SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, January 31, 2006

Komentar urednika

Kao 'glavni i odgovorni urednik' ovog bloga, uzimam si za pravo da svaki mjesec dana objavim ‘kometar urednika’ (salim se). Posto blog ulazi u treci mjesec ‘izlazenja’, evo nekih zapazanja.

Od momenta kada sam se malo vise angazirao na popularizaciji ovog bloga, dobio sam poprilican broj email-ova s podrskom. Neki su bili odusevljeni idejom, drugima je bilo drago da je nesto ovako pokrenuto, a vecina se slozila da je ideja dobra i da ce aktivno ucestvovati u njenoj realizaciji. Evo samo nekoliko reakcija:

Ovo je famozno, ideja super - posebno zbog toga sto mislim da cemo uspjeti povezati i zbliziti i nasu djecu…Co, puno hvala sto radis na ovom, za sve nas znacajnom projektu, imaces svu nasu podrsku. Pozdrav, Rada i Jasko.

Ideja koju si napisao je nesto stvarno divno. Maksimalno cemo je Slava i ja podrzati. Realizacija odmah iza nove godine. Tvoj drug Zeljo.

Dobili smo od Visnje tvoju poruku. Pregledali smo slike i odusevili se da smo poslije mnogo godina mogli vidjeli poznata lica. Hvala ti na inicijativi. Ideja je super ne samo za nas malo starije da se podsjetimo lijepih momenata nego kako to kazes da pruzimo i mladima sansu da se upoznaju.

Kako si objavio svoj blog, svako jutro pogledam sta ima novo. Slike su predivne, a kako se vidi i sto je bilo za ocekivati, druzenja su bila jos ljepsa. Svi izgledaju dobro za svoje godine ( ha,ha,ha...) Pozdrav Emira.

Svaka cast, nek si to pokrenuo, pa cemo se ukljuciti. Raka.

Zdravo Co! Upravo sam primio tvoje poruke. Bice super ako to krene. Moglo bi dugorocno biti zlata vrijedno. Samo kao i sve dobre stvari trebat ce da se naviknemo i da postane potreba da posjecujemo sajt i da ga dopunjavamo. Ja sam svim srcem za to teoretski a i prakticno nadam se da cu imati koncentracije da budem aktivni sudionik – Mustafa

Zadnjih nekoliko dana je bilo cak nekoliko telefonskih poziva od osoba s kojima sam izgubio kontakte ili ih uopce nisam imao. Razlog pozivima – blog. Drago mi je da je ideja u globalu prihvacena i da se krug aktivnih ucesnika polako siri.

Iako su prve reakcije ohrabrujuce, ja jos nisam potpuno zadovoljan rezultatima. Primjecujem da ima mnogo vise onih koji redovito posjecuju blog ali ne salju svoje priloge ili se ne ukljucuju u komentarisanje. A upravo mi je to bio cilj: ukljuciti sto veci broj raje kao aktivne ucesnike. Ako nekome predstavlja problem da posalje fotografiju (znam da svi nemaju digitalne kamere ili da je problem doci do skenera), to ne znaci da ne moze ucestvovati na neki drugi nacin: slanjem neke novosti koja bi bila interesantna za nas, komentarisanjem postojecih priloga, itd. Cini mi se da upravo komentari daju posebnu draz svemu i cine ovaj blog jos interesantnijim: tekst koji objavim uz fotografiju je obicno suhoparan i treba mu mirodzija (nemam Marijev talenat za pisanje). E tu dolaze komentari do izrazaja. Zato raja, ako otvarate ovaj blog, ulozite jos malo truda i ukljucite se malo aktivnije. Svima ce biti drago da ‘cuju’ pokoju od stare raje.

Ohrabrujuca cinjenica da su se neki iz mladje generacije poceli javljati (Alma Zisko, Muris Kobaslija). Ako u tome uspijem, bit cu izuzetno zadovoljan.
Znam da mladja raja ima druge prioritete ali mi stariji mozemo odigrati znacajnu ulogu. Moramo biti malo uporniji i rezultati nece izostati. Evo ja prvi dajem obecanje da cu se vise angazirati kod svog podmlatka a ocekujem da i drugi uzmu aktivno ucesce.

