SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, September 23, 2006

Apoksiomen

Prilog od Natase:

Za sve one, koji su u telefonskim razgovorima, e-mejlovima i SMS porukama izrazili zelju da nastavim svojim prilozima iz Hrvatske, saljem danas ovaj, sa zeljom da sa svima njima podijelim zadovoljstvo i ljepotu dozivljaja susreta s APOKSIOMENOM.

Apoksiomen je broncana statua, antickog, Grckog, atleta, iz 2.-1. st.p. Krista, pronadjenog prije 6g. u podmorju Velog Orjula pored Losinja, na dubini od oko 45m. Zahvaljujuci sto je vise od 2000g lezao u sipini pijeska i mulja, atleta je sacuvan u cijelosti, ali su ipak konzervatorsko- restauratorski radovi zbog debelih naslaga inkrustacija i ostecenja uslijed korozije, trajali punih 6.g. U tim radovima ucestvovali su osim strucnjaka iz Hrvatske i strucnjaci iz Italije, Belgije, Austrije, V.Britanije, Njemacke i USA.

Pretpostavlja se da je transportiran za Veneciju ili Brione, te za velike oluje, kako bi se sacuvao brod i posada, bacen u more. Kopija atleta u cijelome svijetu ima svega 8, a ovaj iz Hrvatskog podmorja jedini je sacuvan u cijelosti.

Atleta je od svibnja do 17.09. bio izlozen u Arheoloskom muzeju u Zagrebu, a ovih se dana sprema na put u Firencu, gdje ce biti izlozen pogledima gradjana ovog predivnog grada-muzeja i njihovim mnogobrojnim posjetiteljima, koji sigurno znaju prepoznati i cijeniti umjetnicko djelo.

Broncana statua prikazuje mladog atleta, 192cm visokog, pretpostavlja se hrvaca, u trenutku nakon takmicenja dok cetkom cisti mast, pijesak i znoj s tijela. Zamascena i znojna kosa, koju je rukom zacesljao unatrag, blagost i ljepota lica, punoca i ljepota njegovih usnica i bradavica na prsima, koje je umjetnik istaknuo bakarnim limom, snaga i ljepota tijela, moze tako zivotno ostvariti samo vrhunski umjetnik.

S punim postovanjem i divljenjem prema umjetniku i njegovom djelu, prema modelu - vrhunskom sportasu i vremenu u kojem je umjetnicko djelo nastalo, napusta se izlozbeni prostor.

Dugo jos u meni ispunjavalo me je zadovoljstvo tog dozivljaja s puno pitanja, koja si postavljamo o sudbini nepoznatog majstora i nepoznatog sportasa, koja mi nazalost nikad ne ce biti poznata. Ostaje zadovoljtvo sto nam nakon 2000g., obojica, umjetnik i atleta, dodjose u posjet, da vise nikad ne budu zaboravljeni.

Vise o svemu:
<
http://www.topomatika.hr/Applications/apoxyomenos.html>
<http://www.amz.hr/hrv/index.asp>

Natasa

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ponesto sam znao o nastavku avanture ‘Ljepotana’ sa dna Jadrana, ali Natasin prilog i posebno web ‘topomatika’ su me odusevili sasvim realnom mogucnoscu da se uskoro fantasticni volumeni antickih skulptura pogledaju i izvan muzeja. Jos vise optimizma u tom smislu ocekujem u komentarima kolega elektronicara koji su face-to-face sa savremenim software-om.

Sunday, 24 September, 2006  

Post a Comment

<< Home