SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, June 26, 2006

Amir Report

Amir nam se javio s puta po starim krajevima i evo njegovog izvjestaja, uz njegov, veoma originalan stil pisanja:

Veliki pozdrav za CoNN and Co.

Evo prodje i ovih 7 dana, neki bi rekli brzo a meni opet se sve ovo cinilo kao vjecnost. Obisao sam Sarajevo, Visoko, Makarsku, Konjic i dolinu Neretve, uzput sam prosao Bosnom kroz gradove isto kao u sevdalinci...

Na pocetku jedno upozorenje za sve koji dolaze dole autom, nek se paze kako voze, a jos vise morate paziti kako drugi voze. Pazite takodje da ne vozite u papucama, kostace vas 20km. Sad su poceli i da naplacuju ako vam svijetla nisu upaljena... Vecina ljudi u nasoj zemlji nam je nervozna, a kako i nece biti. Od silnog papanluka sto nam drzavu vodi. I narod gusi. Tako da sam dobio utisak da im bas ni nas, ni vas, a pogotovo njihov zivot nije nesto posebno drag, pa se redovno igraju i kockaju s njim.

Sramota je da 90% nas nezna kakvu drzavu i zemlju imamo. I koje mogucnosti u njoj postoje. Ali sta ces, neki vise vole da grade vjerske objekte, kace zastave, da prkose i da se dovikuju nego da lovu obrcu i dusu odmaraju i u ljepoti uzivaju. Ko zna mozda je lakse zivjeti u neznanju. Samo zasto se onda svi zale? Mozda se ja slabo razumijem u te stvari. Ali mene kad bi pitali (a steta sto me nepitaju) ja bih nasoj djeci ostavio piramidu, mnostvo stecaka i ostalih historijski znamenja iz srednjeg vijeka, ovih novih neobjasnjenjih kugli. Zajedno sa gospom u Medjugorju i prirodnim ljepotama da se zabavljaju dok im nasa sevdalinka svira. Ko zna mozda ce i to vrijeme da dodje. Ma mora!!! Problem je definitivno u nama.

Nazalost!!! I to sve dolazi nasim sopstvenim izborom, neko drugi bi od ovoga znao napraviti zesci "biznis". Jedina pozitivna stvar su djeca. Koja su izgleda skontala da od vecine nas nema nista pametno sto moze da se cuje i nauci. Pa su preuzeli stvar u svoje ruke. Sad znaju sve o starim gradjevinama, kamenim blokovima, rade kao vodici. Idu kopaju po piramidi, otkrivaju nove kamene blokove, koje nije mogla nikako priroda da stvori, a i ako jeste eto nam jos jednog razloga da budemo sretni. Jer takvu strucnu i tehnicki potkovanu prirodu niko u svijetu nema.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home