SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, October 25, 2006

Banjaluka drugi put!

Jedan prilog iz Banjaluke sam objavio nedavno zahvaljujuci nasem prijatelju Dodi. Tokom jedne posjete, napravio je par slika novog gradskog parka tako da smo mi koji nemamo priliku da vidimo sta se svakodnevno dogadja u gradu, bar na ovaj nacin bili prisutni na licu mjesta. 

Danas evo objavljujem jos nekoliko fotografija iz naseg grada, ovog puta od jos jedne osobe koja vise ne zivi tamo. Natasa mi posla par slika, pa evo da ih i drugi vide. 

Da bih prilog ucinio malo zanimljivijim (veceras nesto nisam pri pisanju) evo pozivam one koji vise ne zive u Banjaluci da pogode gdje je danasnja fotografija snimljena? Ko prvi pogodi za nagradu nece biti kritikovan zbog neaktivnosti i to mu se nece uzeti za zlo: fer, zar ne? 

Nadam se da ce se i nasi prijatelji koji su blizi mjestu dogadjanja malo aktivirati i obradovati nas nekim snimkom i kratkim opisom iz naseg grada. U suprotnom, vijesti i slike iz Banjaluke cemo dobivati samo od onih su u prilici da nakratko svrate da obidju stara mjesta tokom rijetkih posjeta bivsem gradu.

Gospodska ulica, pogled od pivnice

Akva park - Borik, vojno igraliste!

Proslava 9. maja 2006. godine

Nova zgrada blizu borcevog stadiona

Gradski park - pogled prema Boski

Gradski park


Labels: ,

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Postovana rajo,
pa ko ne bi prepoznao OS"Mirko Visnjic" ulaz za nastavnike iz Fra Grgine pa kad smo krijumcarili kroz ta vrata kad se zakasni, posto su bila jedino ona otkljucana............
p.s. nije mi do nagrade otud i nema potpisa ako su loncici polupani
no svako dobro svima cao

Tuesday, 24 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ja se moram javiti povodom slike u prilogu. naravno da znam da koja je to zgrada. Tu sam provela prve tri godine moje osnovne skole. Bila je to osnovna skola Mirko Visnjic. neki su je zvali po starom "sedma skola".
Slijedeca zgrada je dom casnih sestara. prije drugog svjetskog rata casne sestre su drzale tu istu osnovnu skolu.poslije toga je bila zgrada sinagoge, a poslije nje katolicka crkva.
dobro se sjecam tih dana, kad smo u skolu nosili aluminijski loncic zavezan za rucku od skolske tasne.
u skoli smo dobivali dorucak, kiflu i pekmez ili "papazjaniju". (to je bio kruh sa kuhanim jajima i lukom ako se dobro sjecam).svake sedmice bili su zaduzeni dva "redara". imali su bijele kecelje. jedan je dijelio kifle a drugi je sipao kakao u nase aluminijske solje. mi smo stajali u redu. kakao napitak je pravljen od mlijeka u prahu i kakaoa, i uvijek je bio pun grudvica.
klupe su bile one starinske iz jednog komada sto i sjediste.sto je imao rupu da se stavi flasica s tintom. u drugom razredu se pisalo s perom koje se umakalo u tintu.
cesto je bilo nezgoda kad velika kap tinte padne na papir ili kad se flasica s tintomm prevrne.
preko puta skolskog dvorista je bila pekara "Kazimir".On je pravio predivne kifle i kajzerice.
sve je to prestalo negdje u sedamdesetim.skola Mirko Visnjic je preseljena u Borik, a stara zgrada je prihvatila djake koji su ucili razne zanate. Sta je sad u toj zgardi ne bih znala reci.
Moje cestitke Natasi na predivnim fotografijama
pozdrav od Dubravke Kusmic

Tuesday, 24 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ul. Fra Grge Martica (bivsa osnovna skola).

Pozdrav,
Gaza

Wednesday, 25 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ulica fra.Grge Martica, preo pua auto skole ;o)))

Made

Wednesday, 25 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Mirjana je u pravu: radi se o Katolickom skolskom centru u Srpskoj ulici (Skola nije privatna nego katolicka, ali sreca sto katolika ima malo u gradu pa nastavu pohadjaju djaci svih nacija i konfesija). Gimnazijalci se rado prebacuju tamo jer ih manje maltretiraju...

Wednesday, 25 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

E Mario, ovo tvoje objasnjenje za nas odbacene je bas pravo, Katolicki skolski centar u Srpskoj ulici. E da si mi rekao da se tamo nadjemo bez slike otisao bih ravno u Zagreb ili Beograd da trazim taj centar u toj ulici ali nikad se ne bih sjetio da dodem u Banja Luku ;o)) Za mene je to bila i ostace fra Grge Martica ulica.
Pozdrav Made
Pozdra

Wednesday, 25 October, 2006  
Blogger co said...

E moj Made, vremena se mijenjaju. Kako stvari sada stoje, prije ces naletjeti na ulicu fra Grge Martica u Lundu nego u starim krajevima.

Koliko znam, slicna je situacija i u drugim gradovima sirom Bosne i Hercegovine, samo je to negdje otislo tako daleko da ti mozak staje.

Wednesday, 25 October, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Shvatio si, Made, da je fra Grgo otis'o u penziju.
Pozdrav.

Thursday, 26 October, 2006  

Post a Comment

<< Home