SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, April 12, 2006

Gitarijada 67.

Godina 67, mjesto dogadjanja Dom Kulture. Te godine je organizirana prva zvanicna gitarijada u Banjaluci. Prijavilo se oko desetak grupa. Najveci favoriti su bili grupa Meteori (Dragan Georgijevic i kompanija), koji su u to doba svirali na popularnim i veoma posjecenim igrankama u Domu Kulture. U sjecanju su mi takodjer ostali i Amori, grupa koja je prva pocela sa viseglasnim pjevanjem. Ostalih se vise ne mogu prisjetiti. Mi, Usamljeni, smo u to doba svirali u vec pomenutoj sali Kasino i imali svoj krug obozavatelja.

U razredu smo imali clanove iz dva protivnicka tabora: Meteora (Dragan) i Usamljenih (Zeljo i ja). Sjecam se da su nam neke nase kolegice iz razreda (Amira Smailagic i drustvo) izvezle ime grupe na kravatama koje smo tokom nastupa nosili.

Dom Kulture je bio dupke pun, atmosfera, napeta. Grupe su se smjenjivale, neke s vise, neke s manje uspjeha. Svaka grupa je nastupila sa tri pjesme. Mi smo, izmedju ostalih, izveli i jednu vlastitu pjesmu za koju je muziku napisao Srecko Sain a nas dvojica smo napisali tekst ("Znam da bit ces tuzna kad odem ja...").

Na kraju, rezultati: Usamljeni su osvojili prvo mjesto strucnog zirija i kao pobjednici stekli pravo ucesca na prvoj gitarijadi na nivou Bosne i Hercegovine. Bilo je to veliko iznenadjenje za sve. Sjecam se da su se Dragan a, cini mi se, i Sasa, u znak protesta osisali na nulericu.

Labels:

14 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pozdrav prisutnim
Samo cu na kratko da vam se javim, posto me dugo nije bilo.(Cekao sam pravo vrijeme:) A i ovo je tema na koju ja imam sta napisati i upitati...Zasto vi usamljeni, prestadoste svirati? Pocinjem sve vise da imam interesa oko vasih aktivnosti..... Sta se sviralo u to doba, nase ili strane stvari? Nadam se da ste bar pivu imali na racun kuce... mi bez toga necemo da nastupimo.... Danasnja mladez;-)
Imate svi veliki pozdrav

Wednesday, 12 April, 2006  
Blogger co said...

Amire, evo da ti odgovorim. To je bilo doba Beatles-a i Rolling Stones-a, pa se sviralo dosta njihovih stvari. U stvari, svi sastavi su svirali muziku tada popularnu u svijetu.

Ja sam u to doba znao sve popularne hitove, kojih se i danas sjecam. Slusao se Radio Luxemburgh, koji je prvi objavljivao nove pjesme. Pjesme su se skidale slusajuci radio jer se nije imalo para za magnetofon. Cak se skecam da je moj prvi sastav, Sjene, imao samo jedno pojacalo na koje je islo sve osim ritam gitare, koja je, opet, bila prikopcana na obican radio.

Sto se tice 'love', nesto se zaradjivalo, ali je sva zarada isla u fond za kupovinu opreme. Sjecam se da smo mi, Usamljeni, dosta dugo skupljali novac i kasnije ga ulozili u kupovinu pojacala, koje nam je napravio osoba po imenu Abazagic. On je radio u Cajavecu i bio je poznat po pravljenju pojacala. Sjecam se nase srece kada smo konacno dobili to pojacalo koje nam je tada bilo dovoljo jako da sve zivo prikopcamo na njega i sviramo cak na otvorenim prostorima.

Eto to bi bilo ukratko o tim vremenima, a mogao bih napisati citavu knjigu iz tog vremena.

Pozdrav - Co.

Wednesday, 12 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

I ja se slažem da bi bilo fino čuti par pjesama Usamljenih. Čisto sumnjam da je ostao tonski zapis iz tih vremena. Možda se jednom Usamljeni opet okupe (kao Bijelo Dugme što se prošle godine okupi), pa će onda definitivno ostati tonski zapis. I ja sam inače malo upućen u sviranje gitare, ali definitivno ne za nastupa. Onako, za moju dušu...I ja imam jednu priču vezanu za Čajavec, a možda i za Abazagića. Davne 1994. godine, Sutkina kćerka Renata (naša rođaka) mom bratiću Sinanu i meni (više njemu nego meni, on je ustvario svirao, ja sam pokušavao svirati) je poklonila električnu gitaru koja je oblikom ličila na Gibson gitare. Problem je bio da su magneti bili, u nedostatku bolje riječi, u remontu. Tata Koba to odnese u 'fabriku' i poslije par dana donese upotrebljivu gitaru. Ne mogu se sjetiti imena čovjeka koji to popravi. Pravo gitarsko pojačalo nismo imali, ali smo tu gitaru lako povezali na pojačalo starog radija (koje je na AM talasima imalo 'Luxemburg' upisano-za one koji nisu znali tačnu frekvenciju). Šta ti je život...12 godina kasnije na poklon od djevojke dobih prelijepu Fender akustično-klasičnu gitaru. Pojačalo još uvijek nemam, nego preko kompjutera to sve priključim na zvučni sistem. Raspisao se ja, ali nisam odavno. Pozdrav svima, treba sada malo i rabotiti...
muris.

