SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, October 31, 2006

Natasin komentar

Ljubljana impresionira svojim prekrasnim zgradama javnih institucija ( vecinom secesijskih), cistih uredjenih fasada. Tromostovlje i Presernov trg s pogledom na stari grad povrh njih i Ljubljanicom, mogu stajati uz bok svakom, po ljepotama poznatom svjetskom gradu.

Najzasluzniji za tu ljepotu je prije svih glasoviti slovenski arhitekt Joze Plecnik, cijih gradjevina osim u Ljubljani ima po srednjoj Evropi, pa i u Hrvatskoj.

O njemu:

<http://en.wikipedia.org/wiki/Jo%C5%BEe_Ple%C4%8Dnik> <http://www.archinform.net/arch/962.htm?ID=96d31d60323b12a5fcffb695a7896e86>
<http://www.aml.si/slo/razstave/plecnik18721957.asp>

Za razliku od Ljubljane, zalosti da Zagreb, koji je takodjer vrlo lijep grad, i stalno se uredjuje, ima velikih problema s grafitima. U gradu, gotovo da nema fasada bez grafita, osim na zgradi HNK, i zgradama vojnih, policijskih i državnih ustanova.Sto je najzalosnije, cini mi se da ih zagrepcani vise niti ne primjecuju. Bitka s ovom vrstom vandalizma je za duzi period izgubljena. Koliko god da je prisutan pad morala drustva, uslijed korupcije, bezperspektivosti, jos uvijek visoke stope nezaposlensti, droge ,... nema opravdanja za takve reakcije mladih.

Natasa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home