SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, May 29, 2006

St. Louis 2006.

Bila je festa, a na festi raja iz starog kraja. Puno raje, iz svih krajeva Amerike. Daljine nisu prepreke, stizalo se svim prevoznim sredstvima, (autima se putovalo i po 10-15 sati), smjestalo se u hotelima, kod prijatlja, poznanika). Tradicionalni susreti s prijateljima i poznanicima u srcu Amerike: St. Loius-u, gradu na obali rijeke Mississippi, sadasnjem prebivalistu velikog broja Banjalucana. 

Organizacija besprijekorna, atmosfera neponovljiva. 

Prvo vece se zabavljalo u restoranu Grbic, ciji je vlasnik stigao u ove krajeve jos prije ovog zadnjeg rata i ovdje stekao ugled izvanrednog ugostitelja. Sala puna k’o sibica, muzika na visini, plesni podium prepun. 

Tesko je opisati sva dogadjanja, susrete, sale i zezancije, nakon godina pokidanih veza. Materijala ima na pretek, dovoljno da se objavljuju dane i dane. 

Za pocetak jedna fotografija s drugog dana druzenja u Jefferson parku. ‘Grupni portret’ jednog dijela ucesnika (oko 250 dusa) za uspomene i sjecanja. Nekoliko restorana iz restorana "Grbic" slijede:

Okupljanje

Asija: magdje si ti meni?

Zaja, cini mi se u ozbiljnim raspravama

Davor i Dzenan Zisko

'ajmo curice, 'ajmo djecaci...

Umjetnica

Muzika


4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

U St. Louisu bilo lijepo. Domacini super. Organizatori susreta u St. Louisu pravi profesionalci. Sve stima. Prijatelji i mnogo drugih poznatih lica. Kao da si na korzu.
Spavanja skoro da i nije bilo, iako godine cine svoje i vise nije lako izdrzati.Evo me jos sam promukla. To mi se desava svake godine, samo dok se pozdravis sa svima ode 'dobar glas'.
O izletu...samo da vam kazem da je neko od domacina pravio ustipke na licu mjesta,pri temperaturi +32C u hladu, iako je hrane bilo na pretek, zahvaljujuci sponzorima i vrijednim dobrovoljcima koji su sve to pripremali. Ja sam te ustipke nazvala 'ustipci sa srcem'.

Tuesday, 30 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Vidim da se Co raspisao o St. Luisu, utisci su svjezi i dragi, sto i nas iz stare dobre Europe raduje. Vjerujem da ima mnogo slika koje bi svi skupa voljeli vidjeti, pa de se potrudi i smisli nesto. Posebno nas starije zanimaju slike nasih vrsnjaka, jer mladu raju uz svo nastojanje tesko da prepoznamo (osim ako nisu uz roditelje).

I u Zagrebu je odrzan "dernek" banjalucana 19.05 2006 u restoranu "Globus" na Velesajmu. Bilo nas je preko 1.000, tako da oni koji se nisu na vrijeme "predbiljezili" na zalost nisu mogli biti prisutni.

Sve je "krenulo" u petak oko 19.00h i zavrsilo u subotu u rano jutro.Ovaj put necu spominjati sta se sve jelo i pilo, ali vjerujem da ce se dugo pamtiti po KVALITETU i KVANTITETU.

Mjuza je takodjer bila na visini, nas zbor "Nada" je otvorio susret s par narodnih pjesama iz BiH(u obradi), a plesni podij nije mogao da primi sve zainteresirane.

Kao gosti, izmedju inih, su bili s nama ministar prosvjete RH gosp. Dragan Primorac i gradonacelnik Zagreba Milan Bandic i ostali ugodno iznenadjeni izvrsnom "banjaluckom" atmosferom (pjesmom, plesom i ljepotom "naseg" sto zenskog, sto muskog svijeta).

Slike s druzenja su u fazi selekcije i grupiranja, pa kada budu gotove poslat cu ih pa ih objavi na istom mjestu s onima iz St.Luisa.

Pozdrav i do vidjenja na ljeto (pocetkom VII mjeseca)u BL.

Wednesday, 31 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Raka, ove slike sto su do sada objavljene su uglavnom 'opceg' znacenja. Slika ce biti jos ali ovaj put ces moci naci i informacije o sudioncima: imena, mjesta gdje se nalze, poneku zanimljivost.

Materijala ima na pretek, samo ga treba obraditi.

Wednesday, 31 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

pitanje za Raku:
interesuje me samo da li su Jungici, Slavica i Branko, bili glavni plesaci, kao nekad u Domu kulture?

Friday, 02 June, 2006  

Post a Comment

<< Home