Wednesday, 12 April, 2006  
Blogger co said...

O Usamljenima bih mogao dosta toga napisati ali ne zelim da druge tusim s tim. Mozda samo jos par detalja.

Nakon gitarijade u Sarajevu smo snimili par pjesama na tadasnjoj Radio Banjaluci i te pjesme su oni pustili u povodu vec spomenute gitarijade. Mozda nekakav tonski zapis i postoji, ko zna.

Sto se tice opreme, to je bilo doba pravih pocetaka bendova kod nas. Sjecam se da smo i mi stavljali magnete na obicne gitare da bi napravili elektricnu. Zeljo je tu bio strucnjak. Takodjer se sjecam da je u mom prvom sastavu, "Sjene" (nazvan po u to doba veoma poznatom sastavu "Shadows" koji su u pocetku izvodili samo instrumentalne kompozicije - npr Apache itd), solo gitarist bio momak koji je imao najbolju gitaru (Fender) iako je bio daleko losiji muzicar od Zelje Kosanovica. Takva su tada bila vremenena, sta ces!

Wednesday, 12 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Vasi usamljeni su bili zaista dobri, ali ja sam bio fan Meteora jos iz vremena prije Dragana G - jos kad je svirao pokojni Brane Ljiljak. On je inace imao prvu 'tanku' gitaru u BL. Moram reci da se u BL tada pratio svjetski trend. Imala je razvijeniju rock scenu od npr. Ljubljane. To tvrdim jer sam bio tamo na par svirki.

Wednesday, 12 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Pozdrav od Ratka (Marijev rodjak).
Ne sluzim se internetom, ali kad je u pitanju banjalucki rok, moram nesto reci. Sjecam se Usamljenih iz Cajevca. Bili ste dobri. Ja sam svirao bubnjeve u Boemima.
Pozdrav ljubiteljima roka i starim Banjalucanima.

Wednesday, 12 April, 2006  
Blogger co said...

Kad se Ratko javio (sto mi je posebno drago), evo da napisem jos par sjecanja.

Meteora se sjecam jos dok su svirali u sali Uciteljske skole na Titovom Drumu, ali tamo nisam isao na igranke jer sam bio premlad. Sjecam se da sam ih prvi put gledao na maniteima u Domu Kulture. U to doba si morao imati kravatu da bi usao u salu.

Kad Ratko spomenu Boeme, ja ih se sjecam ali ne mogu se sjetiti ko je sve svirao pa bi bilo lijepo od Ratka da nam se ponovo javi s malo vise detalja. Nije Internet bauk, treba se covjek privikavati na nove stvari.

Wednesday, 12 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Co, evo me opet:
Ja sam stanovao u Vakufskoj palati i Boemi su bili iz mog komsiluka, a najcescu postavu su cinili:
Goran Romcevic-Rona (solo), Dragan Sakan (bas),Zlatko Boric(ritam), Ilija Ljubibratic (vokal) i Ratko Vikic (bubnjevi).Pojacalo smo najcesce posudjivali, kao i mnoge druge grupe od vojnog muzicara Joze.
Pozdrav.

Thursday, 13 April, 2006  
Blogger co said...

Ratko, bilo bi odlicno ako imas kakvu sliku Boema da je objavimo. Ovaj blog nije namijenjen samo odredjenoj raji, svi su vise nego dobro dosli (naravno, osim onih koji znaju da im ovdje nije mjesto). Pozdrav - Co.

Thursday, 13 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Postovani!
S obzirom da sam bio protagonista dogadjaja koje ste spomenuli u vezi gitarijade u Banja Luci 1967, imam potrebu da kazem nekoliko reci o tom dogadjaju i rok sceni tih godina u B.Luci.

Na toj gitarijadi veliki favoriti su bili VIS Meteori, ali nije sve ispalo kako se ocekivalo. Na kraju je redosled bio ovakav. Prvo mesto su podelili Vis Usamljeni, i Vis Boemi, a nadrugo mesto Vis Meteori.

Pred pocetak gitarijade kaldio sam se sa Draganom Giorgijevicem da nece osvojiti prvo mesto.Ko izgubi sisa se na nulu. Naravno da je Dragan ispostovao to.(osisao se).

