralježnice, potpuno izbaciti slatko iz prehrane, punih 40 dana.
Na predavanju u mojoj firmi uporno je naglasavao da su rezultati odlični. Provjerite!
Ako ništa drugo, barem će te vježbati samodisciplinu.
Pozdrav svima, Nataša

Friday, 09 February, 2007  

Post a Comment

<< Home