SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, May 06, 2006

Kentucky Derby

Evo priloga od Emire, ali posto mi nije poslala nikakvu fotografiju, ja sam ukrao jednu (od bezbroj) s Interneta. Drago mi je da se Emira odlucila za ovaj prilog jer je to prilika da se kaze malo vise o zbivanjima u gradovima i drzavama u kojima se sada nalazimo. Ocekujem da ce u buduce biti jos slicnih priloga.

U subotu se u gradu u kome zivim, Louisville, KY odrzava tradicionalni Derby

http://www.kentuckyderby.com/2006/

Konjske trke, kako amerikanci vole reci "Svjetski poznate". Ipak, mora se priznati da je u svakom slucaju prosjecnom amerikancu poznatiji nego mnogo toga drugog. Ovo je 132-gi po redu. Svi koji nesto znace ili misle da znace, potrudice se da dodju na tu festu. Ustvari, u gradu je u toku Derby festival koji traje dvije nedelje. Pocinje bogatim vatrometom dvije sedmice prije, a zavrsava se derbijem u prvu subotu u maju. Izmedju je parada sa zvijezdama i zvjezdicama (ove godine ce komandant parade, nakon mnogo godina, opet biti Mohamed Ali), trka starih brodova sa velikim tockom ispred, kao iz western filmova.

Tu su i brojne party za bogatu klijentelu, a obicni puk se zabavlja na svoj nacin. Vise od 15 godina bila je zabava kruzenje autima po Broadwayu, jednoj od najvecih gradskih ulica. Tu je bilo svega, preglasne muzike, zgodnih i oskudno odjevenih cura, a i kriminala i droge. Prosle godine je ubijen jedan mladic pa su ove godine vlasti otkazale i poduzele sve da ukinu to kruzenje.

Uoci derbija u firmama se kladi ( slicno kao kod vas, kad je bio Super Bowl), dame spremaju sesire jer kakav je odlazak na hipodrom ako sesir nije neobican. Mora se po necemu biti zapazen. Na dan derbija mnoge firme ne rade. Na cestama je mnogo velikih limuzina, interesantno u svakom slucaju. Medjutim, nisam nikad otisla da vidim kako to izgleda jer su karte naravno skupe i preskupe a guzva je isto tako grozna. Obican svijet ide na derby tako sto ide na travnati dio unutar staze ( kao na igraliste, gdje su satori sa picem i hranom), koliko se sjecam vrata se otvaraju ujutro oko 7, a redovi se stvaraju preko noci. Pije se specijalno pice "Mint Julep", viski sa dodacima uz obaveznu mentu.

Sad, kad sam malo docarala atmosferu, evo liste konja koji uzestvuju u glavnoj trci debija zvanoj "Trka za ruzu". Pobjednik dobija veliki ‘sal’ napravljen od svjezih ruza , a vlasnik konja priblizno milion $. Ne znam kako se stize do cifre. Moj gazda, vlasnik firme, je jedan od onih sto ima lozu u ‘milionerskom redu’ i svake godine radnicima uplati po jedan tiket za kladjenje. Evo spiska konja pa ako je neko raspolozen da pogadja ko ce biti pobjednik, neka izvoli. U svakom slucaju, Derby je u subotu, 6 aprila oko 6 poslije podne. Javicu vam rezultat u nedelju.

Pozdrav svim blogerima.

DERBY ENTRIES
1-Jazil
2-Steppenwolfer
3-Keyed Entry
4-Sinister Minister
5-Point Determined
6-Showing Up
7-Bob and John
8-Barbaro
9-Sharp Humor
10-A.P. Warrior
11-Sweetnorthernsaint
12-Private Vow
13-Bluegrass Cat
14-Deputy Glitters
15-Seaside Retreat
16-Cause to Believe
17-Lawyer Ron
18-Brother Derek
19-Storm Treasure
20-Flashy Bull

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Emira, ocekujem bar tvoju sliku sa sesirom.
Zelim da pobjedi 'tvoj' konj.
Uzivaj u festi.

Saturday, 06 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Nista od slike Mario. Nigdje sesira, odnio ga vjetar. Salim se.
Prije pola sata je zavrsen 132gi Derby. Pobjednik 'Barbaro' koji je bio pod brojem 8.
Ja sam,kao i dosada, bila slabe srece u kladjenju. Glasala za broj 17 koji je stigao tek 12ti.
Pozdrav blogerasima.

Saturday, 06 May, 2006  

Post a Comment

<< Home