Pozdravljam moga prijatelja Ratka Vikica koji me je svojim komentarem podsetio na prosle lepe dane.Takodje pozdravljam sve rokere tih godina (Vis Vandali, Vis Amori, Vis Usamljeni, Vis Meteori, i ostali). Svi oni su usli u legendu Banjalucke roka scene.

Na drugoj gitarijadi u Sali Cajavec prvi su bili Meteori, a drugi VIS Boemi.

Bilo bi lepo da organizujete u B.Luci neki muzcki dogadjaj vezan za rok scenu kao neki rock vremeplov gde bi se okupili gore pomenuti rokeri i kroz druzenje opet zajedno zasvirali.

Pozdrav
Goran Romcevic -Rona

Sunday, 18 November, 2007  
Blogger co said...

Obradova me ovaj Ronin komentar, iako je stigao malo prekasno. Lijepo je kada se netko sjeti nekih lijepih dana, kao sto su bile sezdesete, kada se nismo opterecivali stvarima koje nas danas muce.

Kako je proslo vec 40 godina od ovih dogadjanja, normalno je da slike polako blijede, pa se ni ja vise ne sjecam mnogih detalja. Pojedine slike se pojave tu i tamo, ali mi je tesko sve povezati u jednu cjelinu.

Meni su u sjecanju ostali neki detalji. Na primjer, znam da su me VIS Amori iznenadili viseglasnim pjevanjem ali isto tako se sjecam da su imali nekakvih problema (cini mi se sa opremom), pa su jednu od pjesama morali prekinuti i poceti iz pocetka. Sjecam se da smo mi, VIS Usamljeni, pjevali jednu nasu vlastitu pjesmu, cijih se rijeci i muzike jos uvijek sjecam. Sta su ostali sastavi svirali, nemam pojma.

Sto se tice Dragana i opklade, toga se jako dobro sjecam, jer smo Dragan i ja isli u isti razred. Cini mi se da se i moj prijatelja Sasa osisao na nulu, jer su Dragan i on bili veliki prijatelji. Mozda mi Sasa to potvrdi svojim javljanjem.

Ideja o ponovnom okupljanju je lijepa, ali vjerojatno neizvodljiva. Pitanje je da li su svi ucesnici zivi, a najvecih broj ih je raseljen po cijelom svijetu i mnoge veze su se pokidale. A ko zna i kako bi nove vlasti i novi stanovnici grada Banjaluke gledali na tako nesto. Bilo bi to podjecanje na dane koje mnogi zele zaboraviti, kao na nesto sto se ne uklapa u nove seme.

Sunday, 18 November, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Postovani,

Drago mi je da se neko sjeca starih grupa iz Banjaluke i pise o tome.
Moj otac je svirao bas gitaru u Meteorima iz Banjaluke - Gagula Ljubomir. Cesto mi je pricao o svirkama i desavanjima, kako su se mladi tada zabavljali i moram priznati vjerovatno puno bolje nego sad.
Bilo bi lijepo kada bi neko mogao skupiti sve postojece snimke i zapise od grupa iz Banjaluke i da ih objavi, jer vjerujem da bi mnogi htjeli cuti prve grupe u Banjaluci a i u BiH.

Pozdrav!

Wednesday, 03 September, 2008  
Blogger co said...

Davore, eto vidis, oca sam ti poznavao, a evo sada saznadoh i za njegovog nasljednika. Strasna je moc Interneta i ovo je jedan od dokaza njene moci. Da nije bilo ovog bloga vjerojatno nikada ne bih saznao da negdje na ovoj zemaljskoj kugli postoji jedan Davor (BTW, jednog drugog odlicno 'poznajem') kojem je njegov otac pricao o nekim lijepim vremenima kada smo se 'borili' gitarama i kada nismo pravili razlike medju sobom. I moj Davor zna nesto o tome ali vjerojatno ne onoliko koliko bi to tata zelio. Svojim javljanjem me za trenutak vrati u ta vremena od kojih je proslo vise od 40 godina! Vjerujem da ce se jos neki posjetioci ovog bloga sjetiti tih dana, korza, igranki u Domu kulture, Cajavecu, Kasinu, starom Domu JNA, i mnogih drugih lijepih stvari iz sezdesetih. A mozda se i neki od mladje generacije zainteresiraju za doba kada su politiku vodili neki drugi ljudi koji su propagirali nesto sasvim drugo od onoga sto cine ovi danasnji.Zato bi bilo lijepo da se ponekd javis, kada osjetis potrebu da nam nesto kazes, kao sto si to ucinio ovaj put. Bit ce nam drago.

Wednesday, 03 September, 2008  
Anonymous Anonymous said...

billy

Sunday, 07 February, 2010  

Post a Comment

<< Home