SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 17, 2006

Familija Jamak

Od naseg zadnjeg susreta s familijom Jamak proslo je vec vise od dvije godine. Pregledajuci moju ‘arhivu’ nabasah na mnostvo fotografija koje sam pokupio od Edina prilikom nase kratke posjete pri povratku iz Bostona 2004. godine. Jedan manji dio mozete vidjeti na ovoj stranici.

Familija Jamak, Sanda i Edin, s dvoje djece su u Ameriku stigli jos davne 1995. Prije toga su proveli skoro godinu dana u kampu Gasinci koji je dobro poznat mnogim izbjeglicama iz Banjaluke.

Prva destinacija Jamaka je bio Pittsburgh, gdje su se skrasili do njihovog odlaska u Manchester, New Hampshire. Razlog za promjenu mjesta boravka je bila odlicna ponuda za posao za Sandu koja se jednostavno nije mogla odbiti. U medjuvremenu je na svijet dosla i najnovija prinova familije Jamak (Beca je rodjena u Pittsburgh-u, vrlo brzo nakon njihovog dolaska) tako da je ekipa sada brojala pet osoba.

U novom mjestu boravka su se Jamaci snasli veoma dobro i kao vecina izbjeglica iz Bosne su vec odavno u vlastitoj kuci, a i obavezan kucni ljubimac je tu. Amerika je inace odlicno mjesto za mladju, ambicioznu raju, punu energije, koja ima veliki broj mogucnosti (i vremena) da ostvari svoje ambicije. Sanda i Edin su odlican primjer za to: kuca s bazenom, par automobila, tri Yamaha motora (ne znam sta rade s njima), cesti odlasci na okean i uzivanje u voznji vlastitim motornim camcem, ribarenje i kupanje na mnogobrojnim jezerima i rijekama u ovoj prelijepoj drzavi na sjeveru USA, voznja motociklima... Djeca su takodjer nasla svoju zanimaciju, od bavljenja sportom (Adi je veoma uspjesan nogometas, Beca ‘softbolas’), baletom (Nina), muzikom.

Slike objavljene na ovoj stranici su starijeg datuma (2000. – 2002.) ali se iz njih moze dobiti slika o jos jednoj Banjaluckoj familiji, sada ovdje na privremenom radu u USA. Nadam se da ce se Edin javiti s novijim informacijama i s kojom novijom fotografijom, koju cemo obavezno objaviti.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home