SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, December 24, 2006

Advent u Zagrebu

Pretpostavljam da vas je manji broj bio u Zagrebu u danima pred Bozic i Novu godinu, stoga saljem ovaj prilog, da ga upoznate i za tih dana. Moram priznati da je original mnogo ljepsi od mojih fotografija. Iako agnostik, radujem se Bozicnim blagdanima. Trg bljesti svjetloscu tisucu lampica, od prve nedjelje prosinca, kad je zapaljena prva svijeca na adventskom vijencu oko Mandusevca.

Advent u Zagrebu svakom godinom se sve ljepse i osmisljenije obiljezava; ne bih se iznenadila da uskoro postane, postovanja vrijedan konkurent poznatom adventu u Becu. Glavni trg je okicen tisucama lampica, s velikom "zivom" jelkom punom svjetlecih ukrasa, a na otvorenoj pozornici svake veceri do Bozica, odrzavaju se priredbe, za svu djecu; veliku i malu.

Vrijeme je darivanja, druzenja u obitelji, s prijateljima, poticanja na plemenita djela, razmisljanja, duhovnost. Uzurbanost je velika, kupuju se darovi, ukrasi, hrana. Svatko zeli obiljeziti blagdane necim posebnim.

Ocekivanja su velika.

Ima i pretjerivanja, u svemu; obecavamo si da cemo iducih blagdana manje trositi, pozivamo se na uzvisenost skromnosti, ali smo svi svjesni da necemo u potpunosti postovati te kratkotrajne trenutke razboritosti. Ni dugacak sijecanj, praznih nam dzepova, ne moze nas prizvati pameti. Dapace, svi smo zadovoljni sto poslije obilja, slijede posni dani. Trebat ce skinuti suvisne kilograme! Tko moze odoljeti raznovrsnim delicijama na blagdanskim trpezama?

Umjerenost i stednju ostavljamo za druge mjesece.Volim taj ugodjaj!

Bozicne, blagdane ne mogu zamisliti bez tog sjaja, kica. Svi se tih dana vracamo u djetinjstvo, kako oni, koji oduvijek postuju tu tradiciju, tako i mi, koji ju poznajemo iz roditeljskih prica.U svemu tome je najmanje religije, s izuzetkom i postovnjem prema istinskim vjernicima. Znam, bit ce i onih, koji ce reci da se sve svodi na business, da su shoping centri zamijenili bogomolje, a novac Boga, ali zbog onog plemenitog sto ti dani donose ljudima, sto nas usrecuju, sto najkrace dane u godini cine posebnim, poticu na dobra djela, svi ti navodi gube na znacaju. Radujmo se ljudi, koristimo svaki, i najmanji povod da budemo sretni i usrecujemo druge oko sebe.

Sreca je zbir lijepih trenutaka. Naucimo ih zapazati i radovati im se. Nadam se da ce nas snijeg obradovati ovih dana i upotpuniti sliku pravog zimskog blagdanskog ugodjaja.

Natasa

P.S. Nekoliko fotografija koje bolje docaravaju atmosferu mozete vidjeti na ovoj stranici.

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Svim blogerima i prijateljima koji slave predstojeci Bozic zelimo ugodne blagdane i da ih u miru i sreci provedu
Dzindici

Sunday, 24 December, 2006  

Post a Comment

<< Home