SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, July 01, 2006

Dida Dane

Posto nastojim da objavim 'aktualne vijesti' (naravno one koje su mi dostupne), evo danas priloga o dida Dani (Danijal Poric), koji se danas zaputio na dalek put, u Evropu.

Dida Dane, iako mu je vec 78 godina, putuje svijetom sam, mijenja aerodrome i avione, cak sluzi kao 'vodic' drugima koji se sami ne usudjuju otisnuti na tako 'daleke pute'. Iako je u Ameriku stigao pod stare dane, nije dopustio da ga nova sredina zbuni. Jedan je od rijetkih koji je polagao i polozio test iz engleskog jezika i poznavanja americke historije i stekao americko drzavljanstvo. Znam neke, i to mnogo mladje, za koje ovaj test prestavlja nepremostivu prepreku i koji i dan danas pokusavaju da ga poloze.

Ovdje u Pittsburgh-u, dida Dane redovito ide u tkz Strip District, dio grada u kojem su smjestene radnjice roba iz cijelog svijeta, i nabavlja namirnice koje se mogu samo tamo nabaviti: rahat lokum, tahan halvu, vegetu, pa cak i cokoladice 'zivotinjsko carstvo' (pade mi na um Ale, nadam se da je prizdravio i da je otpusten iz bolnice?), sporazumijeva se s trgovcima koji su stigli iz cijelog svijeta...

Kao i svi aktivni suradnici bloga, dida Dane se 'naoruzao' foto aparatom, pa nakon njegovog povratka ocekujem nove materijale, ovaj put iz Danske (Kopenhagen), Banjaluke, Sarajeva (i tko zna gdje ce jos put navesti).

Snimak je napravljen u trenutku ulaska u auto na putu do aerodroma.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Co, zaista ti hvala sto si nam predstavio 'didu Danu'u punom sjaju. Vidim da si suzdrzan i da zbog svakodnevnih zijafeta kojima vas obasipa ne mozes cesce da napises nesto ovako lijepo o nasem sugradjaninu. Veliki pozdrav i dobrodoslica Dani Banjalucaninu!

Saturday, 01 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

"Ja nisam bogat i nemam para
Zene mi vele da imam dara
Zene mi vele da imam dara
I da sam lijep ko Robin Hud."

Bogami, cika Dane izgleda ko americki milioner koji je odlucio potrositi lovu u Evropi.

Tuesday, 04 July, 2006  

Post a Comment

<< Home