SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, January 09, 2007

Nedavno je u Montrealu odrzan veliki sajam knjiga. Kazu da je to jedan od najvecih u sjevernoj Americi. Ja ga posjecujem svake godine. Ove godina sam kupila jednu jako dobru knjigu. Nisam jos zavrsila citanje. Toplo je preporucujem svim blogerima i mladima i starima . Zlata Filipovic, poznata djevocica iz Sarajeva (sad odrasla mlada zena) , i Melanie Challenger, mlada knjizevnica iz Engleske su prikupile 14 razlicith dnevnika, koje su djeca pisala u ratu. Pocinje s dnevnikm njemacke djevojcice iz prvog svjetskog rata, i skroz do nasih dana u raznim krajevima svijeta.

Mene je impresionarao dnevnik koji je pisao jedan vojnik iz Novog Zelanda, koji je ucestvovao u tenkovskim bitkama protiv Njemacke u Africi. Poginuo je negdje u africkoj pustinji, njegovu teku sa zapisima je nasao jedan njemacki vojnik i nastavio pisati dnevnik. Poslije rata je dugo pokusavao da nadje porodicu australijskog vojnika, ali nije uspio. Poslao je cijelu teku sa zapisima u muzej u Novom Zelandu.

Ovdje je link na engleskom
http://www.susannaleaassociates.com/livre.asp?id=179

Uz prilog prilazem slike korica engleske i francuske verzije knjige i Zlate koja se nesebicno bori za prava djece i za toleranciju u cijelom svijetu. "Svima nama priroda jednako podari ljepotu, spontanost, iskrenost i bezazlenost. To je sto dobijemo rodjenjem, i sto polako gubimo ulaskom u svijet odraslih." Vjerovatno nije vrlo tacan citat, ali to je jedna lijepa misao poznatog evropskog pisca.

Mozda ce neko od blogera pogoditi kojeg.

Srenu Novu Godinu i Bozice zele vam svima Kusmici iz Montreala

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home