Iako sam vec pretjerao sa ovim tekstom (bojim se da ga niko nece procitati do kraja), evo jos nekoliko stvari. Naime, primijetio sam da neki novi komentari mogu proci nezapazeni, narocito ako se odnose na priloge objavljene ranije. Vjerujem da se vecina posjetilaca koncentrira na najnoviji prilog, tako da kometari na one stare vjerojatno prolaze nezapazeno. Zbog toga sam odlucio da svaki dan uz novi prilog objavim i nove komentare i priloge na koje se odnose. To ce nam pomoci da, u ovom dinamicnom dobu kada se nema puno vremena za gubljenje (osim onih koji rade u drzavnim sluzbama!), lakse pratimo sta se na blogu dogadja i da reagiramo, ako nam je to ceif.

Takodjer planiram da na pocetku svakog mjeseca, u 'urednickom komentaru', objavim rang-listu najaktivnijih ucesnika. Pobjednik mjesecne rang-liste bi trebao dobiti nekakvo priznanje za svoju aktivnost: mozda fotografiju u gro planu retusiranu uz pomoc najnovijih tehnologija, pravo na prilog po sopstvenoj zelji, bez ikakve cenzure, itd. Mozda neko od vas ima neki interesantan prijedlog, javite se! Naravno, na kraju godine bi se proglasio najaktivniji ucesnik za cijelu godinu. Nagrada za izuzetno zalaganje bi mogla biti cak mnogo atraktivnija...

Mozda ste primijetili da sam uz neka imena poceo objavljivati email adrese. Naime, vec sam imao par prijedloga da to uradim jer postoji interes da se uspostave kontakti prekinuti ko zna kad. Nadam se da se vecina slaze s ovom akcijom i da nece biti negativnih reakcija. Ako se neko ciju e-mail adresu objavim ne slaze s tim, molio bih da mi se javite i ja cu je ukloniti.

I na kraju, jos jedna ideja koja mi se pocela motati po glavi. Cini mi se da bi bilo veoma interesantno sakupiti sve priloge i komentare i staviti ih u jednu knjigu, koja bi predstavljala kronologiju svih dogadjanja na ovom blogu. Mislim da bi bilo vrlo zanimljivo jednog dana, kada mozda ovaj blog prestane da postoji, prelistati jednu ovakvu knjigu i podsjetiti se jednog vremena i dogadjanja. Bilo bi tu vrlo interesantnih fotografija, komentara, zezancija. Nacin na koji bi se ovako nesto moglo realizirati jos nisam analizirao, ali uz postojece tehnologije to ne bi trebalo predstavljati problem. Bilo bi interesantno da cujem komentare o ovom prijedlogu od onih koji su imali strpljenja da citaju sve do ovih redova. Javite se, pa da ideju razradimo.

Eto ovoliko za ovaj put. Pozdrva svim starim i buducim posjetiocima ovog bloga.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Postovani urednice,
Nisam drzavni sluzbenik ali sam nasao vremena da strpljivo i sa zadovoljstvom procitam tvoj komentar. Kao nepopravljivi perfekcionista vidim da si nam podjelio dvojke u prvom tromjesecju. Ali u finisu se poznaju pravi igraci. Izrada knjige je sjajna ideja.

Tuesday, 31 January, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Prvo, Co, ti ne pises lose, ali ovi uvodnici su ti predugi (kao da mene kopiras u prici). Nagrada za najaktivnije blogiste moze biti samo nesto konkretno (evo od mene boca vina kad sretnem jedan od tih primjeraka). Ti si vjerovatno mislio objavljiviti sliku na zidnim novinama.
Na kraju, Co, dobar si!

Tuesday, 31 January, 2006  
Blogger co said...

Mario, nekima moras istu stvar ponavljati svaki dan pa da shvate o cemu se radi. Na primjer, moj kum u Ljubljani stalno ima nekakve isprike, te kamera nije tu, te baterije se ispraznile, te ovo, te on... Znas ti onu nasu staru poslovicu... (ne smijem je ovdje objaviti). A bilo bi tako lijepo da se javi na ovaj blog da i drugi vide da imamo snaga i u dezeli.

Tuesday, 31 January, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Postovani Urednice,
Slazem se da nekima od nas treba malo vise motivacije, mislim da je Mario u pravu, nista od zidnih novina. Nego neko vinu , neko rakiju, a bogami poneko i jagnje, a ti organiziraj susret, da se sastanemo i "podijelimo nagrade.
Bice priloga na pretek.

Tuesday, 31 January, 2006  

Post a Comment

<< Home